2020 mai scump

Chiar dacă PNL-istii, de ieri 3 decembrie, trâmbitează pe toate posturile tv. că benzina se iefteneste părerea mea este că nu va fi bine. Niciodată de când sunt, nu am văzut ca benzina, gazele sau electricitatea să scadă la pret, iar mâncarea, utilitătile, taxele… etc să scadă si ele. “Dările” la stat sunt o altă povară pentru români, iar de la anul impozitele vor creşte fie ele pentru teren, case sau maşini. De asemeni si facturile. De mâncare nu mai vorbim… kilogramul de cartof a ajuns la 3 lei pe kilogram, mai mult ca un kilogram de mere. Cresc, cresc, cresc dar de dat inapoi niciodată!

Într-o perioadă istorică de numai „iaca” peste 30 de ani, românii au achitat impozitul pe revoluţie, acciza pe democraţie, taxa pe reforma economică, scaderea pensiei, a salariului dar şi tariful pe recesiune. Au plătit, dar cu ce s-au ales? După atâtea sacrificii, sunt câteva milioane de săraci în plus.
Românii au plătit extrem de piperat şi taxa de integrare în Uniunea Europeană, privatizând pe nimica marile combinate, industrii întregi, sistemul bancar. Au fost nevoiţi să le dea pe mâna concernelor de-aiurea, pentru că – vezi Doamne! -, capitalul românesc era debil şi nepriceput.
Ce a făcut capitalul străin pentru români? A majorat preţurile şi a pus căpăstru salariilor, a făcut export de profit, la greu, a denaturat mecanismele de piaţă, a închis numeroase capacităţi de producţie şi locuri de muncă. Ponderea lui în economie a crescut an de an, în timp ce numărul salariaţilor din companiile controlate de el a scăzut continuu.
În numeroase ramuri economice, sunt străvezii practicile specifice monopolurilor: creşteri de preţuri ca la comandă, alinierea procedurilor de tot felul, sfidarea consumatorilor. Cazurile în care statul român a pus piciorul în prag au fost extrem de rare. Am înteles, obligatii la tot pasul dar drepturi, unde?
Criza financiară şi economică a fost importată în ţara noastră. Cei ce controlează pieţele, marea finanţare şi multinaţionalele din industrie, au provocat turbulenţele financiare şi au stimulat supraproducţia. Românii au achitat nota de plată cu sute de mii de locuri de muncă pierdute, cu îngheţarea sau reducerea salariilor, cu creşterea fiscalităţii, cu deteriorarea puterii de cumpărare a leului, cu mii de locuinţe şi afaceri scoase la mezat, cu pensii micsorate, pensionari lasati in voia sortii, cu milioane de drame familiale.
Pentru că nu era de ajuns, românii achită şi o cotă din nota de plată a zonei euro, care înregistrează mari datorii ale bugetelor de stat. Anul 2020 nu va fi o surpriza pentru „bietul roman” cand va fi nevoit sa scoata din portofel ceva mai multi bani. Acestea sunt vremurile, ăştia sunt banii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *