Atenție la deshidratarea organismului pe timp de caniculă!
Este sezonul caniculei! Ce facem? Cum ne protejam sau mai in special ce masuri luam pentru sanatate. Caldura arzătoare de vară afectează mai mult bătrânii, copiii sub 5 ani, femeile însărcinate și persoanele supraponderale sau subponderale. Experții avertizează populatia în special sa se protejeze împotriva insolației. Medicii spun că toată lumea ar trebui să fie atentă și să ia măsuri de precauție împotriva vremii caniculare. „Obișnuințele zilnice ar trebui schimbate în funcție de sezonul estival, pierderea de apă trebuie prevenită prin menținerea răcoroasă a corpului. Cei care merg sau fac sport la prânz ar trebui să prefere orele de dimineață devreme sau seara. Ar trebui să mănânce produse alimentare care au multă apă pentru hidratarea organismului”.
Specialistii in gastronomie recomanda următoarele 12 alimente, care sunt bogate în vitamine și minerale și previn pierderea de lichide, pentru a fi consumate pe vreme caldă: Porumbul; Cafea cu gheață ; Roșii ; Zmeură ; Afine; Căpșuni ; Dovleac; Pepene galben; Pepene verde; Vișine; Fasole verde; Ceai cu gheață.
Ce trebuie sa facem pe timp de canicula?
-Când ieșiți în oraș, trebuie preferate haine de culoare deschisă, permeabile la aer, din bumbac și care absorb transpirația.
-Pentru a preveni transpirația excesivă, trebuie să preferați pantofi respirabili în locul pantofilor bine închisi și trebuie folosiți șosete din bumbac.
-Trebuie preferate mediile umbrite sau cu aer condiționat, trebuie evitate activitățile fizice grele sub soare și trebuie luat în considerare aportul adecvat de lichide.
-Dacă afară este mai cald decât înăuntru, o opțiune mai bună este să stai înăuntru cu draperiile închise. Cei care s-au săturat să stea acasă pot petrece timp într-un parc aerisit, cu condiția să fie la umbră.
-Corpul transpira pentru a se proteja de temperaturile extreme. Prin urmare, ar trebui să bei cel puțin 2,5-3 litri de apă pe zi. Cu toate acestea, deoarece pacienții cu insuficiență cardiacă au restricții de lichide, acești oameni ar trebui să consulte cu siguranță un medic specialist.
-Medicamentele luate în mod regulat nu trebuie oprite sau dozele lor modificate fără știrea medicului dumneavoastră. Unele medicamente pentru tensiunea arterială conțin substanțe diuretice. Ca urmare a pierderii excesive de lichide, poate apărea leșin din cauza tensiunii arteriale scăzute.
-În loc de mese grele și grase, ar trebui să fie preferate alimente ușoare, răcoritoare, cu conținut ridicat de fibre. Mâncăruri din legume cu ulei de măsline și conținut ridicat de apă; Trebuie consumate fructe precum pepenele verde, pepenele galben, căpșunile și piersicii.
-După ce ați stat mult timp într-un mediu extrem de cald, nu trebuie să faceți duș direct cu apă rece. Deoarece un duș rece brusc poate provoca constricția vaselor, poate declanșa și o creștere a tensiunii arteriale sau poate duce la un atac de cord. De aceea ar trebui să intri în marea rece și să faci piscină încet.
-Cofeina stimulează sistemul nervos central, făcându-ți inima să bată mai repede. Inima, care trebuie să lucreze cu mai mult efort din cauza vremii calde, se accelerează și mai mult atunci când este luată cofeină și pot apărea diverse riscuri.
-Sarea din sifon poate cauza creșterea tensiunii arteriale, deoarece provoacă retenție mai mare de lichide în organism.
-Hipertensiunea arterială este una dintre cauzele importante ale unor probleme grave, cum ar fi insuficiența cardiacă și hemoragia cerebrală. Prin urmare, trebuie acordată o mare atenție consumului de băuturi precum cafeaua și sifonul.