Până la această oră la Brăila procesul electoral s-a desfășurat fără incidente grave

Informare de presă privind situatia desfasurarii alegerilor din 9 iunie 2024, din Braila:

Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, până la această oră procesul electoral s-a desfășurat fără incidente grave, fiind menținut un cadru normal de legalitate.

Până la această oră, au fost înregistrate 53 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral.

31 de sesizări nu s-au confirmat, iar restul sunt în curs de verificare.

O sesizare, care nu a fost de competența MAI, a fost transmisă către Biroul Electoral competent.

Până la această oră, au fost întocmite 14 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale.

Exemple:

La data 9 iunie a.c., la ora 17:45, Poliția Orașului Ianca a fost sesizată cu privire la faptul că un simpatizant al unui partid politic ar oferi bani cetățenilor pentru a vota în favoarea unui anumit partid.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.
*
La data de 9 iunie a.c., la ora 18:00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Făurei au fost sesizați prin apel 112 de către un bărbat de 35 de ani, din comuna Ulmu, cu privire la faptul că ar fi fost amenințat cu acte de violență de către un bărbat de 31 de ani, din localitatea Cireșu.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.
*
La data de 9 iunie a.c., la ora 18:20, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brăila au fost sesizați prin apel 112 de către un bărbat, cu privire la faptul că reprezentanții din cadrul S.P.C.L.E.P. nu i-ar elibera act de identitate pentru a vota.
Din verificări a rezultat faptul că bărbatul în cauză nu ar avea un domiciliu stabil, motiv pentru care nu se poate elibera legal o carte de identitate provizorie.
Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei conform prevederilor OUG 34/2008.
*
La data de 9 iunie a.c., la ora 18:30, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Viziru au fost sesizați prin apel 112 de catre o tânără de 19 ani din comuna Viziru, cu privire la faptul că mama sa ar fi agresat-o și ar refuza sa îi dea cartea de identitate pentru a-si putea exercita dreptul la vot.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
*

De asemeni având în vedere imaginile apărute în spațiul public, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila este abilitat să comunice urmatoarele:

La data de 9 iunie a.c., ora 19:55, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ianca au fost sesizați cu privire la faptul că președintele unei secții de votare din localitatea Grădiștea ar fi întrat în cabina de vot cu un alegător și apoi ar fi introdus buletinele de vot în urnă.

Președintele secției de votare a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 600 de lei, conform prevederilor Legii nr. 115/2015.

*
Având în vedere numărul de sesizări privind persoane care și-au fotografiat buletinul de vot, atragem din nou atenția asupra faptului că alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. Persoanele despre care s-au primit astfel de sesizări au fost deja amendate.

În ultimele ore au continuat acțiunile în trafic, până acum fiind verificate aproximativ 382 de persoane cu 320 de vehicule. S-au aplicat 142 de sancțiuni contravenționale.

Mulțumim alegătorilor și competitorilor electorali care au respectat normele legale privitoare la procesul electoral și ne reafirmăm angajamentul de a manifesta în continuare obiectivitate și profesionalism în îndeplinirea sarcinilor ce ne revin în contextul alegerilor.

După încheierea votării, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor fi angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul de către președinții birourilor electorale a dosarelor cu rezultatele votării, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *