Cinci incendii și o asanare de muniție în numai doua zile

În perioada 14.05 – 16.05.2022, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea a cinci incendii de vegetație uscată, o asanare de muniție rămasă neexplodată și 39 intervenții ale echipajelor medicale. 

Vineri, 14.05.2022, ora 15.40 echipa pirotehnică a inspectoratului a executat o misiune de asanare a terenului de muniţie rămasă neexplodată pe raza localității Cotu Lung, comuna Siliștea, unde în urma executării unor lucrări agricole a fost descoperit un proiectil exploziv calibrul 76 mm., în stare avansată de oxidare. Acesta a fost ridicat, transportat şi depozitat în siguranţă, ulterior va fi distrus în poligonul de specialitate. În aceeași zi, Detașamentul 1 de pompieri Brăila și Garda de intervenție Ianca au intervenit pentru limitarea și lichidarea a trei incendii de vegetație uscată astfel:

– la ora 17.25 Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe str. Baldoviești, din municipiu. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise. Au ars cca. 1000 mp. de vegetație uscată și cca. 3 tone de gunoi menajer;

– la ora 19.20 Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în zona Șoselei Dig Brăila-Galați. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost crearea intenționată a condițiilor de a genera incendiul. A ars cca. 4000 mp. de vegetație uscată;

– la ora 21.55 Garda de intervenție Ianca a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și gunoi izbucnit pe raza localității Urleasca. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise. A ars cca. 200 tone de gunoi menajer și de grajd.

Duminică, 15.05.2022, Detașamentul 1 de pompieri Brăila și Punctul de Lucru Măxineni au intervenit pentru limitarea și lichidarea a două incendii de vegetație uscată  astfel:

– la ora 16.45 Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit  cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în zona parcului Caporal Mușat, din municipiu. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise. A ars cca. 50 mp de vegetație uscată și puf de plop;

– la ora 22.20 Punctul de Lucru Măxineni a intervenit  cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza localității Corbu Nou. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost fumatul în locuri neamenajate. A ars cca. 1 ha de vegetație uscată.

*      *

 

În momentul descoperirii unor elemente de muniţie rămase neexplodate, lucrătorii din agricultură trebuie să oprească activitatea în zona respectivă și să anunţe de urgenţă Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organele de poliţie sau autorităţile publice locale.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, se interzice:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– introducerea muniţiilor în foc;

– topirea elementelor metalice ale muniţiilor;

– tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte;

– utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

– folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.

 

*      *

Echipajele de pe ambulanțele SMURD au intervenit în sprijinul a 39 persoane din municipiul Brăila și localități din județ pentru acordarea primului ajutor medical prespitalicesc și transportarea acestora la Unitatea de Primiri Urgențe Brăila.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *