Duminică sărbătorim Rusaliile

  • Duminică, 07 iunie 2020, creştinii ortodocşi sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Sf. Duh, iar luni, 08 iunie, Lunea Sf. Duh.

Rusaliile reprezintă o sărbătoare creştină importantă, sărbătorită în a cincizecea zi după Paşi, care semnifică, potrivit tradiţiei religioase, coborârea Sfântului Duh peste ucenicii lui Iisus.
E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu. Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli, ca o încreştinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare.

Sarbatoarea cade totdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile după Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul. E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Rusaliile le tinem ca şi ziua de Paşti. Pe vremuri ca si acum, sunt oprite îngenuncherea şi postirea; erau interzise jocurile din circuri  palestre, spectacolele păgâne de teatru etc. Se împodobeau casele, semn de bucurie, cu flori verzi, îndeosebi de nuc, de tei, aşa cum se face  azi, obicei moştenit de la evrei. La biserici se aduc azi frunze verzi de tei, de nuc, care se se împart credincioşilor, simbolizând limbile de foc ale puterii  Sfântului Duh, Care-a pogorât Sfiinţi Apostoli.

De sărbătoarea Rusaliilor aparţin o sumedenie de datini, credinţe şi rituri religioase populare, legate de pomenirea generală a morţilor din sâmbăta precedentă (Sâmbătă morţilor sau Moşii de vară). Sărbătoarea Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creştină importantă, care se ţine întoteauna duminica, la 50 de zile după Paşti.

„Rusaliile” este o străveche sărbătoare preluată din mitologia romană (Rosalia, Sărbătoarea Trandafirilor, fiind o zi închinată cultului morţilor, se aduceau ofrande: alimente şi trandafiri pentru îmbunarea sufletelor celor dispăruţi). Din punct de vedere bisericesc, această sărbătoare este considerată ca fiind ziua de naştere a Bisericii creştine.

Tradiţia populară românească

În tradiţia populară, Rusaliile sunt nişte femei, care, cu ajutorul multor buruieni, vindecă bolile. Ele sunt înarmate cu tot felul de unelte tăioase şi frigări ascuţite, cu care-i pedepsesc pe toţi cei care muncesc în zilele lor. Ele îi schilodesc, le scot ochii şi-i asurzesc pe cei care nu le respectă. Astfel, în rândul creştinilor, mai ales a celor care trăiesc în mediul rural, s-a înrădăcinat puternic tradiţia potrivit căreia toată săptămâna de după duminica Rusaliilor este una cu semnificaţii religioase şi mitice deosebite.
Ziua de luni după Rusalii se ţine în cinstea morţilor, crezându-se că aceştia au ostenit pe drumuri şi că li s-au băşicat picioarele. În unele zone ale judeţului se mai păstrează obiceiul spălatului pe picioare. Se face spălarea picioarelor la mai mulţi copii (băieţi şi fete), cu apă caldă, după care îi unge cu unt alb pe tălpile picioarelor.

Superstiţii de Rusalii

În această zi, oamenii poartă pelin la brâu sau în sân, spre a fi feriţi de mânia ielelor. Acum nu se merge la câmp, pentru că Rusaliile îi pedepsesc pe cei ce o fac cu boala zisă amorţeală, dambla, luat de vânt sau ologeală. În Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. La poartă şi în casă se pun flori, frunze de tei sau de nuc.

De Rusalii să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele. E bine să ai la tine trei fire de usturoi, în sin sau la brâu. Femeile duc la biserică frunze de nuc şi de tei. De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviţi să faci aceste lucruri.Tradiţia populară spune că cine nu respectă aceste zile de mare sărbătoare şi alege să lucreze în aceste zile este pedepsit de iele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *