Sâmbătă lăsăm de sec. Incepe Postul Crăciunului

Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului Naşterii Domnului. El durează 40 de zile, începe în data de 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie (inclusiv). Se lasă sec în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie.

Acest post aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de Dumnezeu pe table de piatră. Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. De duminica, timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie, creştinii ortodocşi vor consuma numai produse de origine vegetală, deoarece se intra în Postul Crăciunului. Conform Bisericii, postul este o abţinerea voită de la consumul de carne, ouă şi brânză. Totodată, lunea, miercurea şi vinerea nu se mănâncă bucate cu ulei sau preparate cu vin. Numai în zilele de sâmbătă şi duminică, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la ulei, vin şi peşte. Practicat de mii de ani, transmis din generaţie în generaţie, postul a devenit parte integrantă a vieţii creştinului practicant.
Motivat sentimental şi religios de exemplul lui Iisus Hristos, precum şi de evenimentele legendare din viaţa Bisericii Creştine, postul se ţine în diferite perioade ale anului, având durate şi grade de severitate diferite. Postul Crăciunului începe de fiecare dată pe 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este mai uşor decât cel al Paştelui, având mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se pot mânca preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, inclusiv pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului şi în zilele de prăznuire a unor sfinţi cinstiţi în toată lumea ortodoxă.
Aşadar, este dezlegare la peşte şi pe 21-22 noiembrie ( Intrarea in biserica a Maicii Domnului), 29-30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 12-13 decembrie (Sf.Ierarh Dosoftei).
În afară de peşte şi produse din peşte, în zilele cu dezlegare se poate consuma şi ulei şi vin. Postul Crăciunului este mai uşor şi pentru că în această perioadă sunt accesibile mai multe alimente, având în vedere că gospodinele au umplut cămările cu zacuscă şi dulceţuri de tot felul. În plus, în comerţ se găsesc foarte multe produse vegetale. Abia după aceste 40 de zile de post – care trebuie completate cu rugăciuni curate şi fapte bune – creştinii ortodocşi se pot bucura pe deplin de Sărbătoarea Naşterii Domnului, pe 25 decembrie.
Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea bucuriei, când se cântă colinde cu “Leru-i ler” şi fiecare dintre noi este mai bun, mai blând, mai înţelegător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *