Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

 • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală în perioada 10 – 17.01.2023  

 În perioada 10 – 17.01.2023 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 125 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 119.575 lei.

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

 • pe linia salubrităţii           –   9 acţiuni;
 • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat           –   7 acţiuni;
 • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   1 acțiune;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   4 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   3 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila           –   5 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila                     –   1 acțiune.

 

 

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

 • Primăria Municipiului Brăila – 10 informări;
 • U.P.A.G.L.Brăila           –   6 informări;
 • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   4 informări;
 • S.P. Brăila –   2 informări;
 • C. ECO S.A. Brăila                                                –   1 informare;
 • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   1 informare;
 • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   1 informare;
 • Garda de Mediu Brăila –   2 informări.

 

 1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

 

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 2 accidente rutiere fără victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila, pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului Brăila – Biroul  Investigații Criminale și Biroul Rutier, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 4 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

 1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

 

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată, nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

 1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate contravențional 9 persoane, cu amenzi în valoare de 10.000 lei conform H.C.L.M. Brăila nr.400/2022.

 

 • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public sau privat al Municipiului Brăila, precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz) a bunurilor materiale de orice fel ca: utilaje, mijloace auto, tonete, chioșcuri, mese, construcții metalice, materiale de construcții de orice fel, etc., au fost depistate și sancţionate contravenţional 8 persoane, cu amenzi în valoare de 9.000 lei.

Exemplificăm:

B. C.-S., în vârstă 52 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 2.000 lei – fiind depistat pe str.Rahovei, la intersecție cu str.Ghioceilor, aruncând deșeuri din carton și celofan pe domeniul public, în loc neautorizat.

A. M., în vârstă de 68 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Aleea Învățătorilor aruncând o cutie din carton plină cu gunoi menajer și un covor uzat pe domeniul public, în loc neautorizat.

V. E.-L., în vârstă de 48 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe Calea Galați, la intersecție cu str.Plevna, aruncând o pungă din plastic plină cu gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru depozitarea deșeurilor de orice natură produse în gospodării proprii în capacitățile de colectare aparținând asociațiilor de proprietari sau în coșurile stradale sau în alte capacități de colectare conform H.C.L.M.Brăila nr.133/2022, a fost depistat și sancționat contravențional numitul P. M., în vârstă de 46 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei – fiind depistat pe str.Rahovei, la intersecție cu str.Ghioceilor, depozitând moloz din gospodăria proprie în capacitățile de colectare aparținând Blocului A.13.

 

 • Pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului conform Legii nr.349/2002 Modificată de Legea nr.15/2016, au fost depistate și sancționate contravențional 2 persoane, cu amenzi în valoare de 200 lei.

Exemplificăm:

– I. C., în vârstă de 32 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat fumând în incinta părculețului de joacă situat pe Calea Galați, în dreptul Blocului B10.

– P. M., în vârstă de 61 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat fumând în incinta părculețului de joacă situat pe str.Radu Negru.

 

 1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 800 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

 1. a) Pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public în alte locuri decât cele autorizate au fost depistate și sancționate contravențional 3 persoane, cu amenzi în valoare de 300 lei.

Exemplificăm:

M. N., în vârstă de 52 ani, din Brăila –  cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat în părculețul Caporal Mușat, situat pe Calea Călărașilor, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

M. C., în vârstă de 52 ani, din Brăila –  cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat în părculețul Caporal Mușat, situat pe Calea Călărașilor, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

– D. Ș., în vârstă de 60 ani, din oraș Însurăței – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat în Parcul Monument, pe Aleea principală, în dreptul Orășelului copiilor, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 1. b) Pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991R., privind refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a fost aplicată sancţiune contravenţională numiteiC. ALFON BAR S.R.L., cu sediul în mun.Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca Chevrolet a refuzat să se prezinte la sediul Poliției Locale, la invitaţia justificată a polițiștilor locali, în vederea clarificării situației privind încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002(R).

 

 

 1. E) ACTIVITATEA ÎN ŞCOLI:

 

În baza Planului Unic de măsuri elaborat la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila privind asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ, poliţiştii locali au patrulat în zonele şcolilor repartizate asigurând un climat de ordine şi siguranţă publică.

Odată cu începerea noului an şcolar poliţiştii locali rutieri fluidizează zilnic traficul auto în zona unităţilor de învăţământ: Liceul „Gh.M.Murgoci”, Liceul „N.Bălcescu”, Şcoala Generală nr.7 „Ion Creangă”, Şcoala Generală nr.2 „Fănuş Neagu”, Şcoala Gimnazială „Sf.Andrei”, Școala Generală nr.4 „Al.I.Cuza” și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” atât la intrarea cât şi la ieşirea de la cursuri a elevilor.

 

 1. F) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 10 – 17.01.2023 polițiștii locali din cadrul Biroului Circulație pe Drumurile Publice și-au desfășurat activitatea conform atribuțiilor și competențelor privind dirijarea și fluidizarea traficului rutier în cadrul a 12 acțiuni, astfel:

 1. a) Fluidizare și restricționare trafic rutier – 11 acțiuni pentru:

– traversarea carosabilului în condiţii de siguranţă a elevilor, în zonele Şcolilor Gimnaziale „Ion Creangă”, „Fănuș Neagu”, „Mihai Eminescu”  şi Colegiile Naţionale „Gh.M. Murgoci” și „Nicolae Bălcescu” – 5 acțiune;

– restricționarea accesului autovehiculelor în zona de agrement Parcul Monument, în  zona intersecției Șos. Buzăului c/c Aleea Stadionului – 6 acțiuni;

 1. b) Eliberare parcare / carosabil – o acțiune pentru:

– executarea lucrărilor de reabilitare a carosabilului pe Bd.Independenței, tronson: Calea Călărașilor – str.Școlilor;

S-au desfășurat activități de verificare la domiciliu și informare a persoanelor care au documentul de identitate expirat.

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 102 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 94.475 lei şi au fost aplicate 115 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis, au fost aplicate 54 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 12.470 lei şi au fost aplicate 115 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

O. A., în vârstă de 70 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Opel pe Șos. Buzăului și a oprit voluntar pe trecerea pentru pietoni situată în dreptul Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”.

R. V., în vârstă de 47 ani, din com.Tichilești, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte de penalizare – a condus autovehiculul marca Ford pe Aleea Cutezătorilor, dinspre Aleea Amurgului către Aleea Învățătorilor, pe un sector de drum public semnalizat cu indicatorul rutier „accesul interzis”.

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere prevăzute de O.U.G.nr.195/2002R de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției locale, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul de a fi condus pe drumurile publice, a fost sancţionat contravenţional numitul V. M.-A., în vârstă de 24 ani, din com.Stăncuța, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 1305 lei – în calitate de proprietar al autovehiculului marca BMW nu a respectat obligația de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției locale, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul de a fi condus pe drumurile publice.

 

 • Pentru nerespectarea normelor Legii nr.448/2006 – privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru parcarea altor mijloace de transport pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.000 lei.

 

 • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale 4 vehicule. Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.740/2022, privind modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare al sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 1.400 lei.
 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 200 lei.
 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.719/2018, privind aprobarea Regulamentului pentru eliberarea și folosirea permiselor de acces auto (Permis Acces Auto – P.A.A.), pentru circulația autovehiculelor pe străzile Municipiului Brăila, au fost aplicate 30 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 75.000 lei.

 

 1. G) ÎN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În perioada 10 – 17.01.2023 poliţiştii locali din cadrul Biroului Inspecţie Comercială  au verificat 20 de operatori economici şi au aplicat 31 sancţiuni contravenţionale în valoare de 11.400 lei pentru nerespectarea prevederilor H.G.nr.348/2004, H.C.L.M.nr.639/2020, H.C.L.M.nr.254/2016, după cum urmează:

– 2 operatori economici sancționți conform H.C.L.M.nr.639/2020 – pentru lipsa avizului de funcționare – valoare sanctiuni aplicate 3.000 lei;

Exemplu: S.C.MOTOC ALBNEGRU.S.R.L., S.C. INFINIT EVER. S.R.L.;

– 4 operatori economici sancționati conform H.C.L.M.nr.639/2020 – pentru neafișarea avizului de funcționare sau a autorizației de funcționare – valoare sancțiuni aplicate 3.000 lei;

Exemplu: I.I. Alexe Mirela, P.F.A. Andrei Petruța, I.I. Șerban Lăcrămioara;

– 1 operator economic sancționat conform H.C.L.M.nr.639/2020 – pentru afișarea altui orar de funcționare – valoare sanctiune aplicată 400 lei;

Exempli: S.C. TCMA AND SON. S.R.L.;

– 5 operatori economici sancționați conform H.C.L.M.nr.254/2016 – pentru ocuparea domeniului public fără aprobare – valoare sancțiuni aplicate 5.000 lei.

Exemplu: S.C. WEMIS TRADING. S.R.L., I.I. STOICA PETRONELA,                              I.F. PANAITE IOAN.

– 1 operator economic sancționat conform H.G.nr.348/2004 – pentru neafișarea denumirii firmei – avertisment.

Exemplu:  S.C. VAURITMI. S.R.L.

 

 1. H) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 6 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Lucrări clasate – 2; 

– 3 locații verificate privind intervenția în carosabil sau trotuar.  

Într-o situație au fost încălcate prevederile Art.26, alin.1, lit.b) din Legea nr.50/1991 R privind executarea lucrărilor de construcții:                    

Proprietar Z. L., din Brăila – pentru executarea de lucrări de construcții fără a deține Autorizație de Construire eliberată de Primăria Municipiului Brăila – a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1000 lei iar, ca măsură complementară, s-a dispus oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate.   

– În cazul a 4 sesizări se continuă verificările.   

În continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

 1. I) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 8 lucrări.

– Au fost soluţionate 5 sesizări din partea cetățenilor.

– A fost aplicată o somaţie conform Anexei H.C.L.M.Brăila nr.400/2022 astfel:

Exemplificăm:

– G.S., din Mun.Brăila – în vederea amplasării  adăposturilor pentru creșterea animalelor la o distanță mai mare de 10 m față de clădirea vecinilor, prevăzute cu pardoseală betonată și instalație de scurgere a dejecțiilor;

– S-a acţionat pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila”.

– S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru constatarea şi emiterea aprobărilor de toaletare şi doborâre a arborilor aflaţi pe domeniul public şi privat al Municipiului Brăila.

 

 1. J) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 10 – 17.01.2023 s-a acţionat zilnic cu 2 polițiști locali, pe raza municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor cu privire la menținerea stării de curățenie a localității.  Totodată, 17 polițiști locali au acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila.

 

– În ziua de 14.01.2023, cu ocazia desfăşurării la Sala Polivalentă „Danubius” Brăila a meciului de handbal feminin din cadrul Campionatului de Diviza A, etapa            a-XII-a, Ediția 2022 – 2023, dintre echipele H.C. DUNĂREA şi A.C.S. Spartac București Div.A, un dispozitiv format din 6 poliţişti locali a asigurat ordinea şi liniştea publică, pe durata meciului de handbal. Nu s-au semnalat incidente.

 

S-au desfășurat activități de verificare la domiciliu și informare a persoanelor care au documentul de identitate expirat.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *