Vin sărbătorile de iarnă

Iată că mult aşteptatele sărbători religioase sau sărbători de iarnă se apropie „cu pasi repezi”. Au mai rămas doar câteva zile când vine Ajunul Crăciunului iar cum este normal împodobim bradul s-au l-am împodobit deja şi îl aşteptăm pe Moş Crăciun.
Porcul, gata l-am tăiat de pe data de 20 decembrie, dacă l-am avut, când în calendarul creştin ortodox l-am, prăznuit în săptămâna dinaintea împărtăşaniei pe Sf. Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul.
În ziua de sâmbătă, 24 decembrie o vom prăznui pe Sfânta Cuvioasă Muceniţă Eugenia, când este şi Ajunul Crăciunului. În această zi pentru cei care au reuşit să ţină post este bine ca numai seara, să se mănânce grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină, după care urmează împodobirea bradului, dar şi aşteptarea darurilor aduse de Moş Crăciun.
Ziua cea mare este în zi de 25 decembrie, când va fi Naşterea Domnului sau Crăciunul, iar după slujba oficiată de preoţi fiecare credincios se va împărtăşi în faţa altarului. În această zi, în fiecare gospodărie, aşa cum zice tradiţia Crăciunului, prima zi se petrece în familie lângă cei dragi. La masa de prânz copiii, părinţii, neamurile se strâng pentru a gusta din bucatele pregătite de gazdă. A doua zi de Crăciun, luni, este Soborul Maicii Domnului, Cuviosul Nicodim de la Tismana. În această zi finii, merg în vizită la “părinţii spirituali” cu merinde şi colac. Duminica, a treia zi de Crăciun, îl vom prăznui, pe Sf. Ap. Întâiul Mc. şi Arhidiacon Ştefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *