Mâine sunt “Moșii de vară” – Obiceiuri, tradiții și superstiții

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților de dinaintea Rusaliilor este o sărbătoare dedicată pentru pomenirea morților. Această sărbătoare nu are o dată fixă. Anul acesta „Moșii de vară” sunt sărbătoriți sâmbătă 3 iunie.

Totuși, exista foarte multe superstiții legate de această sărbătoare. Printre cele mai cunoscute se numără: nu ai voie să dormi afară, să nu mergi fie la răspantii, fie la fântăni deoarece în Joia Mare bântuie morții.

Tot în această zi de sâmbătă, se duc la biserică crengi de tei si frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru ca spiritele rele să ocolească gospodaria. Mai mult, în popor se crede că teiul sfințit poate vindeca surzenia.

De ziua Moșilor de Vară se obișnuieste ca oamenii să împartă oale pentru ca cei trecuți în neființă să aibă din ce bea apă. Mai mult, femeile nu trebuie să toarcă în această zi deoarece colacii dați pentru pomenirea morților se întorc. Nici lăturile nu se aruncă în această zi, deoarece pot ajunge în gura morților de afară, iar ei se pot răzbuna.

Din acelasi motiv oamenii nu au voie să măture în această zi. Iar dacă vrei ca asupra ta să nu se abată furtuni sau pierderi, din primul fel de mâncare pe care îl gătesti în această zi trebuie să dai pomană celor nevoiași. Oamenii dau de pomană și ceapa sau usturoi verde, pentru ca grădina lor să rodească.

Dacă în ziua Moșilor de Vară oamenii scot apă din fântană, aceștia trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou și proaspăt.

Se spune că dacă arunci afară o crengută de tei sfințit în timpul ploii, aceasta va înceta. Mai mult, în trecut se credea ca femeile care muncesc în această zi vor avea mâinile amorțite. Nu în ultimul rând, dacă în ziua Moșilor de Vară plouă înseamnă că anul va fi unul mănos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *