Zi de hram la biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul” din Brăila

La ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, parohia brăileană care-l are ca ocrotitor spiritual şi-a serbat hramul.
Manifestările de hram au început ieri seară prin oficierea Vecerniei cu Litie şi au continuat astăzi cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor din parohie şi nu numai.
La momentele cuvenite, mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi de ierarhul Dunării de Jos cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa şi activitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat importanţa reabilitării şi îngrijirii acestui locaş de cult cu o vechime de peste 100 de ani, aflat sub ocrotirea Înaintemergătorului Domnului.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru slujitorii, ctitorii şi binefăcătorii locașului de cult, trecuţi la cele veşnice.
Hramul parohiei brăilene a fost prilej de bucurie şi pentru 30 de elevi din municipiul Brăila, care au primit din partea ierarhului Dunării de Jos ghiozdane şi rechizite pentru noul an şcolar şi alte daruri, procurate special în cadrul programul eparhial ‹‹Hristos în şcoală››, adresat copiilor care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse.
În cadrul acestui program social-filantropic, care a debutat astăzi, peste 3500 de elevi sărmani din judeţele Galaţi şi Brăila primesc în aceste zile premergătoare începerii noului an şcolar, prin parohiile de care aparţin, ghiozdane complet echipate în valoare de aproximativ 300.000 lei.
La final, Părintele Arhiepiscop a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi slujitorilor acestei parohii.
***
Biserica a fost ridicată între anii 1901- 1912 pe locul unui mai vechi paraclis prin eforturile unui comitet parohial condus de preotul Radu Ionescu, iar slujba de sfinţire a fost săvârşită de P.S. Nifon Nicolescu al Dunării de Jos în ziua de 29 august 1912.
Pictura murală a fost realizată de Marincea Stănescu, iar icoanele împărăteşti sunt opera pictorului brăilean Matache Orăşeanu.
Ridicată în stil clasic bizantin, în formă de corabie, ctitoria este o construcţie destul de solidă care a avut puţin de suferit de pe urma calamităţilor, spre deosebire de celelalte lăcaşuri brăilene.
În anul 1927, pe cheltuiala parohiei, s-a restaurat pictura interioară precum şi parchetul acestui edificiu. Pentru conservarea lăcaşului în anul 1935 s-au făcut reparaţii exterioare.
Intervenţii pentru restaurarea picturii şi alte reparaţii mai mici au fost făcute în anul 1947, urmare a marelui cutremur care a lovit România în 1940, precum şi în 1958.
Lucrările moderne făcute în oraş, în speţă la Canalul Colector de pe strada Graţiei, au afectat foarte mult biserica, ulterior lăcaşul de cult nemaifiind reabilitat.
În prezent, biserica se află într-un amplu proces de reabilitare cu lucrări complexe atât la interior cât şi la exterior.
Pr. Rareş Bucur
ion3ionion2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *