Pandemii, stări de urgenţe și stări de alerte, regimuri, crize și alea, alea…
Suntem la graniţa între starea de urgenţă și starea de alertă. Este 14 spre 15 mai 2020, și niciodată în viaţa asta nu m-am gândit și nici nu am întâlnit un astfel de fenomen. Să fiu obligat să stau în casă iar când plec până la piaţă și ies pe stradă să mă uit și să mă asigur că nu este vreo patrulă de poliţie, jandarmi, militari care abia așteaptă să te ia la „scărmănat” cu verificarea declaraţiei pe propria raspundere, iar dacă găsesc o virgulă scrisă în plus sau o dată pusă greșit, pe loc te amendează. Prefer să nu mai ies din casă la cumpărături dar necesităţile mă obligă. Parcă aș merge la furat! Merg pe stradă cu frică și atent ca să ocolesc pe cât posibil „amenda”. Asta este… nu ai ce face, nu ai cu cine să te pui. Astăzi, 14 mai, este ultima zi de stare de urgenţă. Oare ce va urma… mai bine sau mai rău? Cert este că în starea de urgenţă am urmat curele de slăbit, dietele, regimurile si mai putin sport. Mai puţină miscare că de… stăm la bloc. O dorinţă nestăpânită de a arăta cât mai bine într-o societate în care, de ce să nu recunoaștem, look-ul a devenit un “ceva” extrem de important, nu doar pentru femei, ci și pentru noi, bărbaţii. Renunţaţi, nu mâncaţi, evitaţi sunt câteva sloganuri pe timp de pandemie, pe care ni le dau nutriţioniștii sau, din auzite, vecina de apartament. Dar regimurile sunt de mai multe feluri, plecând de la regimul fanariot, regimul totalitarist, regimul comunist, regimul dictatorial, regimul fiscal, regimul preferenţial și acum, hop și cu regimul pandemic. După atâtea regimuri prin care a trecut omenirea, ce rost mai are și regimul alimentar? Cel care ne întinerește, ne modelează trupurile și ne dă vigoarea efortului fizic, stresat deja zilnic de multe și multe obstacole ale vieţii. Regim și criză, regim și virus COVID-19, regim și… toate au venit acum pe capul nostru – parcă nu duceam lipsa regimului de bani. Si totuși, este din ce în ce mai greu și din ce în ce mai rău. Ne așteptăm, de la an la an, ca regimurile lumii să ne “cocoșeze” încât să nu mai avem puterea să ne mai mișcăm. Mă uit pe stradă și văd lumea cum scrie SMS-uri, deoarece este mai ieftin decât să facă un apel pe telefonul mobil. Văd prin parcări cum unii șoferi își spală fiecare mașinile, cu găleata lângă ei și cu două, trei cârpe, deoarece nu-și mai permit să meargă la spălătorie. Parcurile sunt goale în weekend sau după amiaza. Prin pieţe îi vezi pe bătrani căutând legumele cu preţuri mai mici, chiar dacă diferenţa este de 50 de bani, bucurându-se și spunând că au mai făcut un pic de economie. Doar atât și nimic mai mult.
Parcă nu mai e nimic la fel, pandemia asta a început să fie resimţită din ce în ce mai mult. La început toţi ziceau: “Aaa…, nu domn’e, eu n-am nicio treabă. Poa’ să fie coronavirusul asta cinci ani de-acum încolo”, iar acum se plâng că nu mai au același ritm ca înainte, nu mai au chef de viaţă văzand că ordonanţele militare se prelungesc, nu vor mai merge așa de des cu mașina, deoarece toate s-au scumpit cu câţiva bănuţi.
Cireșele 60 de lei kg., căpșunele 12 lei kg., castraveţii 7 lei kg., roșiile 10 lei, merele 6 lei kg., cartofii noi sau varza de anul acesta 6 lei… ce să mai spun și să mai sper că aceste cifre vor mai scădea? Nu niciodată. Cu cat inaintăm spre sezonul toamnei preţurile inaintează și ele.
Si totuși, dacă regimurile „alimentare” pe timp de pandemie nu au fost atât de drastice, din această pandemie nu cred că mai ieșim, căci iaca virusologii anunţă că blestematul de virus CORONA rămâne și el cu noi și pe timp de vară. Fie că este stare de urgenţă, fie că suntem în stare de alertă, „cretinul COVID” nu se lasă bătut. Colac peste pupăză… asta ne mai lipsea, că până acușa am avut de toate. A curs numai lapte și miere pe străzile Brăilei. Iaca și covidu’… se aude dar nu se vede, la fel ca și “vânturile” trase de …!
Al dracu’ virus, vrea să bage lumea la cheltuieli cu dezinsecţia, dezinfecţia, vaccinuri, spălari pe mâini, măști, mânuși, distanţa și alea, alea…