Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

 • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală în perioada 27.04 – 05.05.2021  

În perioada 27.04 – 05.05.2021 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 109 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 30.450 lei.

 

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

 • pe linia salubrităţii           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului     –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat   –   7 acţiuni;
 • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   5 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila  –   7 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”     –   7 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila    –   5 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila       –   5 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Pol.Mun., conform Legii nr.55/2020 privind starea de alertă, prevenire și control Covid-19  –   7 acțiuni.

 

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

 • Primăria Municipiului Brăila – 12 informări;
 • U.P.A.G.L.Brăila           –   8 informări;
 • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   8informări;
 • S.P. Brăila –   4 informări;
 • C. ECO S.A. Brăila                                                –   1 informare;
 • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   2 informări;
 • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   3 informări;
 • Garda de Mediu Brăila –   2 informări.

 

 1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 6 accidente rutiere din care unul cu victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate Poliției Municipiului Brăila – Biroul Investigații Criminale; Biroul Rutier și Judecătoriei Brăila, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 4 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

 1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

 

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată, nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

 1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 9 persoane cu amenzi în valoare de 9.000 lei conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003.

 

 • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz) au fost depistate și sancţionate contravenţional 7 persoane, cu amenzi în valoare de 7.000 lei.

Exemplificăm:

S. I., în vârstă de 41 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe Calea Călărașilor, la intersecție cu str.Danubiului, aruncând gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

N. C., în vârstă de 38 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.Mihai Bravu aruncând gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

Ș. M.-C., în vârstă de 40 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Calea Galați, la intersecție cu str.Eroilor, aruncând gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru circulația cu motociclete, biciclete, auvehicule, mopede și A.T.V – uri în parcuri, zone verzi și pe Faleza Dunării, au fost depistate și sancționate contravențional 2 persoane cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

Exemplificăm:

C. M.-P., în vârstă de 21 ani, din sat/com.Gemenele, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat circulând cu bicicleta pe zona verde din Parcul Monument, în zona Rondoului.

C. G., în vârstă de 51 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat circulând cu mopedul pe Aleea secundară din Parcul Monument.

 

 • Pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului conform Legii nr.349/2002 Modificată de Legea nr.15/2016, au fost depistate și sancționate contravențional 3 persoane, cu amenzi în valoare de 500 lei.

Exemplificăm:

T.Ș. C., în vârstă de 18 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat fumând în incinta părculețului de joacă pentru copii ,,Ascunsa”, situat pe Aleea Cinematografului.

P. A.-I., în vârstă de 54 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat fumând în incinta părculețului de joacă pentru copii ,,Ascunsa”, situat pe Aleea Cinematografului.

P. B., în vârstă de 15 ani, din sat/com.Unirea, jud.Brăila – cu avertisment – fiind depistat fumând în dreptul Sălii Polivalente.

 

 1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.600 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

 1. a) Pentru săvârşirea în public de acte, fapte sau gesturi obscene, proferarea de injurii de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică, să provoace indignarea cetăţenilor, ori să lezeze demnitatea acestora, au fost depistate şi sancţionate contravenţional 3 persoane, cu amenzi în valoare de 1.200 lei.

Exemplificăm:

R. D., în vârstă de 34 ani, din Brăila  – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat în spatele blocului în care locuiește în timp ce profera injurii, provocând indignarea cetățenilor din zonă.

G. I., în vârstă de 40 ani, din sat Lacu Rezii, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat pe str.Hipodrom în timp ce profera injurii, provocând indignarea cetățenilor din zonă.

– R. T., în vârstă de 61 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat pe str.Hipodrom în timp ce profera injurii, provocând indignarea cetățenilor din zonă.

 1. b) Pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public în alte locuri decât cele autorizate, a fost depistat și sancționate contravențional numitul I., în vârstă de 43 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat în părculețul de joacă pe Aleea Policlinicii, lângă Bl.G15, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.
 1. c) Acţiuni pe linia cerşetoriei-vagabondaj:

             În urma acțiunilor desfășurate pe linia depistării persoanelor care apelează la mila publicului şi a celor care vagabondează pe raza municipiului Brăila, au fost depistate 4 persoane. Dintre acestea au fost sancţionate contravenţional 2 persoane cu amenzi în valoare de 200 lei. Celelalte persoane au fost îndepărtate din zonă, fiind în evidența Poliției Locale Brăila.

 

  

 1. E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 28.04 – 05.05.2021, în intervalul orar 0700 – 1500, s-a acţionat zilnic cu un efectiv de 2 polițiști locali sub coordonarea operațională  a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului Brăila pe linia aplicării și respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României prin H.G.nr.432/08.04.2021.

În perioada 30.04 – 02.05.2021, în intervalul orar 1400 – 2200, s-a acţionat cu un polițist local în zona intersecției Șos. Buzăului c/c Aleea Stadionului pentru restricționarea accesului autovehiculelor în Parcul Monument.

În perioada 29.04 – 01.05.2021, în intervalul orar 1700 – 2200 și în data de 02.05.2021, în intervalul orar 2100 – 0500, s-a acţionat cu un efectiv total de 10 polițiști locali în zona intersecției str. Ana Aslan c/c str.Școlilor pentru fluidizarea traficului rutier în zona bisericii „Sf.Nicolae”, cu ocazia desfășurării activităților dedicate „Sărbătorilor Pascale”.

 

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 69 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 12.050 lei şi au fost aplicate 83 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis, au fost aplicate 39 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 6.670 lei şi au fost aplicate 83 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

V. V., în vârstă de 48 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Dacia pe Calea Călărașilor, dinspre str.Griviței către Bd.Independenței și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”;

V. A.-V., în vârstă de 28 ani, din com.Grădiștea, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Volkswagen pe Calea Călărașilor, dinspre str.R.S.Campiniu către str.Danubiului și a oprit voluntar pe trecerea pentru pietoni.

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere prevăzute de O.U.G.nr.195/2002 R de către pietoni, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 290 lei.

Exemplificăm:

B. I., în vârstă de 64 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei – în calitate de pieton, a traversat drumul public prin alt loc decât cel permis, respectiv pe Șos. Râmnicu Sărat, în dreptul societății comerciale ”Agroland”.

V. S., în vârstă de 63 ani, din com.Siliștea, jud. Brăila – cu avertisment – în calitate de pieton, a traversat drumul public prin alt loc decât cel permis, respectiv pe Șos. Râmnicu Sărat, în dreptul societății comerciale ”Agroland”.

 

 

 • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale un număr de 15 vehicule. Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 1.600 lei.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003, privind circulaţia şi staţionarea autovehiculelor pe trotuare, împiedicând circulaţia pietonilor, pe scuaruri, în alveole şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap marcate şi semnalizate corespunzător, au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 2.200 lei.

Exemplificăm:

D. I., în vârstă de 70 ani, din com.Mircea-Vodă, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei – pe Șos. Națională Veche, dinspre Șos. Buzăului către str.Comunarzi, în calitate de proprietar al autovehiculului marca Daewoo a avut vehiculul staționat pe trotuar, împiedicând circulația pietonilor.

D. G.-M., în vârstă de 22 ani, din sat Baldovinești, com.Vădeni, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei – pe Calea Călărașilor, dinspre str.Radu Negru către str.Milcov, în calitate de conducător al autovehiculului marca Fiat a staționat cu vehiculul  în stația mijloacelor de transport în comun „str. Milcov”.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003, privind staționarea autovehiculelor de orice fel pe zonele verzi ale Municipiului Brăila, a fost sancţionat contravenţional numitul P. F., în vârstă de 55 ani, din Brăila,– cu amendă în valoare de 1.000 lei – pe Bd.Dorobanților, vis-a-vis de Catedrala „Nașterea Domnului”, în calitate de proprietar al autovehiculului marca Pugeot a avut vehiculul staționat pe zona verde a municipiului.

 

 1. F) ÎN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În perioada 27.04 – 04.05.2021 polițiștii locali din cadrul Biroului Inspecție Comercială și-au desfășurat activitatea conform prevederilor Legii nr.155/2010 privind atribuțiile de control în domeniul activității comerciale stabilite prin fișa postului și a actelor normative în vigoare, a tematicilor nr.2783, nr.2916 și nr.2915/31.03.2021 și a adresei nr.2917/31.03.2021 privind delimitarea pe zone de control, în centrele comerciale și în supermarket-urile din Municipiul Brăila și a altor dispoziții primite, urmărind în limita competențelor respectarea legislației pentru care suntem abilitați.

S-au verificat pe teren 11 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila, s-au întocmit referate de verificare, s-a răspuns la toate sesizările primite în această perioadă.

S-au verificat 134 dosare depuse de operatorii economici pentru obținerea avizului / autorizației de funcționare.

Au fost verificaţi 64 de operatori economici şi s-au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.400 lei pentru nerespectarea prevederilor: H.C.L.M.nr.639/2020, H.C.L.M.nr.254/2016 și H.G.nr.348/2004  dupa cum urmează:

 • 6 operatori economici sancționati conform H.C.L.M.nr.639/2020 – pentru  nevizarea avizului de functionare / lipsa avizului de funcționare / lipsa autorizației de funcționare / nerespectarea programului de funcționare – valoare sancțiuni aplicate 3000 lei;

Exemplu: S.C.Fembags.S.R.L., S.C.Comorofca.S.R.L.;

 • 4 operatori economici  sancționati conform H.C.L.M.nr.254/2016 – pentru  ocuparea domeniului public fără a deține un titlu valabil privind dreptul de ocupare al domeniului public – valoare sancțiuni aplicate 4000 lei;

Exemplu: S.C.Anelma Com.S.R.L., I.I.Cristea Antoneta;

– 1 operator  economic sancționat conform H.G.nr.348/2004 – pentru neafișarea elementelor de identificare ale firmei – valoare sancțiune aplicată 400 lei.

Exemplu: S.C.Hozeaian Prest.S.R.L.

Conform adresei nr.12311/8.12.2021 înaintate de Primăria Brăila – Biroul Registratura și Autorizare Activități Comerciale au fost verificați  43 operatori economici care nu și-au îndeplinit obligația legală în vederea vizării avizelor / autorizațiilor de funcționare emise de Primăria Brăila conform H.C.L.M.nr.390/2016 pentru perioada 2018 – 2020.

Urmare adresei 3458/2021 înaintată de Primăria Brăila – Biroul Contracte au fost verificate 6 locații din cele 76 (module comerciale, alei acces) urmărind dacă se respectă suprafața din Contractele de Închiriere, dacă se desfășoară activitate comercială și dacă corespunde societatea comercială care are contract de închiriere.

 

 1. G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 18 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Lucrări clasate – 8;

– 9  locații verificate privind intervenția în carosabil sau trotuar.

– În două situații au fost încălcate prevederile Art.26, alin 1, lit.a) din Legea nr.50/1991 R   privind executarea lucrarilor de constructii:

– str.Griviței – demolare corpuri de clădire fără autorizație de desființare – numita B. F. a fost sancționată cu 1000 lei, iar ca masură complementară s-a dispus sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate.

– Bd.Dorobanților –  în interiorul unui garaj tip Concivia s-a construit (edificat) o groapă de inspecție auto cu fundație si pereți laterali din beton, fără autorizație de construire – numitul V. C. C. a fost sancționat cu 1000 lei, iar ca masură complementară s-a dispus aducerea terenului la starea inițială.

– În cazul a 10 sesizări se continuă verificările.

În continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

 1. H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a  7 lucrări.

– Au fost soluţionate 6 lucrări.

– A fost aplicată o sancţiune contravenţională conform Anexei H.C.L.M.nr.19/2014:

Exemplificăm:

– Ș. J., din Brăila – sancționată contravențional cu amendă în valoare de 300 lei – conform Anexei H.C.L.M.nr.19/2014 – pentru creșterea în apartament a mai mult de doi câini, fără a fi obținut acordul scris al asociației de proprietari sau al locatarilor de pe scară.

A fost aplicată o somaţie conform  Anexei H.C.L.M. Brăila nr.5/2003:

Exemplificăm:

– P. A., din Brăila în vederea igienizării terenului pe care îl deține pe str.Danubiului nr.13A.

S-a acţionat pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila”.

S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru constatarea şi emiterea aprobărilor de toaletare şi doborâre a arborilor aflaţi pe domeniul public şi privat al Municipiului Brăila, comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Brăila (Instituţia Arhitectului Şef şi Direcţia Tehnică), Poliţia Locală Brăila şi S.U.P. „Seroplant” Brăila.

 

 1. I) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 27.04 – 05.05.2021 s-a acţionat cu 8 patrule, zilnic, pe raza municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19, aplicabile pe durata stării de alertă, conform Legii nr.55/2020 în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României prin H.G. nr.432/08.04.2021.

 Totodată, un număr de 17 polițiști locali a acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila, în zonele unde, de regulă, sunt semnalate aglomerări de persoane, pentru respectarea actelor normative menționate mai sus.

 

– În perioada 29.04 – 01.05.2021, cu ocazia manifestărilor religioase dedicateSărbătorilor Pascale”, s-a organizat un dispozitiv format din 30 poliţişti locali care a asigurat ordinea publică și fluidizarea circulației în zona bisericilor din municipiu. S-a colaborat cu celelalte instituţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, Poliţia Municipiului şi I.J.J. Brăila. Nu au fost semnalate incidente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *