Azi este Sf. Nicolae

Astăzi, brăilenii sărbătoresc Ziua municipiului Brăila, avându-l ca patron spiritual pe Sf. Ierarh Nicolae. Ca în fiecare an, dis de dimineaţă, brăilenii îşi vor îndrepta paşii spre Biserica Sf. Nicolae, unde de la ora 9.00, se va săvârşi slujba de praznic al marii sărbători creştine. Sfântul Ierarh Nicolae, este protectorul Brăilei, dar şi al copiilor, al celor nevoiaşi, al marinarilor şi, în general, al tuturor călătorilor.
Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al III-lea, în satul Patara, aflat pe coasta de sud a Turciei, într-o familie înstărită. Sfântul Nicolae a fost crescut în iubire pentru Dumnezeu, iar când era destul de tânăr, părinţii lui au murit în timpul unei epidemii. Tânărul Nicolae şi-a folosit moştenirea pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie, pe cei bolnavi şi suferinzi. Vestea despre generozitatea Sfântului Nicolae s-a răspândit repede în ţinut, iar în timpul domniei împăratului roman Diocleţian, el a fost exilat şi închis. A trecut la cele veşnice la 6 decembrie 343, în Myra, fiind înmormântat în catedrala oraşului. Potrivit legendelor, din mormântul Sfântului a izvorât ulei cu puteri tămăduitoare.
Cea mai cunoscută legendă legată de Sfântul Nicolae este povestea unui tată sărac care trebuia să îşi mărite cele trei fiice, însă nu avea zestre. Se spune că, în mod misterios, în casa lor a apărut câte o pungă cu aur. Potrivit legendei, pungile cu aur ar fi apărut în casă printr-o fereastră deschisă şi ar fi căzut în şosetele sau în pantofii aşezaţi la foc pentru a se usca. De atunci, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îşi agaţă şosetele şi îşi pregătesc ghetele, aşteptând cu entuziasm cadourile de la Sfântul Nicolae.

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae aduce copiilor cuminţi daruri, asemenea lui Moş Crăciun. Copiilor care nu au fost cuminţi Moş Nicolae le lasă în ghete câte o nuia. Ca sfânt, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele, decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el pedepseşte pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Ziua în care credincioşii îl sărbătoresc pe Moş Nicolae, 6 decembrie, încheie ciclul de sărbători şi practici magice, dedicate în special lupilor şi spiritelor morţilor – strigoi, început la mijlocul lunii noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *