Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila 

În perioada 17 – 25.11.2020 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 117 sancţiuni contravenţionale în valoare de 22.070 lei.

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

  • pe linia salubrităţii           –   7 acţiuni;
  • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului  –   7 acţiuni;
  • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat    –   7 acţiuni;
  • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   3 acțiuni;
  • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   7 acțiuni;
  • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   7 acțiuni;
  • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila     –   4 acțiuni;
  • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila   –   2 acțiuni;
  • acțiuni în cooperare cu Pol.Mun., conform Legii nr.55/2020 privind starea de alertă, prevenire și control Covid-19   –   7 acțiuni.

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

  • Primăria Municipiului Brăila –   10 informări;
  • U.P.A.G.L.Brăila           –   7 informări;
  • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   7 informări;
  • S.P. Brăila –   4 informări;
  • C. ECO S.A. Brăila                       –   1 informare;
  • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila       –   2 informări;
  • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   2 informări;
  • Garda de Mediu Brăila –   2 informări.

 

  1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 3 accidente rutiere fără victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate Poliției Municipiului Brăila – Biroul Rutier, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 4 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

 

  1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

  1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 6 persoane, cu amenzi în valoare de 6.200 lei conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003.

 

  • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz), au fost depistate şi sancţionate contravenţional 5 persoane, cu amenzi în valoare de 6.000 lei.

Exemplificăm:

Ț.I., în vârstă de 58 ani, din Brăila – cu amendă  în valoare de 1.500 lei – fiind depistat pe terenul viran din capătul str.Cimbrului  aruncând 5 saci din rafie plini cu gunoi.

P. I., în vârstă de 60 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.500 lei – fiind depistat pe str.Hipodrom depozitând 7 saci din rafie plini cu moloz, bucăți de gresie și faianță spartă pe domeniul public, în loc neautorizat.

P. M., în vârstă de 48 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.C.A.Rosetti, la intersecție cu str.Dimitrie Bolintineanu, aruncând o sacoșă din plastic plină cu gunoi menajer.

P. G., în vârstă de 58 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Șos.Rm.Sărat, în spatele Târgului Obor, aruncând resturi vegetale și borcane sparte pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

  • Pentru prezentarea spre vânzare a produselor în alte locuri decât cele autorizate conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003, a fost depistat și sancționat contravențional numitul B. N., în vârstă de 55ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei – fiind depistat pe Calea Galați, în dreptul Bl.3, în timp ce oferea spre vânzare produse agroalimentare, în alte locuri decât cele autorizate.

 

  1.         D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

Au fost constatate şi aplicate 2 sancţiuni contravenţionale în valoare de 600 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:   

            

  1. a) Pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public în alte locuri decât cele autorizate, a fost depistat și sancționat contravențional numitul V., în vârstă de 51 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat pe Calea Călărașilor, la intersecție cu str.Industria Sârmei, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.
  2. b) Pentru refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea justificată a organelor de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a fost sancționată contravențional   C. Alkyty Taxi S.R.L., cu sediul în Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietară a autovehiculului marca Dacia, a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002(R).
  3. E) ACTIVITATEA ÎN ŞCOLI:

 

În baza Planului Unic de măsuri elaborat la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila privind asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ, poliţiştii locali au patrulat în zonele şcolilor repartizate asigurând un climat de ordine şi siguranţă publică.

Odată cu începerea noului an şcolar poliţiştii locali rutieri fluidizează zilnic traficul auto în zona unităţilor de învăţământ: Liceul „Gh.M.Murgoci”, Liceul „N.Bălcescu”, Şcoala Generală nr.7 „Ion Creangă”, Şcoala Generală nr.2 „Fănuş Neagu”, Şcoala Gimnazială „Sf.Andrei”, Școala Generală nr.4 „Al.I.Cuza” și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” atât la intrarea cât şi la ieşirea de la cursuri a elevilor.

 

 

  1. F) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 17 – 25.11.2020 s-a acţionat cu un efectiv total de 28 polițiști locali sub coordonarea operațională a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului Brăila pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19, în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G. nr. 967/12.11.2020.

 

În perioada 18 – 25.11.2020, în intervalul orar: 1400 – 2200, s-a acţionat zilnic cu un polițist local în zona intersecției Șoseaua Buzăului / Aleea Stadionului pentru restricționarea accesului autovehiculelor în Parcul Monument.

 

          În perioada 19 – 25.11.2020, în intervalul orar: 0700 – 1500, s-a acţionat zilnic cu un polițist local pentru fluidizarea traficului rutier pe str.Mihai Eminescu, în zona intersecțiilor cu str.Ana Aslan, str. M. Sebastian și str.Petru Maior.

 

În zilele de 17 și 18.11.2020, s-a acţionat cu un efectiv total de 14 poliţiști locali pentru eliberarea carosabilului și fluidizarea traficului rutier pe str.Ghioceilor, în zona intersecțiilor cu str.Roșiorilor, str.Tineretului și str.Mihai Bravu, cu ocazia executării lucrărilor de demolare a centralei termice situată lângă Bl.2 și Bl.E.

 

– În zilele de 19 și 20.11.2020, în intervalul orar: 0800 – 1100, s-a acţionat zilnic cu un efectiv de 2 poliţiști locali pentru eliberarea carosabilului și fluidizarea traficului rutier pe str.Transilvaniei, cu ocazia executării lucrărilor de asfaltare a carosabilului.

În data de 19.11.2020, în intervalul orar: 1100 – 1200, s-a acţionat cu un efectiv de 2 poliţiști locali pentru eliberarea carosabilului în curtea interioară a Bl.A 54Bis, cu ocazia executării lucrărilor de asfaltare a parcării de reședință.

 

În data de 20.11.2020, în intervalul orar: 1200 – 1730, s-a acţionat cu un efectiv de 2 poliţiști locali pentru eliberarea parcării din zona Primăriei Municipiului Brăila, cu ocazia tranzitării unui transport agabaritic.

 

În zilele de 20 și 21.11.2020, în intervalul orar: 1100 – 1300, s-a acţionat zilnic cu un efectiv de 2 poliţiști locali pentru eliberarea parcării laterale a Sălii Polivalente, cu ocazia desfășurării meciurilor dintre echipele H.C. Dunărea Brăila și Viborg HK (Danemarca) în cadrul competiţiei de handbal feminin EHF European League.

 

  • Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 5.520 lei şi au fost aplicate 56 de puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

  • Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.320 lei şi au fost aplicate 56 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002Rep.

Exemplificăm:

P. G. L., în vârstă de 48 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare  – a condus autovehiculul marca Volkswagen pe str.Mihai Eminescu, dinspre str.Petru Maior către Bd.Al.I.Cuza și a oprit în colțul intersecției str.Mihai Eminescu / str.Petru Maior.

B. M., în vârstă de 55 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Volkswagen pe str.Ana Aslan, dinspre str.Polonă către str. C. Hepites și a oprit în colțul intersecției str.Ana Aslan /str.Mihai Eminescu.

T. L. –D., în vârstă de 54 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Ford pe str.Mihai Eminescu, dinspre str.Ana Aslan către Piața Traian, pe un sector de drum public semnalizat cu indicatorul rutier „accesul interzis”. 

    G.E., în vârstă de 64 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Dacia pe str.Mihai Eminescu, dinspre str.Petru Maior către Bd.Al.I.Cuza, pe un sector de drum public semnalizat cu indicatorul rutier „accesul interzis”. 

 

  •    În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale 14 vehicule.  

                   Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

 

  • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 2.300 lei.

       

  • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003, privind parcarea pe o perioadă mai lungă de 15 zile a autovehiculelor avariate sau defecte pe carosabilul străzilor, împiedicând executarea lucrărilor de salubrizare, a fost aplicată sancţiune contravenţională numitului T. N. D., în vârstă de 55 ani, din mun.Galați, jud.Galați  – cu amendă în valoare de 1.000 lei – pe Bd.Dorobanților c/c str.Apollo, în calitate de proprietar al autovehiculul marca Ford, a parcat vehiculul avariat pentru o  perioadă mai lungă de 15 zile, împiedicând executarea lucrărilor de salubrizare.

  

  1. G) IN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În conformitate cu Legea nr.55/2020 și în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.553/2020, 4 polițiști locali din cadrul Biroului Inspecţie Comercială au fost cooptați în activitatea Serviciului Ordine Publică pe o perioadă de încă 30 zile.  

Un lucrător din cadrul Biroului Inspecţie Comercială, în conformitate cu prevederile Legii nr.155/2010 privind atribuțiile de control în domeniul activității comerciale, a răspuns solicitărilor pe această linie.

S-au verificat pe teren 6 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila, s-a răspuns la toate sesizările primite în această perioadă.

S-au  verificat  14  dosare depuse de  operatorii economici pentru obținerea autorizației de funcționare.

  

  1. H) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 9 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Cu această ocazie am constatat că:

Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 6 sesizări primite în scris de la petenți;

Au fost soluționate 3 sesizări primite de la petenți;

– Au fost verificate 3 locații privind intervenția în carosabil sau trotuar.

 

In continuare, Poliția Locală Brăilam prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

  1. I) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 6 lucrări.

– Au fost soluţionate 4 sesizări din partea cetățenilor.

– A fost aplicată o sancţiune contravenţională, conform Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/2003, după cum urmează:

Exemplificăm:

          – A. I., din Brăila – sancționat contravențional – cu amendă în valoare de 1 000 lei – pentru neîntreținerea curățeniei pe terenul pe care îl deține pe str.Ștefan cel Mare.

– S-a acţionat în teren pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal  ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila” în vederea verificării stării de conformitate în urma somațiilor aplicate pe teren.

– S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru constatarea şi emiterea aprobărilor de toaletare şi doborâre a arborilor aflaţi pe domeniul public şi privat al Municipiului Brăila, comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Brăila (Instituţia Arhitectului Şef şi Direcţia Tehnică) Poliţia Locală Brăila şi S.U.P. „Seroplant” Brăila.

– S-a acționat în cadrul dispozitivului comun de ordine publică în vederea respectării măsurilor de prevenire a răspîndirii Covid-19.

  

  1. J) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 17 – 24.11.2020 s-a acţionat zilnic cu un număr de 8 patrule pe raza municipiului, sub coordonarea operațională a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19, aplicabile pe durata stării de alertă, conform Legii nr.55/2020 în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.553/2020.

Totodată, un număr de 17 polițiști locali a acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila, în zonele unde, de regulă, sunt semnalate aglomerări de persoane, pentru respectarea actelor normative menționate mai sus.

 

– În ziua de 22.11.2020 cu ocazia desfășurării unui eveniment caritabil în Parcul Monument, sub sloganul „Fii tu un erou – Fii tu erou pentru o zi să o salvăm pe micuța Miruna!”, un dispozitiv format din 4 poliţişti locali a asigurat buna desfăşurare şi menţinerea ordinii publice pe durata acestui eveniment. Nu s-au semnalat incidente.

– În zilele de 21 și 22.11.2020, cu ocazia desfăşurării în Sala Polivalentă „Danubius” Brăila a meciurilor internaționale de handbal feminin dintre echipele:

H.C. DUNĂREA BRĂILA (ROU)VIBORG (DEN)  din cadrul Cupei EHF European League de handbal feminin, ediția 2020/2021, runda a-III-A, un dispozitiv format din 6 poliţişti locali a asigurat ordinea şi liniştea publică pe durata meciurilor de handbal. Nu s-au semnalat incidente.     

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *