Vin Babele! Ti-ai ales-o?

Aşa cum este tradiţia din moşi strămoşi, timp de nouă zile, fetele, femeile şi copiii îşi aleg câte o “babă”, însă ziua a noua este rezervată bărbaţilor, când aceştia vor sărbătorii “Ziua Bărbatului” sau cele 40 de pahare. Mulţi ştiu că în această zi se “servesc” 44 de pahare, dar după putinţă fiecare bea ce are şi cât poate.

Începând de la 1 martie, timp de 9 zile babele “hâtre” ne joacă feste aşa cum este timpul probabil. De obicei, ziua se alege în funcţie de data de naştere, şi se spune că aşa cum este ziua (însorită sau mohorâtă), aşa va fi şi anul persoanei respective.

Ca orice început, martie stă sub semnul luptei dintre forţele malefice şi cele benefice, al răsturnării ordinii, dar şi al refacerii naturii. Se fac previziuni meteorologice şi proorociri. Capriciile vremii, caracteristice acestei perioade, sunt patronate de cele nouă sau 12 Babe, la fel de capricioase şi bătrâne, o suită de semidivinităţi meteorologice. În prezent, se vorbeşte de cele nouă babe, de pe data de 1 martie, până pe 9 martie. Contrar acestei opinii, Babele sunt frecvent menţionate în număr de 12, iar zilele lor nu au o dată fixă. Numai cea mai aprigă dintre ele, Dochia, se arată în fiecare an la 1 martie. Dacă zilele Babelor ţin mai mult de 12 zile, atunci acestea se numesc “babe împrumutate”.  Astăzi, se obişnuieşte ca fiecare sa-şi aleagă o baba, şi cum va fi vremea în acea zi, aşa va fi pentru el restul anului. Obiceiul se cheamă “pusul babelor”, dar semnificaţia lui e alta: după cum e vremea în acea zi, aşa e şi firea omului, caracterul său moral. Potrivit tradiţiei, primele noua zile ale lunii martie sunt considerate “babe” de care toţi trebuie să ţină cont. Fiecare dintre noi trebuie să ne alegem o “babă” şi, în funcţie de cât de frumoasă, de urâtă sau de norocoasă ori ghinionistă va fi, aşa ne va merge tot anul.

1 martie este Baba de primăvară, 2 martie este Baba de vară, 3 martie este Baba de toamnă, iar 4 martie este Baba iernii. Dacă plouă sau ninge în zilele Babelor, vom avea precipitații bogate în acel anotimp, dacă nu… va fi secetă. Aşa cunoşteau bătrânii satului vremea bună şi vremea rea.

Prima zi a primăverii, 1 martie, este ziua Babei Dochia.
Se spune că în această perioadă, Baba Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi. Aceste zile sunt cunoscute ca zilele Dochiei sau Babele. Vremea în această perioadă este foarte capricioasă şi schimbătoare, întocmai ca şi caracterul Babei.
Pe 1 martie, sărbătorim baba de primăvară sau în termeni agrari baba semănatului. Luni 2 martie, este baba de vară sau baba muncii de vară, iar pe 3 martie, este baba de toamnă sau baba culesului. Cum vor fi cele 3 zile, aşa vor fi şi cele trei anotimpuri care vor veni.
Zilele babei sau babele sunt întruchiparea luptei dintre iarnă şi primavară, cu moartea anotimpului şi renaşterea celui nou. Legenda Babei Dochia, este unul dintre cele mai importante mituri româneşti. De-a lungul timpului, în România, s-au păstrat mai multe variante despre zilele Dochiei, al cărui nume pare că provine din calendarul bizantin. Dacă până acum nu v-aţi ales Baba, atunci puteţi să o faceţi de astăzi, deoarece se spune că, daca ziua va fi frumoasă şi însorită atunci vom avea parte de noroc tot anul, iar dacă ziua va fi una înnourată şi ploioasă atunci se spune că nu trebuie să ne aşteptăm la un an prea bun.
În funcţie de babe ne putem ghici şi caracterul. Aşa că dacă în ziua aleasă ca fiind baba noastră vom avea parte de o zi cu soare atunci cu siguranţă că vom fi mai buni la suflet şi mai înţelepţi în acel an, iar dacă vom avea parte de nori şi ploi, atunci mai bine să se ferească apropiaţii din calea voastră.
Există două variante de a-ţi alege baba şi anume, fie îţi alegi o zi la întâmplare dintre primele nouă zile şi aştepţi să vezi cum va fi în acea zi, sau cea de a doua variantă ar fi aceea a calculării zilei care îţi revine ţie, adică cea care iese matematic din ziua datei tale de naştere.
De exemplu, daca eşti născut într-o zi de 12, atunci 3 martie va fi data care îţi revine ca să fie Baba ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *