Duminică 6 decembrie, 284.035 de brăilenii își aleg reprezentanții în Parlament

Românii sunt chemați din nou la urne, pe 6 decembrie, pentru a-i alege pe cei care îi vor reprezenta în Parlament, pentru a noua oară după Revoluție. Pe 6 decembrie vor fi aleși deputații și senatorii care vor reprezenta județul Brăila pentru următorul mandat de 4 ani. Astfel că în județul Brăila, avem 284.035 alegători din care 135.755 bărbați, 148.280 femei, 187.363 alegători din mediul urban și alegători din mediul rural 96.672.

La Făurei numărul total de alegători înscriși în listele electorale permanente pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din 6 decembrie 2020 sunt în total un număr de 3253, bărbați 1.557 și femei 16.963, la Ianca avem un număr de 8.812, din care 4.307 bărbați și 4.505 iar la Insurăței avem un total de votanți de 5.675, din care bărbați 2.882 și femei 2.793.

La alegerile parlamentare puteți vota în localitatea și în secția de votare unde sunteți înscris/ă în Registrul Electoral – www.registrulelectoral.ro – cu domiciliul sau reședința (viză de flotant) sau, ca excepție, în orice altă secție de votare din aceeași circumscripție, dar în altă localitate.

Votarea în țară are loc duminică, 6 decembrie 2020, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

Menționăm că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România       

Potrivit art.1 din Decizia nr 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deține un act de identitate din cele prevăzute mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială de pe raza circumscripției electorale de care aparțin, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Totodată, reamintim că persoanele aflate în carantină sau izolare din cauza pandemiei de Covid-19, precum și persoanele netransportabile, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile), până cel mai târziu în preziua votării. Toate informațiile necesare cu privire la acest subiect se regăsesc pe site-ul AEP, www.roaep.ro, în cadrul secțiunii Urna mobilă (specială), disponibilă la următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/urna-mobila-speciala/

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, pe baza documentelor depuse de solicitanți, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialele necesare votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, îndeamnă cetățenii români cu drept de vot să se informeze corect cu privire la exercitarea acestui drept la alegerile parlamentare, să consulte site-ul Autorității, www.roaep.ro, canalul de YouTube și pagina de Facebook, iar la prezentarea la urne să respecte măsurile de distanțare socială și de protecție sanitară.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *