Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

 • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila în perioada 05 – 12.01.2021  

 În perioada 05 – 12.01.2021 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 48.960 lei.

 

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

 • pe linia salubrităţii           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat           –   7 acţiuni;
 • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   4 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   6 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   7 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila           –   4 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila                     –   2 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Politia Municipiului, conform Legii nr.55/2020 privind starea de alertă, prevenire și control Covid-19     –   7 acțiuni.

 

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

 • Primăria Municipiului Brăila –   9 informări;
 • U.P.A.G.L.Brăila           –   7 informări;
 • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   4 informări;
 • S.P. Brăila –   3 informări;
 • C. ECO S.A. Brăila                                                –   1 informare;
 • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   2 informări;
 • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   1 informare;
 • Garda de Mediu Brăila –   1 informare.

 

 1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 6 accidente rutiere din care 1 cu victimă. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila, pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate I.P.J. Brăila – Serviciul Investigații Criminale și Judecătoriei Brăila imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 4 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

 1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

 

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

 1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 5 persoane cu amenzi în valoare de 5.500 lei, conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003. Totodată, a fost sancţionat contravențional numitul V.F.-L., în vârstă de 28 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.500 lei – fiind depistat pe terenul viran din capătul str.Ștefan Mihăilescu Brăila descărcând dintr-un atelaj hipo gunoi menajer și moloz, pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public, precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz), au fost depistate și sancţionate contravenţional 2 persoane cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

Exemplificăm:

M. A.-G., în vârstă de 33 ani, din sat Oprișenești, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 1.500 lei – fiind depistat pe Bd.Dorobanților, în dreptul Bl.A54, depozitând gunoi de orice natură pe domeniul public, în loc neautorizat.

P. M., în vârstă de 49 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Bd.Dorobanților, în dreptul Bl.A54, depozitând gunoi de orice natură pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru circulația cu biciclete, motociclete sau autovehicule în parcuri și pe zone verzi a fost depistată și sancționată contravențional numita S. M.-L., în vârstă de 39 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată în Parcul Monument circulând cu autoturismul marca Opel, zona fiind semnalizată cu indicator rutier specific.

 

 1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.000 lei, conform Legii nr.61/1991 R:

 1. Pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public în alte locuri decât cele autorizate, au fost depistate și sancționate contravențional 3 persoane, cu amenzi în valoare de 500 lei.

 

Exemplificăm:

O. C., în vârstă de 47 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 300 lei – fiind depistat în parcarea market-ului Profi Radu Negru consumând băuturi alcoolice, pe domeniul public, în loc neautorizat.

H. N., în vârstă de 52 ani, din sat/com.Horia, jud.Tulcea – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat pe Bd.Al.I.Cuza, în dreptul Palatului Copiilor, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

B. I., în vârstă de 40 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat pe str.Mihai Bravu, în dreptul Pieței Concordia, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 1. b) Pentru refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.000 lei.

Exemplificăm:

F. I., în vârstă de 35 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca Volkswagen a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002(R).

C. S.-P., în vârstă de 44 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca BMW a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002(R).

O. I., în vârstă de 53 ani, din Brăila – cu  amendă în valoare de 1.000 lei – în calitate de conducător al autovehiculului marca Ford, pe str.Piața Luminii, a fost depistat încălcând prevederile O.U.G. nr.195/2002(R) și a refuzat să furnizeze relaţii pentru stabilirea identităţii sale, la cererea justificată a polițiștilor locali aflați în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

 

 1. c) Pentru atragerea de persoane, sub orice formă, săvârșită în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea spre a obține foloase materiale, a fost depistată și sancționată contravențional numita M., în vârstă de 24 ani, din sat/com.Viziru, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată pe Șoseaua de Centură, în dreptul Depoului de tramvaie, atrăgând persoane în vederea practicării de raporturi sexuale.

 

 1. E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 06 – 12.01.2021, în intervalul orar 0600 – 2200, s-a acţionat zilnic cu un efectiv de 4 polițiști locali sub coordonarea operațională  a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului Brăila pe linia aplicării și respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României prin H.G.nr.1065/14.12.2020.

În perioada 08 – 10.01.2021, în intervalul orar 1400 – 2200, s-a acţionat cu un polițist local în zona intersecției Șos. Buzăului c/c Aleea Stadionului pentru restricționarea accesului autovehiculelor în Parcul Monument.

 

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 64 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 22.960 lei şi au fost aplicate 72 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis, au fost aplicate 36 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.190 lei şi au fost aplicate 72 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

P. M., în vârstă de 30 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Ford pe str.1 Decembrie 1918, dinspre str.Griviței către str.Roșiorilor și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”;

C.G.-D., în vârstă de 20 ani, din com.Râmnicelu, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Opel pe Calea Călărașilor, dinspre Bd.Dorobanților  către str.Franceză și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”;

S. A., în vârstă de 36 ani, din oraș Însurăței, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Fiat pe Bd.Dorobanților, dinspre str.Tineretului către str.Școlilor și a oprit voluntar la mai puțin de 25 de metri de trecerea pentru pietoni situată la intersecția cu str.Franceză.

O. I., în vârstă de 53 ani, din Brăila– cu amendă în valoare de 580 lei şi 3 puncte penalizare – în calitate de conducător al autovehiculului marca Ford, pe str.Piața Luminii, dinspre str.Roșiorilor către str.Mihai Bravu a staționat voluntar în dreptul căii de acces a garajului ce aparține D.A.S. Brăila, proprietate alăturată drumului public.

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere prevăzute de O.U.G.nr.195/2002 R de către conducătorii de autovehicule care efectuează transport public de persoane în regim maxi-taxi, a fost depistat și sancționat contravențional numitul A. C., în vârstă de 52 ani, din sat Scorțaru Vechi, com.Tudor Vladimirescu, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 870 lei – pe Bd.Dorobanților, în calitate de conducător de autovehicul care efectuează transport public de persoane în regim de maxi-taxi pe traseul Brăila-Galați, a condus auto marca Ford şi a oprit în alt loc decât în staţiile aprobate pentru acest traseu.

 

 • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale 3 vehicule.

Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 12.000 lei.

Exemplificăm:

M. D.-O., în vârstă de 32 ani, din Brăila– cu amendă în valoare de 5.000 le – la data de 10.01.2021, pe str.Pietății, în stația taxi ”Spitalul 3”, în calitate de taximetrist aflat în timpul activității cu auto marca Dacia, la controlul efectuat de către polițiștii locali nu a respectat obligația de a prezenta documentele prevăzute de legislația în vigoare, respectiv certificatul de atestare profesională pentru transport persoane în regim de taxi.

V. F., în vârstă de 46 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 5.000 lei – la data de 10.01.2021, pe Aleea Cutezătorilor, în stația taxi ”Linia 2”, în calitate de taximetrist aflat în timpul activității cu auto marca Dacia, la controlul efectuat de către polițiștii locali nu a respectat obligația de a prezenta documentele prevăzute de legislația în vigoare, respectiv certificatul de atestare profesională pentru transport persoane în regim de taxi.

C. T., în vârstă de 44 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – la data de 10.01.2021, în stația taxi de pe str.1 Decembrie c/c Bd.Dorobanților, în calitate de taximetrist aflat în timpul activității cu auto marca Dacia, la controlul efectuat de către polițiștii locali nu a respectat obligația de a prezenta documentele prevăzute de legislația în vigoare, respectiv certificatul de atestare profesională pentru transport persoane în regim de taxi.

D. A., în vârstă de 38 ani, din Brăila – cu  amendă în valoare de 1.000 lei – la data de 10.01.2021, pe str.Pietății, în stația taxi ”Spitalul 3”, în calitate de taximetrist aflat în timpul activității cu auto marca Dacia, la controlul efectuat de către polițiștii locali nu a respectat obligația de a prezenta documentele prevăzute de legislația în vigoare, respectiv certificatul de atestare profesională pentru transport persoane în regim de taxi.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate un număr de 12 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 1.900 lei.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.248/2008 privind interzicerea expunerii spre vânzare a autovehiculelor – înmatriculate sau neînmatriculate – pe terenul domeniului public și privat al Municipiului Brăila, cu excepția celor aprobate prin hotărâri ale Consiliului Local Municipal Brăila, a fost aplicată sancţiune contravenţională numitei O. N., în vârstă de 58 ani, din Brăila– cu amendă în valoare de 500 lei – pe Bd.Dorobanților, în dreptul magazinului LIDL, în calitate de proprietar, a expus spre vânzare autovehiculul marca Chevrolet pe teren ce aparține domeniului public al Municipiului Brăila, în loc neautorizat în acest sens.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.103/2008 privind staționarea voluntară a autovehiculelor cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t pe drumurile publice, precum și pe terenurile aparținând domeniului public și domeniului privat al Municipiului Brăila, a fost aplicată sancţiune contravenţională numitului A. S.-I., în vârstă de 30 ani, din mun.Constanța, jud.Constanța – cu amendă în valoare de 1.000 lei – pe Șos. Rm. Sărat, în dreptul magazinului ”BRICO DEPOT”, în calitate de proprietar, a avut staționat voluntar pe drumul public ansamblul de vehicule cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t, format din cap tractor marca VOLVO și semiremorca, manevră interzisă pe drumurile publice din municipiu.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003 privind circulaţia şi staţionarea autovehiculelor pe trotuare, împiedicând circulaţia pietonilor, pe scuaruri, în alveole şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap marcate şi semnalizate corespunzător, au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 800 lei.

Exemplificăm:

O.M., în vârstă de 44 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – pe str.Școlilor, în calitate de proprietar al autovehiculului marca Skoda a staționat voluntar în stația mijloacelor de transport în comun a S.C. Braicar S.A. ”str.Școlilor”.

M. D., în vârstă de 68 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – pe Șos. Buzăului, vis-à-vis de Grupul Școlar ”C.D. Nenițescu”, în calitate de proprietar al autovehiculului marca Opel a avut auto staționat pe trotuar, împiedicând circulația pietonilor.

P. M.-C., în vârstă de 52 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – pe str.Ghioceilor, în dreptul Bl.A.51, în calitate de propritar al autovehiculului marca Opel a avut auto staționat pe trotuar, împiedicând circulația pietonilor.

A. C.-M., în vârstă de 43ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – pe Calea Călărașilor, în parcarea Bl.D.3, în calitate de proprietar al autovehiculului marca Opel a staționat pe un loc de parcare rezervat persoanelor cu handicap.

 

 1. F) IN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În conformitate cu Legea nr.55/2020 și în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.1065/11.11.2020, 4 polițiști locali din cadrul Biroului Inspecţie Comercială au fost cooptați în activitatea Serviciului Ordine Publică pe o perioadă de încă 30 zile.   

Doi lucrători din cadrul Biroului Inspecţie Comercială, în conformitate cu prevederile Legii nr.155/2010 privind atribuțiile de control în domeniul activității comerciale, au răspuns solicitărilor pe această linie.

S-au verificat pe teren 5 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila; s-a răspuns la toate sesizările primite în această perioadă.

S-au  verificat  11  dosare depuse de către operatorii economici pentru obținerea autorizației de funcționare.

Conform adresei nr.31922/27.11.2020 înaintate de Primăria Brăila – Biroul Contracte au fost verificate 10  locații din cele 37  (module comerciale, alei acces) urmărind dacă se respectă suprafața din Contractul de Închiriere, dacă se desfășoară activitate comercială și dacă corespunde societatea comercială care are contract de închiriere.

 

 1. G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 3 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Lucrări clasate – 1;

De asemenea au fost înaintate 4 lucrări către Biroul Juridic din cadrul Poliției Locale Brăila spre competentă soluționare în conformitate cu prevederile Legii nr.50/1991 R, Art.32;

În cazul în care persoanele sancționate contravențional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenției, potrivit prevederilor Art.28, alin.1) organul care a aplicat sancțiunea, va sesiza instanțele judecătorești pentru a dispune după caz.

De asemenea, au fost întocmite 2 note de constatare pentru două imobile situate pe str.Andrei Cocoș, respectiv str.Roșie, pentru completarea documentației, în vederea obținerii autorizației de construire în conformitate cu prevederile Legii nr.50/1991 R.

– În cazul a 2 sesizări se continuă verificările.

În continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

 1. H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 7 sesizări ale cetăţenilor.

– Au fost soluţionate 6 sesizări.

– A fost aplicată o sancţiune contravenţională conform  Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/20003.

Exemplificăm:

– S.C.Real Consulting.S.R.L., cu sediul în  mun.Brăila – sancționată  contravențional cu amendă în valoare de 2500 lei, conform Anexei H.C.L.M.nr.509/2019 – pentru  neîntreținerea curățeniei pe terenul pe care îl deține pe str.Danubiului.

Au fost aplicate 3 somaţii, conform H.C.L.M.Brăila nr.5/2003 după cum urmează:

S.C.METDA CONF.S.R.L., cu sediul în mun.Brăila – pentru igienizarea terenului pe care îl deține pe str.Tâmplari;

S.C.Iris.S.R.L., cu sediul în mun.Brăila – pentru  igienizarea terenului pe care îl deține pe str.Tâmplari;

– D. C., din Brăila – pentru igienizarea terenului pe care îl deține pe Bd.Al.I.Cuza.

S-a acţionat pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila’’, în vederea verificării stării de conformitate în urma somațiilor aplicate pe teren.

S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru constatarea şi emiterea aprobărilor de toaletare şi doborâre a arborilor aflaţi pe domeniul public şi privat al Municipiului Brăila, comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Brăila (Instituţia Arhitectului Şef şi Direcţia Tehnică), Poliţia Locală Brăila şi S.U.P. „Seroplant” Brăila.

– S-a acționat în cadrul dispozitivului comun de ordine publică în vederea respectării măsurilor de prevenire a răspîndirii Covid-19.

 

 1. I) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 05 – 12.01.2021 s-a acţionat cu un număr de 8 patrule, zilnic, pe raza municipiului, sub coordonarea operațională a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19, aplicabile pe durata stării de alertă, conform Legii nr.55/2020 în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.1065/11.11.2020.

Totodată, un număr de 17 polițiști locali a acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila, în zonele unde, de regulă, sunt semnalate aglomerări de persoane, pentru respectarea actelor normative menționate mai sus.

– În ziua de 10.01.2021, cu ocazia desfăşurării la Sala Polivalentă „Danubius” Brăila a meciului internațional de handbal feminin dintre echipele H.C. DUNĂREA (ROU) şi FLEURY  LOIRET HANDBALL (FRA)  din cadrul EHF European League, Handbal Feminin, Ediția 20208-2021, un dispozitiv format din 4 poliţişti locali a asigurat ordinea şi liniştea publică pe durata meciului de handbal. Nu s-au semnalat incidente.       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *