Vin sărbătorile de iarnă!

Iată că mult aşteptatele sărbători religioase de Craciun sau „sărbătorile de iarnă” se apropie cu pasi repezi. Numai mâine nu-i poimâine, se face miercuri 24 decembrie si vine Ajunul Crăciunului şi aşa cum este normal mergem la colindat, împodobim bradul şi îl aşteptăm pe Moş Crăciun.
Porcul, gata l-am tăiat de pe data de 20 decembrie, dacă l-am avut… dacă nu, am cumpărat ceva carne, carnati si o bucată de tobă să simtim mirosul Crăciunului. Am impodobit o crenguta de brad cumparata din piata cu 5 lei, sa ne miroasa a cetină in casă si… gata Crăciunul. Ce atata vanzoleală, ce atata „pregăteală”! Parcă ar veni sfarsitul lumii sau pentru prima dată vin sărbătorile si trebuie sa ne găsească cu frigiderele, lăzile frigorifice sau debaralele bine burdusite de mancare si băutură. Hei oameni buni! Sărbătorim Nasterea Domnului nu altceva! Oare putem sărbători in chiot si veselie chinurile si truda Maicii Domnului? De ce mergem cu colindul sa vestim nasterea? „Astazi S-a nascut Hristos, Mesia…”, „O ce veste minunata/ In…”Domn, Domn sa inalta” si multe alte frumoase colinde linistite si placute. Oare de ce traditia de mii de ani nu a lasat pe pamant unu sau mai multe cantece stil rock, disco sau cine stie ce ritm! Nu… asta nu prea o inteleg, dar in fine!

Ziua de sâmbătă, 24 decembrie o vom prăznui pe Sfânta Cuvioasă Muceniţă Eugenia, când este şi Ajunul Crăciunului. În această zi pentru cei care au reuşit să ţină post este bine ca numai seara, să se mănânce grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină, după care urmează împodobirea bradului, dar şi aşteptarea darurilor aduse de Moş Crăciun.
Ziua cea mare este în zi de vineri, 25 decembrie, când va fi Naşterea Domnului sau Crăciunul, iar după slujba oficiată de preoţi fiecare credincios se va împărtăşi în faţa altarului. În această zi, în fiecare gospodărie, aşa cum zice tradiţia Crăciunului, prima zi se petrece în familie lângă cei dragi. La masa de prânz copiii, părinţii, neamurile se strâng pentru a gusta din bucatele pregătite de gazdă. A doua zi de Crăciun, luni, este Soborul Maicii Domnului, Cuviosul Nicodim de la Tismana. În această zi finii, merg în vizită la “părinţii spirituali” cu merinde şi colac. Duminica, a treia zi de Crăciun, îl vom prăznui, pe Sf. Ap. Întâiul Mc. şi Arhidiacon Ştefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *