Ce trebuie să facem ca să ne meargă bine în 2021. Tradiţie şi superstiţie

Majoritatea românilor sunt de felul lor superstiţioşi, aşa că, pentru a avea noroc de Anul Noul, mulţi dintre noi ţinem cont de unele sfaturi din bătrâni care se spune că sunt aducătoare de noroc. Aşa se face că, printre superstiţiile şi obiceiurile de sfârşit de an se numără dansul în aer liber fiind bun pentru sănătate şi noroc, dar si umplerea portofelelor cu bani, pentru un an prosper. De asemenea, este bine ca noul an să ne prindă cu haine noi pentru ca să primim cât mai multe cadouri în următorul an.

Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că obiceiul spune că dacă ne îmbrăcăm în roşu de Noul An vom avea un nou an norocos şi plin de iubire. În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste şi plin de ghinioane.

În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unele persoane obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou. De asemenea, se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie paharele şi farfuriile pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii. Tot de veselă se leagă un alt semn de rău augur pentru anul ce vine. Se spune că dacă speli vasele în prima zi a anului, cineva drag va muri. Mai zeloşi, unii nu îşi spală nici părul pe 1 ianuarie.

Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.

O altă superstiţie spune că în prima zi a anului nu este bine să ieşi din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să aibă platfus sau strabism şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion. Dansul la miezul nopţii în aer liber, în special cel în jurul unui copac, aduce sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor. Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa. Cu sau fără chiloţi roşii, cu mască sau fără, anul ce vine să fie cu sănătate şi multe bucurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *