Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

 • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală în perioada 02 – 09.02.2021  

 În perioada 02 – 09.02.2021  Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 192 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 71.965 lei.

 

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

 • pe linia salubrităţii           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat           –   7 acţiuni;
 • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   4 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   7 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   5 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila           –   4 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila                     –   2 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Pol.Mun., conform

Legii nr.55/2020 privind starea de alertă, prevenire și

control Covid-19                                                                 –   7 acțiuni;

 • acțiuni în instituții de învățământ –   2 acțiuni.

 

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

 • Primăria Municipiului Brăila – 11 informări;
 • U.P.A.G.L.Brăila           –   7 informări;
 • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   8 informări;
 • S.P. Brăila –   3 informări;
 • C. ECO S.A. Brăila                                                –   2 informări;
 • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   3 informări;
 • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   2 informări;
 • Garda de Mediu Brăila –   2 informări.

 

 1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 3 accidente rutiere din care 1 cu victimă. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate I.P.J. – Serviciul Investigații Criminale; Biroul Rutier și Poliției Transporturi Brăila, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 5 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

 1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

 

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

 1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 11 persoane cu amenzi în valoare de 11.000 lei conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003. Totodată, au fost sancţionați  2 căruţaşi cu amenzi în valoare de 2.000 lei, surprinși transportând moloz şi gunoi de orice natură pe străzile municipiului.

Exemplificăm:

– S. F.-E., în vârstă de 41 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe terenul de lângă Parcul A.N.L. Lacu-Dulce descărcând dintr-un atelaj hipo gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

– B. F., în vârstă de 43 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe terenul de lângă Parcul A.N.L. Lacu-Dulce descărcând dintr-un atelaj hipo gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public precum şi în alte locuri publice a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz), au fost depistate și sancţionate contravenţional 7 persoane cu amenzi în valoare de 7.000 lei.

Exemplificăm:

T. D., în vârstă de 51 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe terenul viran din capătul str.Olteniei descărcând aproximativ 3 m3 de pământ din auto marca Iveco pe domeniul public, în loc neautorizat.

R. V., în vârstă de 35 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe str.C.A.Rosetti, la intersecție cu str.Belvedere, aruncând un sac din plastic plin cu gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

S. A.-C., în vârstă de 18 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.Siret, lângă Piața Apollo, aruncând o sacoșă plină cu gunoi menajer lângă pubelele stradale, pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru comercializarea şi consumul seminţelor pe străzi sau în alte locuri publice, au fost depistate şi sancţionate contravenţional 2 persoane cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

Exemplificăm:

M. F., în vârstă de 20 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe str.Siret, lângă Piața Apollo, consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

M. V.-A., în vârstă de 20 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe str.Siret, lângă Piața Apollo, consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

 

 1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.200 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

 1. a) Pentru refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea justificată a organelor de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au fost depistate și sancționate contravențional 4 persoane cu amenzi în valoare de 2.500 lei.

Exemplificăm:

I. D.-I., în vârstă de 30 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca Opel a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002(R).

S. S.-V., în vârstă de 39 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca Ford a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002(R).

 

 1. b) Pentru alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor e menținere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau după caz, prin solicitarea intervenției la fața locului, fără motiv întemeiat, a fost sancţionată contravenţional numita D., în vârstă de 63 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 300 lei – pentru solicitarea intervenției polițiștilor locali la fața locului, fără un motiv întemeiat.

 

 1. c) Pentru atragerea de persoane, sub orice formă, săvârșită în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea spre a obține foloase materiale, au fost depistate și sancționate contravențional 3 persoane cu amenzi în valoare de 1.500 lei.

Exemplificăm:

C. I., în vârstă de 26 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată pe Șoseaua de Centură, în parcarea Grădinii Zoologice, atrăgând persoane în vederea practicării de raporturi sexuale.

R. A., în vârstă de 25 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată pe Șoseaua de Centur,ă în parcarea Grădinii Zoologice, atrăgând persoane în vederea practicării de raporturi sexuale.

T. M.-D., în vârstă de 18 ani, din sat/com.Ulmu, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată pe Șoseaua de Centură, în parcarea Grădinii Zoologice, atrăgând persoane în vederea practicării de raporturi sexuale.

 1. d) Acţiuni pe linia cerşetoriei-vagabondaj:

 

În urma acțiunilor desfășurate pe linia depistării persoanelor care apelează la mila publicului şi a celor care vagabondează pe raza municipiului Brăila, au fost depistate 3 persoane. Dintre acestea a fost sancţionată contravenţional numita A. M., în vârstă de 50 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistată pe Aleea Cutezătorilor, în dreptul Market-ului Profi, apelând în mod repetat la mila trecătorilor, fiind vizibil aptă de muncă. Celelalte persoane au fost îndepărtate din zonă, fiind în evidența Poliției Locale Brăila.

 

 1. E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 03 –09.02.2021, în intervalul orar 0600 – 2200, s-a acţionat zilnic cu un efectiv de 4 polițiști locali sub coordonarea operațională  a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului Brăila pe linia aplicării și respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României prin H.G. nr.1065/14.12.2020 și H.G. nr.3/2021.

În perioada 05 – 07.02.2021, în intervalul orar 1400 – 2200, s-a acţionat cu un polițist local în zona intersecției Șos. Buzăului c/c Aleea Stadionului pentru restricționarea accesului autovehiculelor în Parcul Monument.

În perioada 08 – 09.02.2021, în intervalele orare 0730 – 0815 ; 1130 – 1215 și 1245 – 1315, s-a acţionat zilnic cu un efectiv de 8 poliţişti locali pentru fluidizarea traficului rutier şi traversarea carosabilului în condiţii de siguranţă a elevilor în următoarele zone: Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”, Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional „Gh.M. Murgoci” și Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”.

 

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 13.190 lei şi au fost aplicate 69 de puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.090 lei şi au fost aplicate 69 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

D. G., în vârstă de 44 ani, din mun.Constanța, jud.Constanța – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Dacia pe Calea Călărașilor, dinspre str.Griviței către Bd.Independenței și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”;

S. Z., în vârstă de 63 ani, din com.Măxineni, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Citrȍen pe Șos. Națională Veche, dinspre str.Comunarzi către str.Simion Bărnuțiu și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”;

C. C., în vârstă de 59 ani, din sat Scărlătești, com.Cireșu,  jud. Brăila – cu amendă în valoare de 580 lei şi 3 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Opel pe Calea Călărașilor, dinspre str.Radu Negru către str.Milcov și a staționat voluntar pe trecerea pentru pietoni.

 

 • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale un număr de 8 vehicule.

Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate un număr de 22 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 2.400 lei.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.719/2018, privind aprobarea Regulamentului pentru eliberarea și folosirea permiselor de acces auto (PERMIS ACCES AUTO – P.A.A.), pentru circulația autovehiculelor pe străzile Municipiului Brăila, a fost depistat și sancţionat contravenţional numitul T.C.-D., în vârstă de 37 ani, din mun.Turnu Măgurele, jud.Teleorman – cu amendă în valoare de 2.500 lei – la data de 04.02.2021 a condus ansamblul de vehicule format din cap tractor marca IVECO și semiremorca marca KRONE în Piața Traian, fără a deține permis de acces auto pentru circulația vehiculului pe stradă cu interdicție de tonaj.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003 privind circulaţia şi staţionarea autovehiculelor pe trotuare, împiedicând circulaţia pietonilor, pe scuaruri, în alveole şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap marcate şi semnalizate corespunzător, au fost aplicate un număr de 9 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 1.800 lei.

 

 1. F) IN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În conformitate cu Legea nr.55/2020 și în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.1065/11.11.2020, 3 polițiști locali din cadrul Biroului Inspecţie Comercială au fost cooptați în activitatea Serviciului Ordine Publică pe o perioadă de încă 30 zile.   

Doi lucrători din cadrul Biroului Inspecţie Comercială, în conformitate cu prevederile Legii nr.155/2010 privind atribuțiile de control în domeniul activității comerciale, au răspuns solicitărilor pe această linie.

S-au verificat pe teren 9 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila; s-a răspuns la toate sesizările primite în această perioadă.

S-au  verificat  91  dosare depuse de către operatorii economici pentru obținerea autorizației de funcționare.

Au fost verificaţi 15 operatori economici  şi s-au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.000 lei – pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.nr.639/2020 dupa cum urmează:

Exemplificăm:

 • 2 operatori economici sancționați pentru lipsa avizului de funcționare/ nevizarea avizului de funcționare – valoare sancțiuni 2000 lei – exemplu: S.C.Prometab.S.R.L., S.C.Mihmar Wash&Caffe.S.R.L.;
 • 1 operator economic  sancționat  pentru neafișarea avizului de funcționare – valoare sancțiune 1000 lei – exemplu: S.C.Pita Nick Com.S.R.L.;

Conform adresei nr.12311/8.12.2021 înaintate de Primăria Brăila – Biroul  Registratură și Autorizare Activități Comerciale – au fost verificați 25 operatori economici care nu și-au îndeplinit obligația legală în vederea vizării avizelor / autorizațiilor de funcționare emise de Primăria Brăila conform H.C.L.M.nr.390/2016 pentru perioada 2018 – 2020.

 

 1. G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 5 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Lucrări clasate – 2;

– În cazul a 3 sesizări se continuă verificările.

In continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

 1. H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 7 lucrări.

– Au fost soluţionate 5 sesizări din partea cetățenilor.

– Au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale conform Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/2003 și Legii nr.61/1991 R astfel:

Exemplificăm:

– R. I., din Brăila – sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2500 lei, conform Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/2003 – pentru aruncare de deșeuri pe domeniul public;

– Ș. V.-Ș., din Brăila – sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1000 lei, conform Legii nr.61/1991 R – pentru tulburarea liniștii locatarilor în intervalul orar 2200 – 0800.

Au fost aplicate 5 somaţii conform  Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/2003 după cum urmează:

C. L.-O., din Brăila în vederea efectuării lucrărilor de întreținere/îngrijire a clădirii pe care o deține pe str.Golești;

C. M.-D., din Brăila – în vederea efectuării lucrărilor de întreținere/îngrijire a clădirii pe care o deține pe str.Golești;

G. P., din Brăila – în vederea efectuării lucrărilor de întreținere/îngrijire a clădirii pe care o deține pe str.Golești;

A. M.-A., din Brăila – în vederea efectuării lucrărilor de întreținere/îngrijire a clădirii pe care o deține pe str.I.L.Caragiale;

B. E., din București – în vederea efectuării lucrărilor de întreținere/îngrijire a clădirii pe care o deține în mun.Brăila, pe Bd.Al.I.Cuza.

S-a acţionat pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila’’ în vederea verificării stării de conformitate în urma somațiilor aplicate pe teren.

S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru constatarea şi emiterea aprobărilor de toaletare şi doborâre a arborilor aflaţi pe domeniul public şi privat al Municipiului Brăila, comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Brăila (Instituţia Arhitectului Şef şi Direcţia Tehnică), Poliţia Locală Brăila şi S.U.P. „Seroplant” Brăila.

S-a acţionat în zona instituțiilor de învățământ în vederea respectării măsurilor de prevenire a răspîndirii Covid-19 cu ocazia începerii semestrului școlar.

– S-a acționat în cadrul dispozitivului comun de ordine publică în vederea respectării măsurilor de prevenire a răspîndirii Covid-19.

 

 1. I) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 02 – 09.02.2021 s-a acţionat cu un număr de 8 patrule, zilnic, pe raza municipiului, sub coordonarea operațională a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19, aplicabile pe durata stării de alertă, conform Legii nr.55/2020 în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.1065/14.12.2020 și H.G.nr.3/13.01.2021.

Totodată, un număr de 17 polițiști locali a acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila, în zonele unde, de regulă, sunt semnalate aglomerări de persoane, pentru respectarea actelor normative menționate mai sus.  

 

– În perioada 03 – 07.02.2021, cu ocazia organizării de către Federația Română de Box și Clubul Sportiv Municipal Brăila, la Complexul Sportiv Carantina, a Galei de Box „Cupa României pentru tineret la box masculin, pe anul 2021”, 2 poliţişti locali au asigurat zilnic ordinea şi liniştea publică pe toată durata evenimentului. Nu s-au semnalat incidente.

 

– În data de 08.02.2021, odată cu începerea cursurilor în instituțiile de învățământ din municipiul Brăila repartizate Poliției Locale Brăila conform Protocolului, s-a asigurat ordinea publică și măsurile specifice de combatere a pandemiei de Covid-19 la cele 23 unități de învățământ astfel: – 7 colegii și licee; – 5 școli gimnaziale și – 11 grădinițe, nefiind constatate nereguli sau probleme deosebite.

          

 

În perioada 02 – 05.02.2021 au fost efectuate acţiuni împreună cu reprezentanţi ai S.C.„Braicar” S.A. Brăila pe linia depistării cetăţenilor care călătoresc fără bilet, abonament pe mijloacele de transport în comun.

Au fost depistate și sancționate  contravenţional  24  persoane cu amenzi  în valoare de 1.775 lei. Au fost eliberate 58 bilete de suprataxă în valoare de 1.740 lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *