Polițiștii brăileni alături de elevi la început de an școlar

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune după ce elevii vor începe efectiv orele.

Astfel, pentru asigurarea climatului de siguranţă publică, în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, polițiștii de la rutieră derulează activităţi educativ-preventive şi de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi.

În perioada 30 august – 2 septembrie 2022, aceste autovehicule sunt reinventariate, iar polițiștii rutieri vor instrui și reinstrui conducătorii lor cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului.

Totodată, vor fi instruiți și coordonatorii activității acestor autovehicule cu privire la respectarea destinației pentru care au fost repartizate. Reamintim că, în afara scopului expres pentru care au fost distribuite, respectiv transportul elevilor la și de la unitatea de învățământ, acestea pot transporta elevi și profesori însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare (festivaluri, cursuri școlare, excursii, tabere de creație, etc.), nefiind permisă folosirea în alte scopuri.

În perioada 5 – 9 septembrie 2022, vor fi efectuate controale în trafic, care vor viza verificarea stării psihofizice a conducătorului autovehiculului, inclusiv prin testarea alcoolscop, utilizării centurilor de siguranță și respectării normelor rutiere și a legalității transporturilor.

De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți zona unităţilor de învăţământ, amplasate în zone intens circulate, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere.

În anul școlar 2021-2022, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, prin grija Biroului Siguranța Școlară și compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au fost derulate peste 20 de proiecte și campanii de prevenire a violenței fizice, a bullyingului și cyberbullyingului, a infracțiunilor la viața sexuală, a celor contra patrimoniului, a prevenirii traficului și consumului de substanțe interzise, a traficului de persoane, adresate elevilor din unitățile de învățământ.

La nivelul I.P.J. Brăila au fost organizate 353 de acțiuni, dintre care 94 pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, 32 pentru prevenirea absenteismului, 121 pentru verificarea mijloacelor de transport școlar și verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare din zona unităților de învățământ.

De asemenea, au fost derulate 715 activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs (553 în mediul urban și 162 în rural), cu 21.281 beneficiari (17.239 în mediul urban și 4.042 în mediul rural), fiind identificați 64 de elevi aflați în situații de risc victimal sau infracțional, care au fost consiliați, în scopul reglării comportamentelor nepotrivite.

Au fost desfășurate 31 de ședințe punctuale de instruire ale cadrelor didactice cu privire la domeniul violenței școlare, 428 întâlniri/grupuri de lucru tematice dintre polițiști și reprezentanții unităților de învățământ sau Inspectoratului Școlar Județean Brăila sau cadrele didactice implicate în gestionarea violenței în școală, fiind realizate astfel și 112 informări adresate I.S.J. Brăila, părinților/ tutorilor legali, D.G.A.S.P.C. Brăila, consiliilor locale sau altor instituții.

În noul an școlar 2022-2023, la nivelul I.P.J. Brăila polițiștii vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea instituțiilor cu competențe în domeniu, precum și a altor parteneri instituționali.

Începerea anului școlar reprezintă un moment important de adaptare pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament, care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.
Astfel, polițiști din cadrul I.P.J. Brăila vor fi prezenți la festivitatea de deschidere a anului școlar, unde vor transmite oficial mesajul conducerii M.A.I. la început de an școlar și vor distribui pliante și fly-ere cu mesaje și sfaturi pentru un nou an școlar în siguranță ,,Ia atitudine! Spune STOP violenței!”

Nu uitați:

•Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;

•Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;

•Discutați permanent cu copilul și asigura-ți-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;

•Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața on-line, cât și off-line;

Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *