Vine Paştele…

 

“Numai mâine, nu-i poimâine” (spunea un vechi şlagar al compozitorului Marius Teicu) până la Sfintele Sărbători Pascale şi deja, „parfumul” cozonacilor a început să plutească în aer. Nu vedem încă iepuraşii cu fundiţă sau ouăle roşii, dar au apărut totuşi „viruşii ucigaşi COVID-19”… care nu se văd si ne strică sărbătoarea. Trecând prin Piaţa Mare, mai zilele trecute, observ la un comerciant care vindea diferite nimicuri pe o mică măsuţă, o lădiţă cu ouă frumos încondeiate. Curios din fire, şi uşor amuzat de acest fapt, întreb dacă sunt din lemn şi primesc confirmarea.

În sfârşit, putem să ne facem planurile finale despre cum va arăta masa noastră de Paşte pe timp de pandemie cu COVID-19. Cu restricţii, declaraţii pe propria răspundere, adeverinţe de la angajator sau legitimaţii şi… “Staţi in casă!”, iată că vin mult aşteptatele sărbători . Anul acesta zilele libere naţionale a sărbătorilor Pascale au fost comasate cu “Stai în casă” şi probabil nu mai sunt aşteptate cu nerăbdare ca în alţi ani. Ordonanţele militare, şomajul tehnic  şi prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună ne fac să trăim o empatie a a eu-lui în marea  sărbătoare a Invierii Domnului Isus Hristos şi să o bifăm în calendar ca o zi de duminică “pandemică” mai deosebită cu cozonac si ouă. pe care nu am trăit-o niciodată în viaţa noastră. O viaţă plină de speranţe în mai bine, o viaţă plină de urcusuri şi coboraşuri ce încă nu au sfârşit. Si totusi … “Staţi în casă” se aude din difuzorul unei maşini mesajul “pandemiei cu COVID”. Gândul îmi zboară la greaua povară a sufletului si mă hotărăsc să mă “dotez” încă de pe acum cu ouă, ce-i drept din lemn, dar foarte „utile” celor care vor să deţină un ou deosebit.

Cam aşa mă gândeam… privind un copilaş de vreo opt anişori, ţinând unul din acele ouă de lemn, în mânuţele sale mici. Mama lui i-l cumpărase pentru ca el să le arate tuturor prietenilor de pe Facebook ce ou are si că atunci cand va creşte mare şi voinic va “sparge” toate greutăţile, aşa cum oul acesta de lemn cumpărat, le va sparge pe toate celelalte care-şi vor încerca “tăria” cu el. Eu cred că acest ou îi va purta noroc peste ani.

Anticipat tuturor, din carantină, pe timp de pandemie: Sărbători fericite…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *