Alte două cazuri de infectare cu virusul West-Nile la Braila

La nivelul județului Brăila se constată o creștere a riscului de apariție a infecțiilor cu virusul West-Nile, agravat și de fenomenele meteorologice din ultima perioadă.
Astfel, Direcția de Sănătate Publică a informat, în această după-amiază, Instituția Prefectului – Județul Brăila cu privire la apariția a încă două cazuri de infectare cu virusul West-Nile. Este vorba despre un pacient cu domiciliul în municipiul Brăila, iar celălalt în comuna Zăvoaia. Ambii pacienți sunt internați în Spitalul Clinic de Urgență Brăila cu o formă medie de boală și prezintă evoluție favorabilă.
În acest context, autoritățile locale trebuie să organizeze activităţi de dezinsecţie cu societăţi autorizate în acest scop, punând accent pe zonele cu vegetaţie bogată, parcuri, precum și pe zonele riverane cursurilor de apă.
Primăriile trebuie să ia măsuri pentru asanarea/desecarea bălţilor şi a acumulărilor de apă ca urmare a ploilor abundente precum şi pentru informarea populaţiei asupra necesităţii îndepărtării apei reziduale din gospodării sau din subsoluri.
„ Având în vedere creșterea populației de țânțari în mai multe zone ale județului, am convocat, în cursul acestei după-amiezi, o ședință de analiză cu instituțiile responsabile din județ: Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Brăila, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al Judeţului Brăila, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Brăila, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Brăila, Oficiul Fitosanitar Brăila, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii de Mediu. În cadrul întrevederii, am analizat măsurile care trebuie luate pentru reducerea acestor populații de țânțari. Totodată, am atenționat, printr-o circulară, conducerile unităților administrativ-teritoriale cu privire la măsurile pe care trebuie să le aplice în fiecare localitate pentru combaterea țânțarilor. Urmează ca instituțiile responsabile în domeniu să controleze modalitatea în care primarii și consiliile locale respectă aceste recomandări,” a declarat prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI.
Menționăm că la data prezentului comunicat sunt înregistrate în evidențele Direcției de Sănătate Publică Brăila un număr de 7 cazuri de meningită cu virus West-Nile pe teritoriul județului în perioada de supraveghere 5 iunie – 31 octombrie 2023.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Infecția cu virusul West Nile este o boală infecțioasă produsă de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin înțepătură de țânțar şi interumană prin transmitere verticală, transfuzii de sânge, transplant. Perioada de risc pentru transmiterea bolii este perioada mai – noiembrie a anului.
Factori favorizanți pentru apariţia cazurilor / epidemiilor sunt modificările de ordin climatic – temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri.
Controlul bolii poate fi realizat prin măsuri de control al vectorilor şi educația populației în ceea ce privește autoprotecția.
Recomandările pentru populaţie sunt următoarele:
Ø să evite expunerea la tânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
Ø să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva tânţarilor pe părțile neacoperite ale corpului;
Ø să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
Ø să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă / în jurul locuinței, utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit;
Ø utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucrează noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:
febră
durere de cap intensă
dureri musculare
vărsături
erupţii cutanate
În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome:
rigiditate a gâtului
sensibilitate crescută la lumină
convulsii
frisoane
oboseală cronică
slăbiciune musculară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *