De Hramul Mănăstirii Măxineni din Brăila

Mănăstirea Măxineni, una dintre cele mai frumoase locuri de cult de pe plaiurile brăilene, a îmbrăcat ieri, straie de sărbătoare. Ca în fiecare an, pe 24 iunie, toţi creştinii ortodocşi, preoţii, dar şi călugării de aici au sărbătorit Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al acestei mănăstiri. În frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos si un sobor de preoti, acestia au savarsit Sfinta Liturghie.

La hramul mănăstirii brăilene au venit şi credincioşi de la parohiile din apropiere, cu mare bucurie şi evlavie, pentru a se ruga în această zi de sărbătoare.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Proorocul şi Înaintemergătorul Domnului, despre necesitatea prezenţei sfinţilor în viaţa noastră personală, de familie şi comunitară, precum şi despre binecuvântarea pe care o avem prin sfintele lor moaşte.

De asemenea, ierarhul a amintit credincioşilor şi de bucuria pe care au trăit-o în anul 2018 la marele eveniment al sfinţirii acestei biserici voievodale de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De la Altarul de vară, slujitorii şi o parte din credincioşii prezenţi au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost săvârşită slujba parastasului pentru binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori.

În semn de recunoştinţă şi de apreciere pentru activitatea culturală şi didactică, precum şi pentru meditaţiile şi cursurile gratuite oferite elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, ierarhul Dunării de Jos le-a oferit icoane şi cărţi domnului Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei ”Carol I” şi domnului Viorel Mortu, profesor la Colegiul Naţional ”Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila.

În perioada de pregătire pentru examenele naţionale, cei doi profesori din municipiul Brăila au oferit meditaţii gratuite elevilor seminarişti din ultimul an de liceu la disciplinele Limba şi literatura română şi Istoria românilor.

Pe 24 iunie 1990, hramul Sfintei Mănăstiri a reînviat; atunci s-au auzit din nou clopotele; atunci a bătut din nou toaca; s-a oficiat Sfânta Liturghie arhierească şi a fost numit stareţ al acestui lăcaş protosinghelul Simion Victor Ovezea. Sfânta Liturghie a fost oficiată lângă ruinele mânăstirii şi a marcat aducerea la viaţă a monahismului în zonă. În anul 2000, cu ajutorul Primăriei Brăila, dar şi a P.S. Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos, se toarnă prima lopată de ciment la temelia noii biserici de la Mănăstire. La 24 iunie 2004, Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit noua biserică a mănăstirii şi a binecuvântat noile corpuri de chilii. De atunci şi până acum, viaţa de obşte a continuat, prin munca şi rugăciunea preoţilor şi călugărilor de aici. Pe 24 iunie, se prăznuieşte hramul acestei biserici, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau, în tradiţia populară, “Drăgaica” (“Sânzienele”).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *