2021 mai scump

“Dările” la stat sunt o povară pentru români, iar de la anul impozitele vor creşte fie ele pentru teren, case sau maşini. Într-o perioadă istorică de numai 31 de ani, românii au achitat impozitul pe revoluţie, acciza pe democraţie, taxa pe reforma economică, scaderea pensiei, a salariului taxa pe pandemie, dar şi tariful pe recesiune. Au plătit, dar cu ce s-au ales? Doar cu o mască pe care trebuie să o poarte tot timpul. După atâtea sacrificii, după atâtea renunţări, sunt câteva milioane de săraci în plus.
Românii au plătit extrem de piperat şi taxa de integrare în Uniunea Europeană, privatizând pe nimica marile combinate, industrii întregi, sistemul bancar, sistemul de sănătate. Au fost nevoiţi să le dea pe mâna concernelor de-aiurea, pentru că – vezi Doamne! -, capitalul românesc era debil şi nepriceput.
Ce a făcut capitalul străin pentru români? A majorat preţurile şi a pus căpăstru salariilor, a făcut export de profit, la greu, a denaturat mecanismele de piaţă, a închis numeroase capacităţi de producţie şi locuri de muncă. Ponderea lui în economie a crescut an de an, în timp ce numărul salariaţilor din companiile controlate de el a scăzut continuu.
În numeroase ramuri economice, sunt străvezii practicile specifice monopolurilor: creşteri de preţuri ca la comandă, alinierea procedurilor de tot felul, sfidarea consumatorilor. Cazurile în care statul român a pus piciorul în prag au fost extrem de rare.
Criza financiară şi economică a fost importată în ţara noastră. Cei ce controlează pieţele, marea finanţare şi multinaţionalele din industrie, au provocat turbulenţele financiare şi au stimulat supraproducţia. Românii au achitat nota de plată cu sute de mii de locuri de muncă pierdute, cu îngheţarea sau reducerea salariilor, cu creşterea fiscalităţii, cu deteriorarea puterii de cumpărare a leului, cu mii de locuinţe şi afaceri scoase la mezat, cu milioanele de drame familiale.
Pentru că nu era de ajuns, românii achită şi o cotă din nota de plată a zonei euro, care înregistrează mari datorii ale bugetelor de stat. Anul 2021 nu va fi o surpriza pentru „bietul roman” cand va fi nevoit sa scoata din portofel ceva mai multi bani. De la 1 ianuarie, carburanţii se vor scumpi şi implicit se scumpesc alimentele, transportul şi câte şi mai câte. Acestea sunt vremurile, ăştia sunt banii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *