2023 mai scump

Iaca veste mare… de la 1 ianuarie 2023, benzina şi motorina se scumpeşte. Ei parcă ar fi o noutate. Dar aşa se zvoneşte. Dacă pretul combustibilului se măreşte cu catva lei, implicit şi toate produsele se vor scumpi, fie ele alimentare, fie industriale. Başca şi “Dările” la stat cresc, acestea fiind o povară impovarătoare pentru români. Impozitele fie ele pentru teren, case depinde de zona unde stai sau maşini depinde de marca… cică creşterea „creşte” din cauza inflatiei (sanchi). Într-o perioadă istorică de numai 33 de ani, românii tot au achitat impozitul pe revoluţie, acciza pe democraţie, taxa pe reformă economică, scăderea pensiei, a salariului dar şi tariful pe recesiune. Si acum se chinue să mărească pensile bietilor “muritori de rand” care au trudit peste 40 de ani zi de zi, iar acum in loc să se bucure după chinul muncii de zi cu zi, chiar şi in regim communist, iar acum trăiesc cu o “pleavă” de pensie. Iar lor, lor „baştanilor”,  şi-au făcut pensii speciale de mii de lei sau euro, că de… au stat numai pe la birouri şi-au tocit pantalonii in fund şi au muncit cu capu’. “Tălpaşii” cu ce s-au ales? După atâtea sacrificii, au mai rămas in tară şi incă mai sunt câteva milioane de săraci în plus.
Românii au plătit extrem de piperat şi taxa de integrare în Uniunea Europeană, privatizând pe nimica marile combinate, industrii întregi, iar acum ne innebunesc cu facturile la lumina si gaze. Ba ca se da subventie, ba ca nu. Ba ca trebuie declaratie pentru domiciliul titularului ba ca nu. Si uite asa ca sunt nevoiţi să le dea pe mâna concernelor de-aiurea, pentru că – vezi Doamne! -, capitalul românesc era debil şi nepriceput.
Ce a făcut capitalul străin pentru români? A majorat preţurile şi a pus căpăstru salariilor, a făcut export de profit, la greu, a denaturat mecanismele de piaţă, a închis numeroase capacităţi de producţie şi locuri de muncă. Ponderea lui în economie a crescut an de an, în timp ce numărul salariaţilor din companiile controlate de el a scăzut continuu.
În numeroase ramuri economice, sunt străvezii practicile specifice monopolurilor: creşteri de preţuri ca la comandă, alinierea procedurilor de tot felul, sfidarea consumatorilor. Cazurile în care statul român a pus piciorul în prag au fost extrem de rare.
Românii au achitat nota de plată cu sute de mii de locuri de muncă pierdute, cu îngheţarea sau reducerea salariilor, cu creşterea fiscalităţii, cu deteriorarea puterii de cumpărare a leului, cu mii de locuinţe şi afaceri scoase la mezat, cu milioane de drame familiale.
Pentru că nu era de ajuns, românii achită şi o cotă din nota de plată a zonei euro, care înregistrează mari datorii ale bugetelor de stat. Anul 2023 nu va fi o surpriză pentru „bietul român” când va fi nevoit să scoată din portofel ceva mai multi bani. Acestea sunt vremurile, ăştia sunt banii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *