Azi, o sărbătorim pe Sf. Parascheva

În fiecare an, pe 14 octombrie, tot creştinul român îşi îndreaptă paşii de dimineaţă către o biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie în cinstea Sfintei Cuvioase Paraschiva. În aceste zile mulţi braileni si nu numai şi-au îndreptat atenţia şi paşii la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, acolo unde se află moaştele sfinte pentru a se ruga de sănătate şi bunăstare. Chiar dacă unii nu cred, nenumărate sunt minunile şi vindecările de boli ce s-au făcut cu credincioşi care s-au închinat cu rugăciuni şi lacrimi la moaştele Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva, de-a lungul sutelor de ani de când este ocrotitoarea Moldovei.

Avea doar 27 de ani

Sfânta Parascheva a trăit la cumpăna dintre milenii, în vremea despărţirii Bisericii Catolice de cea Ortodoxă (1054). Primeşte o educaţie creştină, iar după moartea părinţilor, împreună cu fratele ei – Eftimie, viitor episcop – împarte averea lor săracilor şi intră în monahism. După câţiva ani de aspră vieţuire, pleacă într-o călătorie în Ţara Sfântă, apoi se întoarce în oraşul său natal, Epivat, aproape de Istambulul de astăzi, unde, la numai 27 de ani, trece la cele veşnice.
Sfintele sale moaşte sunt descoperite după multă vreme, prin vedeniile unor oameni, şi sunt păstrate, pe rând, la Târnovo (în Bulgaria de azi), Belgrad şi Constantinopol.
La 14 octombrie 1641, Domnul Vasile Lupu al Moldovei le aduce la Iaşi, în mănăstirea “Sf. Trei Ierarhi”, ctitoria sa. Astăzi, Sfintele Moaşte sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde de fiecare dată când unui om îi este greu în viaţă vine să se roage la racla de argint unde este depusă. Şi în aceste zile sute de pelerini brăileni s-au îndreptat zilele acestea spre “Târgul Iaşilor”, pentru a participa, mâine, la marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva. Turismul creştinilor ortodocşi, în ultima perioadă de timp, a prins contur. Unii vin la Iaşi pentru numai o zi, dacă au norocul să fie coada mică şi să treacă mai repede prin faţa raclei cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, sau alţii vin aici şi stau câte o săptămână pentru a asista şi la slujbele oficiate de preoţi, organizate cu prilejul acestei sărbători.
Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Iaşi pregăteşte în această perioadă diferite manifestări cultural artistice de mare interes, deoarece în această perioadă sunt planificate Zilele oraşului Iaşi.

Şi la Brăila

La Brăila, singura biserică ce poartă hramul Sfintei Parascheva se află în spatele Pieţei Concordia, unde preoţii din mai multe parohii din municipiu si judet vor oficia Sfânta Liturghie. Ca în fiecare an, pe data de 14 octombrie Biserica este îmbrăcată în straie de sărbătoare, aşteptându-şi enoriaşii din oraş dar şi din judeţ cu flori la icoana Sf. Cuvioase Parascheva. Icoana a fost aşezată în pridvorul noii biserici de lângă cea veche, care după Revoluţie a devenit neîncăpătoare.
Prin strădania preoţilor de aici, lucrările de ridicare a noului edificiu spiritual sunt susţinute cu fonduri provenind din donaţiile credincioşilor brăileni. Piatra de temelie a noului edificiu a fost pusă înainte de sărbătoarea Sfântului Nicolae, pe 4 decembrie 2004. Are trei turle, o înălţime de 24 de metri, o lungime de 35 de metri şi opt metri lăţime, deoarece terenul este insuficient.
Istoria acestei biserici este pe cât de interesantă pe atât de dramatică. Prima biserică, ridicată începând cu 1872, s-a prăbuşit de la sine în anul 1896.
Autorităţile vremii au hotărât construirea celei de-a doua biserici care urma să fie catedrala Brăilei, copia fidelă a catedralei de la Timişoara. Dar nici aceasta nu a avut sorţi de izbândă în vremea comunismului, deoarece aceasta, în anul 1964, a fost dinamitată şi dărâmată de autorităţile de atunci. În perioada anilor ’80 se construieşte micuţa biserică care este şi acum, iar în 1986, pe vremea PS Epifanie Norocel, Episcopul Eparhiei Buzăului, se termină clopotniţa care a fost unită de biserică sub îndrumarea şi strădania preotului paroh Nicolae Velescu. Dorinţa credincioşilor brăileni de a avea o biserică nouă, încăpătoare, cu care să se mândrească, se apropie de împlinire, urmând în curând finalizarea lucrărilor.
Şi în comuna Traian, din judeţul Brăila, biserica din localitate poartă hramul Sf. Cuvioase Parascheva, primăria ocupându-se de cele necesare pentru marele praznic.
În comuna Gradiştea, locul natal al lui Fănuş Neagu, Şcoala Generală cu clasele I – VIII “Emil Drăgan” are ca patroană spiritulă pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, astfel că, pentru această zi, elevii dar şi cadrele didactice, ajutate de primăria din localitate, organizează manifestări religioase şi culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *