171 de ani de la nasterea luceafărului poeziei românesti

Mai sunt câteva zile până pe 15 ianuarie, când cultura româneasca sărbătoreste implinirea a 171 de ani de la nastere „Luceafărului României”. In municipiul Brăila, in afară de scoala ce-i poartă numele din cartierul Hipodrom, avem si bustul marelui poet din Grădina Mare. Un lucru interesant si putini brăileni stiu că această statuie a fost amplastă in Grădina Mare, pe aleea centrală, in perioada 1 – 7 iunie 1989 de către o echipă de muncitori de la I.A.C.M. Brăila, iar dezvelirea ei, planificată a se face pe data de 18 mai 1989, cu prilejul ediţiei a VII-a Eminesciana, nu s-a mai făcut decat pe data de 15 ianuarie 1990.

Ca in fiecare an in aceasta zi de iarna, zeci de brăileni si nu numai vin aici sa vadă si să asculte măcar cateva versuri din creatia poetului dar si să pună o floare la bustul amplasat in fata Castelui de apă. Anul acesta de la ora 11.00, si-au dat intalnire membrii Clubului Seniorilor din Învatamant, ai Cercului Militar, ai Cenaclului „Casa Sperantei” precum si ai Asociației Cultul Eroilor Patriei, scriitori, ziaristi, poeti braileni, care vor tine scurte alocutiuni legate de eveniment.

„In fiecare an Clubul Seniorilor din Invatamant Braila, vine la bustul lui Eminescu din Gradina Mare pentru al omagia pe marele poet, ai aduce laudă culturii române şi pentru a cinsti cum se cuvine ziua de naştere a celui mai ales dintre împlinitorii de limbă românească. Manifestarea, devenită tradiţională sub denumirea „O FLOARE LA STATUIA POETULUI” va fi transmisa on-line pe Facebook”, a spsu profesorul Gheorghe Calota.

De asemeni profesorul Calota a transmis un apel tuturor care iubesc poezia eminesciana” Toate unităţile de învăţământ din România- şi nu numai, care poartă numele MIHAI EMINESCU, amintim câteva localităţi: Braşov, Craiova, Brăila, Chişinău, Carapciu-Reg. Cernăuţi, Cernăuţi, Petroşani, Iaşi, Buzău, Bacău, Oradea, Bucureşti, Constanţa, Soroca, Suceava, Botoşani, Satu Mare, Tărgu Mureş, Topliţa, sunt invitate ca, prin profesorii de limba română, să devină coautori la această iniţiativă. Astfel ca vineri, 15 ianuarie, de la ora 11,00, În toate şcolile din România, în toate comunităţile compacte de români din diaspora unde funcţionează şcoli cu predare în limba română, în şcolile minorităţii româneşti din anumite ţări în care predarea se face în limba română, vineri 15 ianuarie, ora 11,00, timp de 5 minute, profesorii de limba română, folosind toate mijloacele media, în semn de unitate şi solidaritate, să prezinte elevilor drept floare poezia: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” de Mihail Eminescu”, a mai spus profesorul Gheorghe Calota.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *