Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

 • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila în perioada 29.12.2020 – 06.01.2021  

 În perioada 29.12.2020 – 06.01.2021 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 161 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 56.700 lei.

 

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

 • pe linia salubrităţii           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat  –   7 acţiuni;
 • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   5 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   4 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   6 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila           –   5 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila  –   1 acțiune;
 • acțiuni în cooperare cu Pol.Mun., conform Legii nr.55/2020 privind starea de alertă, prevenire și control Covid-19  –   7 acțiuni.

 

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

 • Primăria Municipiului Brăila –   8 informări;
 • U.P.A.G.L.Brăila           –   6 informări;
 • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   4 informări;
 • S.P. Brăila –   2 informări;
 • C. ECO S.A. Brăila                                                –   1 informare;
 • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   2 informări;
 • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   1 informare;
 • Garda de Mediu Brăila –   2 informări.

 

 1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 8 accidente rutiere din care 3 cu victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate I.P.J. Brăila – Compartimentul Juridic și Poliției Municipiului Brăila – Biroul Investigații Criminale, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 3 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

 1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

 

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

 1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 6 persoane cu amenzi în valoare de 5.500 lei conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003.

 

 • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz), au fost depistate și sancţionate contravenţional 4 persoane, cu amenzi în valoare de 4.500 lei.

Exemplificăm:

B. M.-M., în vârstă de 45 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.500 lei – fiind depistat pe str.Carpați, la intersecție cu str.Ion Ghica, având depozitat 1 m2 moloz și mobilier deteriorat pe domeniul public, în loc neautorizat.

S.N.-G., în vârstă de 25 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Aleea Moldoviței, lângă pubelele Asociației de Proprietari nr.580, aruncând o cutie din carton și un sac din plastic pline cu gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

C. E., în vârstă de 64 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe terenul viran situat între str.Gh.M.Murgoci și Șoseaua Dig.Brăila-Galați aruncând o pungă din plastic plină cu gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru comercializarea şi consumul seminţelor pe străzi sau în alte locuri publice, au fost depistate şi sancţionate contravenţional 2 persoane cu amenzi în valoare de 1.000 lei.

Exemplificăm:

B. G., în vârstă de 15 ani, din sat Drogu, com.Galbenu, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată în Parcul Monument, la Rondou, consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

C. I., în vârstă de 17 ani, din sat/com.Vișani, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat în Parcul Monument, la Rondou, consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

 

 1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.100 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

 1. a) Pentru săvârşirea în public de acte, fapte sau gesturi obscene, proferarea de injurii de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică, să provoace indignarea cetăţenilor, ori să lezeze demnitatea acestora, a fost depistat şi sancţionat contravenţional numitul G., în vârstă de 33 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat în Parcul Monument, la Rondou, în timp ce profera injurii, provocând indignarea trecătorilor.

 

 1. b) Pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public în alte locuri decât cele autorizate, au fost depistate și sancționate contravențional 3 persoane cu amenzi în valoare de 700 lei.

Exemplificăm:

I. V., în vârstă de 65 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat în parcarea Market-ului Lidl-Dorobanți consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

S. L.-A., în vârstă de 58 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat pe Aleea Învățătorilor, în spatele Bl.M.1, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

B. V., în vârstă de 66 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat pe Aleea Învățătorilor, în spatele Bl.M.1, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 1. c) Pentru refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a fost aplicată sancţiune contravenţională numitei C. BAȘNO DENTAL HEALT CLINIQ. S.R.L., cu sediul în mun.Brăila, reprezentată de administrator B.A.V. cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca BMW a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002(R).

 

 1. d) Pentru neluarea de către părinţi sau de către persoanele cărora li s-a încredinţat spre creştere şi educare un minor sau alienat mintal, a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, cerşetorie sau prostituţie, a fost sancţionat contravenţional numitul V.Ș., în vârstă de 45 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei – pentru nesupravegherea, în calitate de părinte, a minorului N. T., în vârstă de 12 ani, care a săvârșit o contravenție pe Faleza Dunării.
 2. e) Pentru atragerea de persoane, sub orice formă, săvârșită în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea spre a obține foloase materiale, au fost depistate și sancționate contravențional 4 persoane cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

Exemplificăm:

– C. I., în vârstă de 26 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată pe Șoseaua de Centură, în dreptul Depoului de tramvaie, atrăgând persoane în vederea practicării de raporturi sexuale.

– F. M., în vârstă de 24 ani, din sat/com.Viziru, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată pe Șoseaua de Centură, în dreptul Depoului de tramvaie, atrăgând persoane în vederea practicării de raporturi sexuale.

– T. M.-D., în vârstă de 18 ani, din sat/com.Ulmu, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată pe Șoseaua de Centură, în dreptul Depoului de tramvaie, atrăgând persoane în vederea practicării de raporturi sexuale.

 

 1. f) Acţiuni pe linia cerşetoriei-vagabondaj:

 

În urma acțiunilor desfășurate pe linia depistării persoanelor care apelează la mila publicului şi a celor care vagabondează pe raza municipiului Brăila, au fost depistate 4 persoane. Dintre acestea, a fost sancţionată contravenţional numita C.C., în vârstă de 64 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei – fiind depistată în parcarea supermarket-ului Lidl Dorobanți, apelând în mod repetat la mila trecătorilor, fiind vizibil aptă de muncă. Celelalte persoane au fost îndepărtate din zonă, fiind în evidența Poliției Locale Brăila.

 

 1. E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 30.12.2020 – 06.01.2021, în intervalul orar 0600 – 2200, s-a acţionat zilnic cu un efectiv de 4 polițiști locali sub coordonarea operațională  a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului Brăila pe linia aplicării și respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României prin H.G. nr.1065/11.11.2020.

În perioada 01 – 03.01.2021, în intervalul orar 1400 – 2200, s-a acţionat cu un polițist local în zona intersecției Șos. Buzăului c/c Aleea Stadionului pentru restricționarea accesului autovehiculelor în Parcul Monument.

În data de 29.12.2020, în intervalul orar 1200 – 1400, s-a acţionat cu un efectiv de 2 poliţiști locali pentru fluidizarea traficului rutier pe str.Griviței, în dreptul Pieței Halelor, cu ocazia executării lucrărilor de trasare a marcajelor rutiere.

 

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 46 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 32.250 lei şi au fost aplicate 51 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis, au fost aplicate 21 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.350 lei şi au fost aplicate 51 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

C. G.-C., în vârstă de 32 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Opel pe Bd.Dorobanților, dinspre Calea Călărașilor către str.Mioriței și a oprit voluntar la mai puțin de 25 m de trecerea pentru pietoni.

C. A., în vârstă de 40 ani, din com.Movila Miresii, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Opel pe Calea Călărașilor, dinspre str.Vapoarelor către str.Rubinelor și a oprit voluntar în colțul intersecției Calea Călărașilor c/c str.Danubiului.

L. A.-V., în vârstă de 22 ani, din com.Gropeni, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca BMW pe str.Școlilor, dinspre Bd.Dorobanților către str.Roșiorilor și a oprit voluntar în stația mijloacelor de transport public de călători.

 • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale un număr de 3 vehicule.

Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, au fost aplicate un număr de 3 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 15.000 lei.

Exemplificăm:

C.V. L.-C., în vârstă de 21 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 5.000 lei – la data de 29.12.2020, pe str.Pietății, în stația taxi „Spitalul 3”, în calitate de taximetrist aflat în timpul activității cu auto marca Dacia, la controlul efectuat de către polițiștii locali nu a respectat obligația de a prezenta documentele prevăzute de legislația în vigoare, respectiv certificatul de atestare profesională pentru transport persoane în regim de taxi.

T. D.-M., în vârstă de 26 ani, din Brăila – cu  amendă în valoare de 5.000 lei – la data de 29.12.2020, pe str.Siret, în stația taxi „Gara CFR”, în calitate de taximetrist aflat în timpul activității cu auto marca Chevrolet, la controlul efectuat de către polițiștii locali nu a respectat obligația de a prezenta documentele prevăzute de legislația în vigoare, respectiv certificatul de atestare profesională pentru transport persoane în regim de taxi.

T. C., în vârstă de 29 ani, din Brăila – cu  amendă în valoare de 5.000 lei – la data de 31.12.2020, pe str.Școlilor, în apropierea stației taxi „Școlilor”, în calitate de taximetrist aflat în timpul activității cu auto marca Dacia, la controlul efectuat de către polițiștii locali nu a respectat obligația de a prezenta documentele prevăzute de legislația în vigoare, respectiv certificatul de atestare profesională pentru transport persoane în regim de taxi.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate un număr de 7 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 700 lei.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.103/2008 privind staționarea voluntară a autovehiculelor cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t pe drumurile publice, precum și pe terenurile aparținând domeniului public și domeniului privat al Municipiului Brăila, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 2.000 lei.

Exemplificăm:

S.C.ASVRAPID DRIVE.S.R.L., cu sediul în mun.Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – la data de 22.12.2020 – pe Șos. Rm. Sărat, vis-à-vis de sediul S.R.I., în calitate de proprietară a ansamblului de vehicule format din cap tractor marca MERCEDES și semiremorca, a avut staționate voluntar vehiculele cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t, manevră interzisă pe drumurile publice ale Municipiului Brăila.

S.C.CONLIL.S.R.L., cu sediul în mun.Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – la data de 22.12.2020 – pe Șos. Rm. Sărat, vis-à-vis de Hipermarket „Selgros”, în calitate de proprietară a ansamblului de vehicule format din cap tractor marca MERCEDES și semiremorca,  a avut staționate voluntar vehiculele cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t, manevră interzisă pe drumurile publice ale Municipiului Brăila.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003 privind circulaţia şi staţionarea autovehiculelor pe trotuare, împiedicând circulaţia pietonilor, pe scuaruri, în alveole şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap marcate şi semnalizate corespunzător, a fost sancţionat contravenţional numitul C. P., în vârstă de 56 ani, din Brăila– cu amendă în valoare de 200 lei – pe str.Cometei, în calitate de propritar al autovehiculului marca Dacia, a avut auto staționat pe trotuar, împiedicând circulația pietonilor.

 

 1. F) IN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În conformitate cu Legea nr.55/2020 și în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.1065/11.11.2020, 4 polițiști locali din cadrul Biroului Inspecţie Comercială au fost cooptați în activitatea Serviciului Ordine Publică pe o perioadă de încă 30 zile.   

Un lucrător din cadrul Biroului Inspecţie Comercială, în conformitate cu prevederile Legii nr.155/2010 privind atribuțiile de control în domeniul activității comerciale, a răspuns solicitărilor pe această linie.

S-au verificat pe teren 3 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila, s-a răspuns la toate sesizările primite în această perioadă.

S-au  verificat  9  dosare depuse de către operatorii economici pentru obținerea autorizației de funcționare.

Conform adresei nr.31922/27.11.2020 înaintate de Primăria Brăila – Biroul Contracte au fost verificate 6  locații din cele 37  (module comerciale, alei acces), urmărind dacă se respectă suprafața din Contractul de Închiriere, dacă se desfășoară activitate comercială și dacă corespunde societatea comercială care are contract de închiriere.

 

 1. G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 2 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Lucrări clasate – 1;

De asemenea, au fost înaintate patru lucrări catre Biroul Juridic din cadrul Poliției Localiei Brăila spre competentă soluționare în conformitate cu prevederile Legii nr.50/1991 R, Art.32;

În cazul în care persoanele sancționate contravențional au oprit executarea lucrărilor, dar nu  s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenției (potrivit prevederilor Art.28, alin.1), organul care a aplicat sancțiunea va sesiza instanțele judecătorești, pentru a dispune după caz.

– În cazul unei sesizări se continuă verificările.

În continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

 1. H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 4 lucrări.

– Au fost soluţionate 2 sesizări din partea cetățenilor.

S-a acţionat în teren pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila” în vederea verificării stării de conformitate în urma somațiilor aplicate pe teren.

S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru constatarea şi emiterea aprobărilor de toaletare şi doborâre a arborilor aflaţi pe domeniul public şi privat al Municipiului Brăila, comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Brăila (Instituţia Arhitectului Şef şi Direcţia Tehnică) Poliţia Locală Brăila şi S.U.P. „Seroplant” Brăila.

S-a acționat în cadrul dispozitivului comun de ordine publică în vederea respectării măsurilor de prevenire a răspîndirii Covid-19.

 1. I) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 29.12.2020 – 06.01.2021 s-a acţionat cu un număr de 8 patrule, zilnic, pe raza municipiului, sub coordonarea operațională a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19 aplicabile pe durata stării de alertă, conform Legii nr.55/2020, în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.1065/11.11.2020.

Totodată, un număr de 17 polițiști locali a acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila, în zonele unde, de regulă, sunt semnalate aglomerări de persoane, pentru respectarea actelor normative menționate mai sus. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *