Duminică este Lăsatul secului pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Duminică, 14 iunie 2020, creştinii ortodocşi lasă sec pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Postul începe de luni 15 iunie şi durează în acest an 14 zile.

Anul acesta Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel fiind prăznuiţi luni, 29 iunie. Este un post foarte uşor, căci pieţele sunt pline de fructe şi legume de sezon iar dezlegare la peşte avem în zilele de 21, 22, 24 (de Naşterea Sf. Ioan Botezatorul) 27 si 28 iunie.

Aşadar mâine duminică nu trebuie să munceşti, ci doar să te odihnesti şi să te bucuri de o masă copiasă, ca înainte de post. Pentru ca sărbătoarea acestor doi mari sfinţi „care pică” într-o zi de luni, nu exista oprelişti de la mâncare. In zilele de post însă nu ai voie să consumi carne sau alte produse de origine animală, ci trebuie să ai o alimentaţie bazată pe legume, fructe şi paste făinoase.

Tradiţia spune că femeile văduve nu trebuie să mănance mere în aceste zile dacă vor să fie sănătoase pe tot timpul anului. In ziua de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel nu se scutură merii pentru că ogoarele să dea rod bun şi să nu se abată grindina şi ploile trimise de Sfântul Petru asupra lor. Femeile trebuie să pregătească cu atenţie mâncărurile pe care le dau de pomană şi să aleagă vase frumoase de lut pe care să le umple cu apă şi să le dea săracilor în ziua de sărbătoare.

În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului. Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *