7 reguli pentru consumul de pepene verde
Este vară, este caniculă și merge de minune o felie rece de pepene roșu. Bucuria simplă dintr-o zi caldă de vară e să muști cu poftă dintr-o felie groasă de pepene roșu. O bucurie dulce, suculentă, răcoritoare și cu multe beneficii pentru organism. De la hidratare la vitamina A și C, am adunat câteva dintre cele mai importante beneficii ale pepenelui roșu.
Tehnic, pepenele este și fruct, și legumă. Datorită gustului său dulce și zemos, pepenele este considerat de multă lume un fruct. Și acest lucru e valabil și din punct de vedere botanic, asta deoarece el crește precum un fruct: se trage din flori polenizate de albine și conține semințe.
Când te gândești la ce să mănânci în aceste zile fierbinți de vară, primul aliment care îmi vine în minte este pepenele verde , care se remarcă prin aroma sa răcoritoare, mai ales la căldura extremă. Cu toate acestea, experții avertizează împotriva consumului de pepene verde cu prudență datorită conținutului ridicat de zahăr.
Specialiștii în nutriție și dietă spun că pepenele verde nu trebuie să te înșele de aroma sa dar și de efectul său răcoritor și că trebuie respectate unele reguli atunci când este consumat. Aceștia au avertizat că, consumul de pepene verde poate provoca pericole grave în special pentru bolnavii de diabet și de rinichi. Iată cele 7 reguli de consum de pepene verde:
1 – NU CONSUMA PEPENE SEARA
Pepenele verde, care este consumat după cină pentru a te răcori în lunile de vară, provoacă oboseala metabolismului. Din acest motiv, aveți grijă să consumați după cină fructe proaspete deoarece crește aciditatea la stomac și există riscul la boli de ficat gras și de diabet zaharat.
2 – PUTEȚI CONSUMA PARTEA ALBĂ A PEPENELUI
Partea albă a pepenelui, care este aproape de coajă, conține, de asemenea, multă pulpă și câteva substanțe bioactive care sunt benefice pentru organism. Mai ales că aceasta conține citrulină, care este un aminoacid eficient în protejarea sănătății cardiovasculare, are o caracteristică prietenoasă cu inima. Din acest motiv, puteți crește beneficiul tăind pepenele verde într-un mod care să includă părțile albe în timp ce îl feliați.
Nici coaja de pepene nu ar trebui să fie neglijată, întrucât consumul acesteia are, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru organism. Coaja de pepene conține nutrienți precum: vitamina C, vitamina B6, fibre, potasiu și citrulină, un antioxidant care protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Coaja de pepene roșu conține cantități mai mari de citrulină decât miezul de pepene roșu. Aceasta poate fi consumată în mai multe feluri: tăiată subțire în salate, murată împreună cu diverse legume sau într-un smoothie de fructe și legume.
3 – NU DEPĂȘIȚI „2 felii de pepene verde și 2 felii de brânză”
Când pepenele este consumat singur, vă poate face foame după o perioadă scurtă de timp. Din acest motiv, poți consuma pepenele verde cu brânză atât datorită armoniei gustative cât și a efectului de sațietate atunci când sunt consumate împreună. Persoanele care sunt sănătoase și au greutatea ideală, pot mânca la o masă 2 felii de pepene verde și 2-3 felii de brânză, ceea ce corespunde la 60-90 de grame. Dar evitați să îl faceți acest lucru permanent.
4 -TREBUIE SĂ SPĂLAȚI PEPENELE ÎNAINTE DE TĂIERE
Reziduurile, cum ar fi noroiul și praful de pe coaja de pepene, pot ajunge pe părțile comestibile ale pepenei în timpul procesului de tăiere cu cuțitul. Pentru a scăpa de aceste reziduuri, spălați pepenele verde sub jet de apă înainte de a-l tăia. Spălarea poate să nu ofere curățarea sau purificarea de bacterii care cauzează boli organismului uman. Prin urmare, înainte de a tăia pepenele, înmuiați-l în apă cu oțet pentru scurt timp.
5 – PACIENȚI CU DIABET NU TREBUIE SĂ DEPAȘEȘTE 200 DE GRAME
Deși se crede că pepenele verde este un „fruct nevinovat cu conținut ridicat de apă” în rândul oamenilor, acesta este un fruct cu conținut ridicat de zahăr. În special, pacienții cu diabet nu trebuie să depășească o porție, adică aproximativ 200 de grame. Dacă pacienții diabetici consumă fructe cu zahăr, cum ar fi pepenele verde, cu alimente pulpoase precum salata și alimente care conțin proteine, viteza de amestecare cu sângele va încetini, crescând astfel mai puțin zahărul din sânge.
6 – NU FACEȚI ACEASTĂ GREȘELĂ FĂCAND DIETĂ CU PEPENE
În timp ce cei care urmează o dietă de slăbire tind să mănânce fructe, în special pepene verde, în lunile de vară, acest lucru poate duce la diete nesănătoase și la creșterea în greutate în loc să slăbească. Deoarece conținutul de carbohidrați al unei felii de pepene verde este aproximativ egal cu 1 felie de pâine, puteți crește timpul de sațietate și puteți beneficia de controlul greutății consumând 2 nuci sau 10 migdale crude, fără a depăși 1 felie (aproximativ 200 g) de pepene verde pe zi, care este 60 kcal.
7 -PACIENȚII DE BOLNAVI RINICHI TREBUIE SĂ ÎNTREBE MEDICUL
Datorită conținutului ridicat de potasiu și apă, pepenele verde trebuie consumat cu prudență de către pacienții bolnavi de rinichi care au interdicție la potasiu sau lichide. Din acest motiv, ar trebui să-și consulte medicul sau dieteticianul dacă pot consuma sau cât de mult pot consuma. Atentie! Creșterea potasiului din sânge la pacienții bolnavi de rinichi poate avea ca rezultat efecte foarte distructive pentru sănătate.