1 mai muncitoresc

Azi sărbătorim Ziua Internaţională a Muncii, o zi frumoasă de primăvară cu 20 de grade pe alocuri ploaie, o zi fără uzine, combinate, fabrici, intreprinderi, asociatii, în general fără muncă pe care o sărbătorim astăzi.

Cândva pe vremea comunismului şi mâine 2 Mai, era Ziua Internaţională a Tineretului, zi liberă, dar în democraţie nu se mai ştie de tineret că toti îs plecaţi peste hotare la muncă. Avem numai libere la tot pasul… Urmează încă o lună de muncă şi vine 1 iunie si Rusaliile (duminică 4 iunie) alte zile libere. Aşa că de joi, 1 iunie, care este zi liberă pentru Ziua Copilului vom avem iar o minivacanţă. După care până pe 15 august, de Sf. Maria, industria şi agricultura, comerţul dar şi “politicul”, se vor pune pe treabă odihniţi după atâtea zile libere şi pib-ul va creşte precum pâinea în cuptor.

Este 1 mai zi liberă în care unii brăileni obişnuiesc să iasă din casă la un grătar şi să petreacă, alături de rude şi prieteni, la iarbă verde. Unii dintre locuitorii Brăilei aleg o ieşire la picnic în pădurea de la Lacu Sărat, dar nu mai este păduricea de la coada Lacului Sărat deoarece nu avem avize şi autorizaţii şi se optează spre indicaţiile Prefecturii Brăila, în Tabara din Lacu Sărat, cică acolo au toate condiţiile. Alţii optează pentru o “reîntâlnire cu rudele” în faţa porţii din cartier, fiecare selectând cu “laicuri şi distribuiri” pe F.B-u, frigarea şi gratarul după bunul plac. Toate locurile de “agrement” din Brăila, dar şi din împrejurimi, malurile Dunării sau bălţile Brăilei sunt gata “pregătite, amenajate” şi îşi aşteaptă turiştii. Fluxul mare de vizitatori ce se prefigurează va coincide practic, cu deschiderea sezonului estival de pe plaja de vis-à-vis de Palatul Administrativ, de la Dunăre, moment în care şi unii angajaţii din privat sau multinaţional îşi iau zile libere pentru a petrece această scurtă minivacanţă de primăvară. De asemenea, nici autorităţile locale nu stau degeaba şi fac pregătiri intense pentru că, în aceste zile, se aşteaptă ca numărul turiştilor să fie mai mare în comparaţie cu anul precedent. Toate oficialităţile locale, dar şi cele neoficiale, de aproape o lună de zile au început pregătirile pentru campania de primăvară, vopsind băncile din fata Primăriei, plantând pomi, “cârpind” asfaltul de pe strazile brăilei aşa, de ochii lumii care ar bate urât “la ochiul turistului musafir”.

Si ca întâmpinarea vizitatorilor să se facă aşa cum se cuvine, s-a pus totul pe hârtie, pentru ca data viitoare, să nu se omită ceva. Nu vor lipsi nici specialele manifestări sportive, culturale şi de “caterink” din tot judeţul. Esplanada şi faleza vor fi pline de turiste si turişti, “vipe” şi “vipy” etalându-şi nurii peste tot, prin toate cotloanele sectoriale, ca de… se aşteaptă temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Movila Miresii va fi invadată de miri, care mai de care în căutarea fecioarei ce a construit movila, unde, după găsirea fericirii se vor retrage la Însurăţei, pentru o “acuplare” în taină de seară. Nici staţiunea Câineni nu a fost uitată de organizatori. Toţi câinii maidanezi din judet vor fi adunaţi, urcaţi în microbuze speciale, dotate cu tot dichisul şi, azi îşi vor petrece sărbătorile muncii internaţionale într-o staţiune uitată, de multă vreme. Numai acum, în aceste zile odată cu deschiderea “sezonului estival” se vor deschide şi hrubele Brăilei, Castelul de apă din Grădina Mare, Casele memoriale “Terente” şi “Mos Anghel” iar ca turistul venit pe plaiurile brăilene să nu plece aşa cu buza umflată, urmează “bomboana pe tort” plimbarea pe Dunăre cu Nava prezidenţială Mureşul, ca stă pe faleză ca la expoziţie de fo’ 40 de ani şi nu o foloseşte mai nimeni, păpand banii nostrii, bani frumusei pentru frumuseţea lui, a vaporului. Urmează altă plimbare pe faleză de 1 mai, care nu costa nimic, unde vom vedea cocioabele de pontoane private ale unor „mahări” care mai colorate si mai „pestritate” de numai, numai zici că este un talcioc de fiare vechi, nu o emblemă (Portul) a orasului nostru. Apropos de plimbări pe Dunăre. Ce se mai aude cu unica navă cu zbaturi si acum functională Borcea? Mai umblă si ea din cand in cand? Sau vara asta stă la cheu! Că de plimbările pe la Galaţi şi retur sau în bălţile Brăilei, se vor face cu vaporul, vaporaşul sau barcuţa pentru “Nicu şi Lenuţa”. Ce-o să fie! Ce-o să fie! Numai o minunăţie! Vor veni vizitatorii, vor veni investitorii, vor veni excursioniştii, vor veni extratereştrii. Ce de lume, ce de vise. Toate sunt şi sunt promise. Iar de-această veselie, vom avea parte o mie. Poate-n ţara dumnealor… la Paştele Cailor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *