Plaja Perla de la IMB. Vai de mama noastră (galerie foto)

Pe vremea anilor ’70-’80, brăilenii se puteau bucura de două stranduri in centrul municipiului. Strandul mare si strandul mic, ambele amplasate pe faleza Dunării in dreptul actualului Palat Administrativ. Strandul Mare era direct la malul Dunării marginit de un gard de protectie de sarma, ce imprejmuia zona de scaldat. Temerarii care treceau de gardul protector de sarmă se aventura in largul Dunării pe propria răspundere riscandu-si viata. Pentru a se răcori, multi braileni veneau aici cu rudele sau prietenii si făceau plajă sau baie plătind o sumă infimă. La Strandul Mic, care este si acum in posesia unui privat, veneau copii deoarece apa nu era atat de adancă ca la Strandul Mare dar aveau si cateva jocuri si un tobogan mare cu apă pentru copii. Iată ca inainte de Revolutie, cu ceva vreme strandul mare a fost desfiintat iar Strandul cel mic a rămas. Dar, brăilenii fie ei asa cum sunt, nu renuntă la Dunăre.

64

De ani de zile in fiecare vară pe vreme de canicula, oamenii trec cu bacul la Smardan sau pe la IMB (Plaja Perla) cand au chef de racoreală sau zilele libere se distrează la o bere sau la cate un mic pus la dispozitie de unitatile alimentare. In afara de plata bacului dus-intors, si a consumatiei de pe malul de vis-a-vis de municipiu, cheltuiala era minima. Distractia e maximă. Acum la Ghecet rar mai vezi cate un cuplu care face plaja sau se scaldă in Dunăre. Cum autoturismele era un lux, pe vremea lui ’80, majoritatea oamenilor veneau cu tramvaiul pană la podul din cartierul Brăilita si de acolo pe jos cam vreo 4-5 kilometri pană la Dunăre pe strada Mircea Mălăieru, pe langă fabrica de cărămizi. Tramvaiele erau arhipline cand era vorba de SRL „sambăta redusă de lucru” unde toata lumea mergea la iarbă verde sau plajă, fie inspre Brăilita sau spre statiunea Lacu Sărat. Dis de dimineată cu undite sau obiecte pentru plajă oamenii se grăbeau spre statiile mijloacelor de transport pentru a prinde un loc mai bun de stat pe scaun pană la destinatie.

salupaslep

Cu timpul, multi oameni cu „stare materiala” aleg pe timpul verii, sa mearga la Marea Neagra sau in străinatate in Grecia, Bulgaria sau Italia, altii isi mentin traditia anilor copilăriei si merg la Dunăre. Ori prin zona comunei Chiscani, Vărsătura sau vis-a-vis la IMB la Plaja Perla. Costuri mici, distractie maximă cu prietenii sau familia.

Si in acest an multi brăileni coboară vadul de la bacul IMB si traversează Dunărea. Chiar dacă au plătit bilet de trecere sau nu noile sisteme de plata pentru pietoni sau autoturisme vor fi instalate. Pe malul celalalt te asteaptă o altă lume uitată de timp. Parca pentru unii (gospodarii judetului) timpul a stat in loc iar revolutia din ’89 nu a fost. Praf, macadam, pietris si gunoaie la tot pasul. Nu exista nici pic de asfalt, ai impresia ca te afli ca intr-o altă lume. „Carciuma” de pe partea stangă te intampină cand urci vadul, arată a „bombă” de pe vremea lui Terente. Maiestoasa firmă care te anuntă ca ai ajuns la Plaja Perla Brăila, este ruginită de nu se mai văd literele. Nimeni nu a pus mana pe o bidinea sa astupe rugina! In rest… imaginile spun realitatea.

masina11x y z223344desc20240609_15100020240609_151129

 

 

 

baie

 

Nu spun absolut nimic, dar realitatea intrării in Insula Mare este crudă. Nimeni nu s-a gandit pană acum timp de peste 30 de ani ca pe aici trec turisti străini din alte tări sau orase, fie că merg la Mărasu, Băndoiu, Blasova, etc. la peste, vanătoare in IMB sau cei care trec cu vaporul in croaziera de prin Germania sau Elvetia si văd „pata de culoare tristă” ce se afla aici.

Si totusi e vară, e caniculă, e plaja Perla Brăila. Chiar dacă proviziile se epuizează vii la „bomba lui Terente” si te aprovizionezi chiar dacă conditiile igienice sunt precare. La plaja de pe malul Dunarii totul este „OK” asa cum mai nou putem spune. Nimic amenajat. Nisipul, apa si umbra sălciilor nu costă bani si sunt date de la Dumnezeu. Nimeni nu a contribuit cu nimic la necesitatea brăileanului.

20240609_15141820240609_15142420240609_151441

 

La fel ca vestitul restaurant Corotisca la o distanta de cativa kilometri in aval de Dunăre. Nici vorbă de toaletă (WC). Necesitătile după o „cură” de bere rece le faci fie in Dunăre sau la fereală de oameni sub o salcie. Ce mai… de maine vine iar un nou val de caniculă ce va tine pană la sfarsitul lunii iulie, oamenii vor veni aici pentru a se răcori in apele Dunării chiar dacă nu se vrea să se facă un strand mare in Dunăre, asa cum era acela de pe vremea comunismului. „Nu se poate face acest obiectiv deoarece nu avem aviz de la Sanepid”, a fost răspunsul autoritătilor cu cativa ani in urmă. Si totusi oamenii se răcoresc pe timp de caniculă la Dunăre, fie că au conditii sau nu brăilenii hotărăsc unde să meargă intr-un Weekend, tot un fel de Sambăta Redusă de Lucru, – „SRL  comunist”.

20240609_151445a20240609_152102

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *