Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

 • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală în perioada 15 – 22.11.2022  

 În perioada 15 – 22.11.2022 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 154 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 113.160 lei.

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

 • pe linia salubrităţii           –   8 acţiuni;
 • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat           –   7 acţiuni;
 • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   3 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   4 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   3 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila           –   5 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila                     –   2 acțiuni.

 

 

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

 • Primăria Municipiului Brăila – 10 informări;
 • U.P.A.G.L.Brăila           –   5 informări;
 • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   4 informări;
 • S.P. Brăila –   2 informări;
 • C. ECO S.A. Brăila                                                –   1 informare;
 • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   1 informare;
 • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   1 informare;
 • Garda de Mediu Brăila –   1 informare.

 

 1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

 

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 2 accidente rutiere cu victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila, pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate I.P.J. Brăila – Compartimentul Juridic și Poliției Municipiului Brăila – Biroul Investigații Criminale, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 5 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

 1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată, nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

 1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 6 persoane, cu amenzi în valoare de 4.500 lei conform H.C.L.M. Brăila nr.400/2022.

 

 • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public sau privat al Municipiului Brăila, precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz) a bunurilor materiale de orice fel ca: utilaje, mijloace auto, tonete, chioșcuri, mese, construcții metalice, materiale de construcții de orice fel, etc., au fost depistate și sancţionate contravenţional 4 persoane, cu amenzi în valoare de 4.000 lei.

Exemplificăm:

G. A., în vârstă de 48 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.Ștefan cel Mare aruncând un sac din plastic plin cu gunoi menajer și vegetal pe domeniul public, în loc neautorizat.

I. P., în vârstă de 66 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.Carantina, la intersecție cu Vadul Olangeriei, aruncând o pungă din plastic plină cu gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

R. A., în vârstă de 35 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe str.Ion Ghica, în dreptul Pieței Apollo, aruncând o pungă plină cu gunoi menajer lângă recipientele de colectare selectivă, pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru depozitarea deșeurilor de orice natură produse în gospodării proprii în capacitățile de colectare aparținând asociațiilor de proprietari sau în coșurile stradale sau în alte capacități de colectare conform H.C.L.M.Brăila nr.133/2022, au fost depistate și sancționate contravențional 2 persoane, cu amenzi în valoare de 500 lei.

Exemplificăm:

T. D., în vârstă de 51 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei  – fiind depistat pe str.Ștefan cel Mare aruncând deșeuri menajere din gospodăria proprie în capacitățile de colectare aparținând Blocului 3B.

B. M., în vârstă de 75 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei  – fiind depistat pe Calea Galați, în Piața Vidin, aruncând deșeuri menajere din gospodăria proprie în capacitățile de colectare stradale.

 

 1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.500 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

 1. a) Pentru tulburarea fără drept a liniștii prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, a fost depistat și sancționat contravențional numitul I., în vârstă de 35 ani, din Galați, jud.Galați – cu amendă în valoare de 1.000 lei – pentru tulburarea liniștii publice prin muzică dată la intensitate mare din autoturism, pe str.Comunarzi.

 

 1. b) Pentru scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deterioarea prin orice mijloc a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate, au fost depistate și sancționate contravențional 2 persoane, cu amenzi în valoare de 500 lei.

Exemplificăm:

D. I., în vârstă de 54 ani, din sat/com.Tudor Vladimirescu, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 300 lei – pentru lovirea și deteriorarea unui obiect de folosință comună amplasat pe domeniul public, în Parcul Monument, la Rondou.

P. A., în vârstă de 63 ani, din Brăila– cu amendă în valoare de 200 lei – pentru lovirea și deteriorarea unui obiect de folosință comună amplasat pe domeniul public, în Parcul Monument, la Rondou.

 

 1. c) Pentru refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea justificată a organelor de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au fost depistate și sancționat contravențional 4 persoane cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

 

 1. E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 15 – 22.11.2022 polițiștii locali din cadrul Biroului Circulație pe Drumurile Publice și-au desfășurat activitatea conform atribuțiilor și competențelor privind dirijarea și fluidizarea traficului rutier în cadrul a 12 acțiuni, astfel:

 

 1. a) Fluidizare și restricționare trafic rutier – 10 acțiuni pentru:

– traversarea carosabilului în condiţii de siguranţă a elevilor, în zonele Şcolilor Gimnaziale „Ion Creangă”, „Fănuș Neagu”, „Mihai Eminescu”  şi Colegiile Naţionale „Gh.M. Murgoci” și „Nicolae Bălcescu” – 5 acțiuni;

– restricționarea accesului autovehiculelor în zona de agrement Parcul Monument, în zona intersecției Șos. Buzăului c/c Aleea Stadionului cu ocazia desfășurării meciurilor de fotbal dintre echipele A.F.C. 1919 DACIA UNIREA BRĂILA – C.S.M. BACĂU și A.C.S. Oțelul Galați – 3 acțiuni;

– fluidizarea traficului rutier pentru amplasarea stației mijloacelor de transport în comun a S.C. Braicar S.A. pe Bd.Al.I.Cuza c/c str.Nicolae Bălcescu – 1 acțiune;

 

 1. b) Eliberare parcare / carosabil – 3 acțiuni pentru:

– executarea lucrărilor de toaletare a copacilor de către S.U.P. „Seroplant” Brăila pe str.Milcov, în zona Bl.P.1 – 1 acțiune;

– amplasarea căsuțelor din lemn pentru meșteri populari și comercianți participanți la Târgul de Iarnă – parcarea laterală a Primăriei Municipiului Brăila – 2 acțiuni.

 

S-au desfășurat activități de verificare la domiciliu și informare a persoanelor care au documentul de identitate expirat.

 

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 119 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 92.660 lei şi au fost aplicate 136 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis, au fost aplicate 66 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9.860 lei şi au fost aplicate 136 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

M. V., în vârstă de 21 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Ssang Yong și a oprit voluntar pe trotuar, în zona intersecției str.Roșiorilor c/c str.1 Decembrie 1918.

P. A., în vârstă de 30 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Opel pe str.Școlilor, dinspre Bd.Borobanților către str.Roșiorilor și a oprit voluntar în stația mijloacelor de transport public de persoane ”Școlilor”.

 

 • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale 7 vehicule. Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 1.400 lei.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.719/2018, privind aprobarea Regulamentului pentru eliberarea și folosirea permiselor de acces auto (Permis Acces Auto – P.A.A.), pentru circulația autovehiculelor pe străzile Municipiului Brăila au fost aplicate 32 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 80.000 lei.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.400/2022, privind staționarea vehiculelor avariate pe partea carosabilă, pentru o perioadă mai lungă de 15 zile, împiedicând executarea lucrărilor de salubrizare, a fost sancţionat contravenţional numitul S. N., în vârstă de 33 ani, din com.Siliștea, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – pe str.G-ral Eremia Grigorescu, în dreptul Bl.10.PP, în calitate de proprietar al autovehiculul marca Audi a parcat vehiculul avariat pentru o perioadă mai lungă de 15 zile, împiedicând executarea lucrărilor de salubrizare.

 

 1. F) ÎN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În perioada 15 – 22.11.2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Inspecție Comercială au verificat pe teren 4 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila, au întocmit referate de verificare, au răspuns la toate sesizările primite în această perioadă.

S-au verificat 18 dosare depuse de operatorii economici pentru obtinerea avizului / autorizației de funcționare.

Au fost verificaţi 35 de operatori economici şi s-au aplicat 23 sancţiuni contravenţionale (din care 6 Avertisment) în valoare de 15.600 lei pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.nr.639/2020 și H.C.L.M.nr.254/2016, după cum urmează:

– 21 operatori  economici sancționati (din care 6 Avertisment) conform H.C.L.M.nr.639/2020 – pentru nevizarea avizului de funcționare / lipsa avizului de funcționare / lipsa autorizației de funcționare / nerespectarea programului de funcționare – valoare sancțiuni aplicate 13.600 lei;Exemplu: S.C. La Giaby. S.R.L.,  S.C. Uniel Serv..S.R.L.;

– 2 operatori  economici  sancționati  conform H.C.L.M.nr.254/2016 – pentru neafișarea elementelor de identificare ale firmei – valoare sanctiuni aplicate 2000 lei.

Exemplu: S.C. Tacoandina. S.R.L.,  I.I. Tabac Costel.

S-au desfășurat activități de verificare la domiciliu și informare a persoanelor care au documentul de identitate expirat.

 

 1. G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 11 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Lucrări clasate – 5; 

– 4 locații verificate privind intervenția în carosabil sau trotuar.  

Într-o situație au fost încălcate prevederile Art.26, alin.1, lit.b) din Legea nr.50/1991 R privind executarea lucrărilor de construcții:                  

Proprietar D. Ș., din Brăila – pentru executarea de lucrări de construcții fără a deține Autorizație de Construire eliberată de Primăria Municipiului Brăila – a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1000 lei iar, ca măsură complementară, s-a dispus oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate.   

– În cazul a 6 sesizări se continuă verificările.

În continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

 1. H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a  10 lucrări.

– Au fost soluţionate 7 lucrări.

Au fost aplicate 3 somaţii conform  Anexei H.C.L.M.Brăila nr.400/2022, după cum urmează:

Exemplificăm:

P. F., din Mun.Brăila în vederea efectuării curățeniei în imobilul pe care îl deține, procedând la ridicarea gunoaielor de orice natură;

D. L., din Mun.Brăila în vederea efectuării operațiunilor de curățenie a imobilului, prin ridicarea deșeurilor;

S. G., din Mun.Brăila în vederea intrării în legalitate privind amplasarea adăpostului pentru creșterea porumbeilor.

S-a acţionat pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila”.

S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru constatarea şi emiterea aprobărilor de toaletare şi doborâre a arborilor aflaţi pe domeniul public şi privat al Municipiului Brăila. Au fost soluționate 27 lucrări.

 

 1. I) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 15 – 22.11.2022 s-a acţionat zilnic cu 2 polițiști locali, pe raza municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor cu privire la menținerea stării de curățenie a localității.  Totodată, 17 polițiști locali au acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila.

 

– În ziua de 18.11.2022, cu ocazia desfăşurării la Sala Polivalentă „Danubius” Brăila a meciului de handbal feminin dintre echipele H.C. DUNĂREA BRĂILA şi H.C. CONSTANȚA , din cadrul Campionatului de Diviza A, Ediția 2022 – 2023, o patrulă de poliţişti locali a asigurat ordinea şi liniştea publică pe durata evenimentului. Nu s-au semnalat incidente.

 

– În ziua de 19.11.2022, cu ocazia defășurării unui eveniment caritabil intitulat „La doar 7 ani se luptă cu un  balaur invizibil. Arma secretă a bătăliei cu cancerul!”, în Parcul Monument, sub sloganul „Fii tu un erou – România!” , un dispozitiv format din 4 poliţişti locali a asigurat buna desfăşurare şi menţinerea ordinii publice pe durata acestui eveniment. Nu s-au semnalat incidente.

 

– În ziua de 19.11.2022, cu ocazia desfăşurării în Sala Liceului cu Program  Sportiv Brăila a meciului de handbal feminin Junioare II, Seria B, ediția 2022 – 2023 dintre echipele L.P.S. Brăila – C.S.S.Galați, o patrulă de poliţişti locali a asigurat ordinea şi liniştea publică pe durata evenimentului. Nu s-au semnalat incidente.

 

S-au desfășurat activități de verificare la domiciliu și informare a persoanelor care au documentul de identitate expirat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *