Spectacolele politice sunt „în toi”

În politică, e ca la teatru. Fiecare actor politic de renume joacă un rol principal pe scena românească, fie femeie, fie bărbat. Maimuţăreala, izmeneala, infatuozitatea, alegerea cuvintelor bonome pentru un “spici” elevat, neînţelegerea intenţionată a întrebării, “râca” dintre ei, răspunsul sau replica evazivă, ne fac să credem că fiecare dintre aceștia și-a ales rolul. Personajele politice încearcă, cu greu, să copieze gestica, mersul marilor vedete de la noi sau din străinătate. Fără să își dea seama, actorii, din când în când, își mai dau în stambă, nerespectând indicaţiile preţioase ale regizorului. Altora, rolul în care sunt distribuiţi le vine ca o mănușă, jucând pe diferite scene politice. Azi sunt liberali, mâine sunt democraţi, peste ceva timp conservatori și, uite așa, poţi asista la o comedie sau la o dramă. Nu contează doctrina politică. Migrează de la un teatru la altul, ca muștele la rahat. Împăunaţi de rolul oferit, nici ei nu se mai recunosc în viaţa de zi cu zi. Intră în pielea personajului atât de bine, încât pe Hamlet, Romeo, Julieta, Goe ori Pristanda îi ţin la degetul mic.

De ceva vreme s-a deschis stagiunea teatrală pandemică. Cortina s-a ridicat. Au apărut noi actori, cu texte și replici noi, având același context. Gunoiul din oraș, parcă s-a mai strâns, dar nu îndeajuns. Strazile au fost cârpăcite dar nu îndeajuns. Scolile pregătite pentru noul an scolar, dar nu îndeajuns. Case pentru tineri, parcă s-au mai construit, dar nu îndeajuns. Locuri de muncă călduţe s-au dat pe sub mână, dar nu îndeajuns. Salariile și pensiile au crescut, dar nu îndeajuns. Si multe, multe alte “vrăjeli” mincinoase, pe care le-am mai auzit, le vom mai auzi și acum pana la alegeri. Zilnic aerul de toamnă-vară, aduce în cartierele orașului delegaţii de la diferite teatre politice. Cu mască si fără mască, cu emblema sau culoarea partidului poţi vedea gratuit piesele direct în stradă. Mai ceva ca reprezentaţiile teatrului bucureștean “Masca”!

Unii ferchezuiţi, altele mai “cuconate”, acompaniate de goarna electorală, “Votaţi candidatu’… Votaţi partidu’… Votaţi-mă pe mine”, survolează lin sloganul peste Brăila, pentru a convinge cetăţeanul de rând să-i aleagă numai și numai pe ei. Niciodată, trupele nu se intersectează în același cartier, la aceeași oră sau în același loc. Organizatorul, s-a preocupat din timp ca scenele si culoarele din aer liber să nu fie ocupate, distanta socială să fie respectată, iar reprezentaţiile oferite să nu fie boicotate de alte partide. Programele de sală (pliantele electorale), sunt împărţite în stânga și-n dreapta, cu “mutra” actorului necunoscut. Drept bonus pentru participare la adunare, eroul principal va împărţi promisiuni și sloganuri deșarte, răsplătite cu urale și aplauze pandemice dar furtunoase.

Vorba lui Moţu Pitiș: “Piesa-i gata, trag oblonul, Vai ce ploaie e afară, Dacă v-a plăcut bufonul, Mai poftiţi și mâine seară!”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *