In aceasta dimineata s-a stins din viata dupa o grea suferință, marea pianista nascuta la Braila, Ioana Maria Lupascu. Excepționala pianistă Ioana Maria Lupașcu a fost internata la Spitalul Fundeni unde a fost operată și a urmat un tratament pe secția de oncologie. Întrucât starea s-a agravat si nu a mai putut lupta cu boala in aceasta dimineata marea pianistă a plecat la ingeri.
Nascuta la Braila in 1977, intr-o veche familie de medici, Ioana Maria Lupascu se desparte de traditia familiei si incepe studiul pianului la varsta de patru ani, cu profesorul Mircea Bogatu, actualmente profesor la Liceul de arta „Hariclea Darclee” urmandu-si vocatia artistica. Dupa care urmeaza pregatirea in domeniul muzical la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si mai apoi la Universitatea de Arte George Enescu din Iasi, unde isi obtine si licenta.
Compozitorul si pianistul Andrei Tudor, spune pe pagina lui de facebook „Pianista Ioana Maria Lupascu s-a stins dupa o grea suferință in dimineața aceasta…. Dumnezeu sa o odihnească!
„Născută în România în 1977, a început să studieze pianul la vârsta de patru ani și cântă pentru prima dată în public la vârsta de șase ani. Pe lângă faptul că studiază și participă la diverse concursuri de pian, ea cântă în recitaluri-pian solo sau muzică de cameră-în diferite orașe din România și unele, din străinătate.
În 2000 a absolvit Conservatorul de Muzică din București, apoi își continuă studiile în Elveția la Conservatoire du Lausanne -unde a luat masteratul la Nivel de Virtuozitate -dar după 3 luni, se mută în Italia, devenind studentă a marelui pianist Lazăr Berman la Accademia Europa di Musica.
După absolvirea celor trei ani de master în Spectacole Solistice, ea continuă să lucreze cu Maestrul Berman până la moartea sa, în februarie 2005.
Întâlnirea muzicală cu marea pianistă a ajutat-o să-și îmbogățească mijloacele de exprimare, virtuozitatea, sunetul și profunzimea, iar Maestrul Berman a definit-o „dincolo de orice îndoială o solistă cu posibilități tehnice și artistice uri ”
În 2005 se mută înapoi în România.
Câștigător, finalist sau premiu acordat la diferite concursuri naționale și internaționale de pian, printre care: „Lyra de aur”
Suceava, „Konzerteum” Grecia, „Mihail Jora” București, Concursul Național de Pian al României, „Ferdi & Lili Statzer” Istanbul Turcia – unde a fost premiată și cu Premiul „Vedat Kosal” și așa mai departe. Nu s-a simțit atrasă de concurență și și-a început cariera ca pianistă de concert.
A susținut recitaluri și concerte în România (unde a cântat în fața aproape tuturor orchestrelor filarmonice: București (Orchestra Națională Radio și Bucharest Symphonic Pops, Filarmonica Națională București, Orchestra Operei Naționale București), Ploiesti, Bacau, Botosani, Cluj, Craiova, Tg. Mures, Arad, Iasi, Timisoara, Sibiu, Galati, Targoviste, Constanta, Satu Mare), Italia, Croația, Lituania, Belgia, Germania, Slovacia, Elveția, Turcia, Spania, Maldive.
A fost invitată la diverse festivaluri precum Pazailis Music Festival Lituania, Balul Operei Cluj, Marile Seri Muzicale ale Bucureștiului, FIE Iași, Festivalul Operas Independent Iași, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, Festivalul Național de Teatru București, Festivalul Gloria Domini, Festivalul Mozart la Opera Brașov și a împărțit scena cu celebrii artiști și interpreți.
După un recital la Milano, criticii muzicali s-au referit la ea ca fiind „o pianistă plină de virozitate”.
În 2007 a cântat la Sala Ateneului, București, la „Proms of Delight” – Ediția de Est, și a cântat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Capitală Europeană a Culturii” alături de mari personalități. Tot în 2007, în concertul care a deschis stagiunea 2007-2008 a fost prima pianistă care a cântat vreodată cu orchestra Filarmonică „Muntenia” din Targoviste.
She played with conductors such as: J.F. Antonioli, Ramiro Arista, Ovidiu Balan, Matei Corvin, Gheorghe Costin, Valentin Doni, Mika Eichenholz, Dorin Frandes, I. Ionescu-Galati, Marius Hristescu, Walter Hilgers, Pietro-Ladislau Horvath, Mihnea Ignat, Koichi Innoue, A. Iosub, Koichiro Kanno, Stefan Novak, Shinya Ozaki, Radu Postavaru, I.I.Prunner, Sabin Pautza, Matei Pop, Gottfried Rabl, Petre Sbarcea, Tiberiu Soare, Florin Totan, Theo Wolters.
A cântat împreună cu mari violoniști precum: Ladislau – Pietro Horvath (Italia), Luminitza Petre și Florin Paul (Germania), Joseph Rommel.
A jucat cu violonceliștii Rodin Moldovan (Germania), Mirel Iancovici (Olanda) și mulți alții.
Debutul ei oficial la Milano are loc în decembrie 2005 pentru Societa dei Concerti la Conservatorio Verdi, iar în 2008 a fost invitată să deschidă sezonul Sala Puccini – Conservatorul Giuseppe Verdi, Milano.
A cântat în alte săli mari precum: Teatro San Babila Milan, Sala Atheneum București, Sala Radio București.
Din 2007 este solistă de stat, solistă de concert de pian a Orchestrei Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești.
În 2005, după recitalul dedicat muzicii compozitorului român, George Enescu, la Festivalul „România: Valori tradiționale și artistice” care se păstrează în fiecare an la Milano, a devenit Membră de Onoare a „A.R.I.” (Asociazione dei Rumeni în Italia) Milano.
În 2007 lansează CD-ul – „Live Piano Solo” ( Ed. Libris) – cu lucrări de Bach-Busoni, Liszt, Rachmaninov, Silvestri Mendelssohn-Bartholdy și în 2009 „Recital de pian” (Ed. Casa Radio) cu lucrări de Scarlatti, Chopin, Liszt, Schubert, Skriabin, Rachmaninov, Bartok și în 2019 „Promenada pianului” de Ed Libris cu lucrări de Ceaikovski, Rachmaninov, Mussorgsky, Guy Bacos, Bach-Silotti și în 2022 un CD cu muzică sacră la pian cu lucrări de Bach, Vivaldi, Caccini, Liszt, Marcello numit Cuvant bun raspuns-a inima mea.
Fiind interesată să deschidă noi repertorii, interpretează compozitori contemporani precum: Paolo Campanini, Guy Bacos, Ioan Dobrinescu, Deniz Inan, Samer Hatoum, Saeed Sharifian, Luca Tieppo, Fazil Say, Luca Moscardi și mai puțin au cântat concerte precum Liszt- Concerto Pathetique pentru pian și orchestră și Addinsell- Varșovia Concertul.
Deseori i s-a cerut să interpreteze premiera unei compoziții muzicale și sunt multe compoziții dedicate ei.
În 2011 începe muzică – spectacole de poezie cu actrița Daniela Nane.
În 2017 ea deschide o serie de concerte ca artă în rezidență la Opera Comică București, descriind sezoanele, intitulate „Armonii de… ”.
Tot în 2017 este invitată de Gaudeamus Quarttet pentru a sărbători pe scenă aniversarea celor 30 de ani de activitate.
În decembrie 2012 este invitată împreună cu violoniștii Romel & Victoria JOSEPH să concerteze pentru Ziua Internațională a Drepturilor Omului la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, urmată de alte spectacole la Paris.
Pe 1 decembrie 2016, de Ziua Națională a României, ea cântă la Filarmonica Sibiu un concert la care participă Familia Regală Română, Familia Regală Bulgară și Familia Regală Belgia.
În 2018 și 2019 este invitată de Opera Națională București să cânte ca solist la pian de concert.
În 2020 își termină doctoratul cu SUMMA CUM LAUDE.
Ea a compus și interpretat muzică și a semnat coloana sonoră pentru documentare difuzate la Digi World Channel și Discovery Channel.
În afară de muzică, interesele ei largi includ literatura, și astfel, timp de trei ani, în timp ce locuia în Italia a fost jurnalistă corespondentă din străinătate la o revistă românească „Monitorul”.
În 2008 lansează primul ei roman de non-ficțiune „Printul Baghetei”
(Ed. Meteor Press) și din 2009 publică articole culturale sau muzicale pentru diferite publicații naționale, din care cele mai importante: Q Magazine (din 2021).
Presa a numit-o „o forță a noii generații”, sau „universul ei spiritual lansează chemări ca o sirenă mitică”, „avalanșă de elocvență patetică”, „intensitatea vieții pe care știe să o interpreteze este secretul nivelului ei superior de construcție a artei”, „excelent pianist și un meșteșugar cine poate aduce înălțimile unei muzici la superlativ”, „are controlul perfect al sunetului și posedă puterea interioară de a cânta cu sufletul gol pe chei”, „magnifica da cappo al fine”. „