Vineri 13, în perioada lui Covid – 19

Ziua de vineri 13, in perioada lui Covid – 19, se leagă tot felul de superstiţii şi de spaime. Există  oameni care refuză până şi să iasă din casă în luna în care data de 13 pică într-o zi de vineri. Se tem de boli, de neîmpliniri, de eşecuri, de boli, de moarte. Teama şi temerile legate de această zi le pot stârni multora zâmbete. Şi totuşi, ele sunt adevărate boli, menţionate până şi în tratamentele de psihiatrie. În termeni medicali, frica de vineri – trei ceasuri rele dar si zi cu cifra 13, se traduce prin termenul „Paraskavidekatriaphobia”.

Blestemul numărului 13 este o tradiţie tipic americană

Ei sunt bine cunoscuţi pentru marea abilitate de a evita numărul în cauză: în America, blocurile care au mai mult de 12 etaje sunt numerotate în felul următor: etajul 1, 2, 3… 11, 12, 14, 15, iar multor străzi le lipseşte casa de la numărul 13. Unii americani nu acceptă să lucreze în această zi, alţii nu mănâncă în restaurante, iar unii refuză vehement să stabilească data nunţii în această zi (adevărul este că nici eu nu m-aş căsători pe 13… de ce să atragi ghinionul?).

Tocmai pentru că această teamă a devenit atât de populară, psihologii au studiat-o şi au şi denumit-o: frica de numărul 13 se numeşte (mi-e frică să incerc să o pronunţ!) triskaidekafobie, iar teama de marti 13 poartă o denumire şi mai complicată: paraskevidekatriafobie.

Ghinion, Covid – 19, –  „vineri 13”

Surprinzător (sau nu) Biblia, povesteşte despre exact 13 oameni prezenţi la Cina cea de Taină (Iisus şi cei 12 Apostoli).

Vineri 13, este în realitate o sumaţie de ghinion: marţi avand trei ceasuri rele fiind considerată cea mai nenorocoasă zi a săptămănii, combinată cu 13, cea mai nefericită zi a lunii, au ca rezultat cea mai ghinionistă zi posibilă: vineri 13. Această coincidenţă are loc de 48 de ori în 28 de ani, apoi ciclul se repetă identic.

Chiar dacă eşti superstiţios, sau nu, cercetătorii (americani) au dovedit că ziua de vineri 13, are într-adevăr o încărcătură istorică plină de “ghinioane”: se pare că Eva i-ar fi oferit faimosul măr al păcatului lui Adam într-o zi de vineri… 13, iar conform Bibliei, în aceeaşi fatală zi, ar fi început Potopul. În plus, într-o zi de vineri 13 Iisus a fost răstignit.

Conform credinţei maiaşe, sfârşitul lumii va avea loc într-o zi de (ghici!) vineri 13 (în anul 2519…???) grăbiţi-vă cu ultimele dorinţe, (conform maiaşilor, nu mai avem mult!).

Legendele din jurul zilei de marţi îşi găsesc explicaţia tot în religie. Înainte de existenţa bisericii creştine, ziua de vineri era dedicată lui Venus, zeiţa dragostei, o prezenţă feminină în cosmogonia anticilor. Odată cu schimbarea religiei, din păgână în creştină, biserica a fost condusă de către bărbaţi. Se presupune că aceştia nu au acceptat ca ziua de vineri să fie guvernată de o zeitate feminină, motiv pentru care au iniţiat zvonurile conform cărora vineri este o zi ghinionistă, zvonuri care nu au fost uitate până în ziua de astăzi.

Ziua de vineri şi superstiţiile

* Cine îşi schimbă aşternutul va visa urât;

* Cei care pleacă în călătorie n-au noroc;

* Nu este indicată consumarea peştelui şi a ouălor în ziua de vineri;

* Cine se mută în casă nouă sau îşi schimbă slujba nu va avea parte de ele mult timp;

* Navigatorii au ghinion, iar vapoarele lansate la apă se scufundă.

Poate părea puţin ciudat, dar se pare că ziua de vineri  13 chiar este ghinionistă! Oamenii sunt predispuşi să aibă accidente sau să se îmbolnăvească la această dată. Explicaţia ştiinţifică este următoarea: având atât de multe poveşti construite în jurul acestei zile, oamenii tind să dezvolte o anxietate crescută la această dată, suprasolicitându-şi sistemul nervos vegetativ, cel care reglează activitatea organelor interne. Datorită acestei suprasolicitări, ne putem îmbolnăvi mai uşor. În legătură cu frecvenţa crescută a accidentelor, cercetătorii susţin că ziua de vineri 13 ne determină să fim mai neîndemâna-teci decât de obicei, fenomen uşor explicabil prin aceeaşi anxietate.

Remedii

Cele mai des întâlnite fobii – precum frica de spaţii închise sau deschise, de apă, de a zbura, de sânge etc. – afectează unul din zece oameni, mai ales femeile. Încep brusc şi nu se ştie cu siguranţă ce le provoacă. Doar 20% din fobiile adulţilor dispar de la sine. Cele ale copiilor trec cu timpul, însă pot reapărea la maturitate. Remediul constă în tratamente medicamentoase, dar şi în terapia prin care pacienţii sunt expuşi treptat la ceea ce îi sperie, până când frica dispare cu totul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *