Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

 • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală în perioada 13 – 20.07.2021  

 În perioada 13 – 20.07.2021 Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 163 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 84.730 lei.

 Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

 • pe linia salubrităţii           –   9 acţiuni;
 • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului           –   7 acţiuni;
 • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat           –   7 acţiuni;
 • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   4 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   5 acțiuni;
 • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   6 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila           –   3 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila                     –   3 acțiuni;
 • acțiuni în cooperare cu Pol.Mun., conform

Legii nr.55/2020 privind starea de alertă, prevenire și

control Covid-19                                                                 –   7 acțiuni.

 

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

 • Primăria Municipiului Brăila – 10 informări;
 • U.P.A.G.L.Brăila           –   7 informări;
 • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   6 informări;
 • S.P. Brăila                                                                    –   2 informări;
 • C. ECO S.A. Brăila                                                –   1 informare;
 • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   3 informări;
 • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   2 informări;
 • Garda de Mediu Brăila –   1 informare.

 

 1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 3 accidente rutiere fără victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate I.P.J. Brăila – Serviciul Investigații Criminale; Poliției Municipiului Brăila – Biroul Rutier și Judecătoriei Brăila, imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 6 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

 1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

 

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată, nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

 1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 20 persoane cu amenzi în valoare de 15.500 lei conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003.

 

 • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz) au fost depistate și sancţionate contravenţional 7 persoane, cu amenzi în valoare de 7.000 lei.

Exemplificăm:

M. M., în vârstă de 47 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Aleea Învățătorilor, lângă fost P.T., aruncând un sac din plastic plin cu gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

C. I., în vârstă de 27 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe Șos.Buzăului aruncând ambalaje din hârtie și pahare de cafea pe domeniul public, în loc neautorizat.

B. V., în vârstă de 27 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe Șos.Buzăului aruncând ambalaje din hârtie și pahare de cafea pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 • Pentru comercializarea şi consumul seminţelor pe străzi sau în alte locuri publice au fost depistate şi sancţionate contravențional 12 persoane, cu amenzi în valoare de 8.000 lei.

Exemplificăm:

L. B., în vârstă de 23 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistată pe str.1 Decembrie 1918, la intersecție cu Bd.Independenței, consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

L. A.-C., în vârstă de 26 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.1 Decembrie 1918, la intersecție cu Bd.Independenței, consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

M. G.-I., în vârstă de 17 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.Industriei, în părculețul de joacă de lângă Jandarmerie, consumând seminţe de floarea soarelui şi aruncând cojile pe jos.

 

 • Pentru degradarea sau murdărirea mobilierului urban și a jocurilor din parcurile amplasate pe raza Municipiului Brăila, a fost depistat şi sancţionat contravențional numitul B. I., în vârstă de 16 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat în parcul de joacă pentru copii situat pe str.Decebal, murdărind mobilierul stradal prin urcarea cu picioarele pe o bancă.

 

 • Pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului conform Legii nr.349/2002 Modificată de Legea nr.15/2016, au fost depistate și sancționate contravențional 5 persoane cu amenzi în valoare de 300 lei.

Exemplificăm:

J. R., în vârstă de 38 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistată fumând în incinta părculețului de joacă situat pe str.Bărăganului.

N. C., în vârstă de 48 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistată fumând în incinta părculețului de joacă situat pe Aleea Cocorilor.

L. J. P. I., în vârstă de 16 ani, din mun.Galați – cu amendă în valoare de 50 lei – fiind depistată fumând în incinta părculețului de joacă situat lângă stația de tramvai Polivalentă.

 

 • Pentru accesul autovehiculelor în Parcul Monument în afara intervalului orar cuprins între orele 22:00 – 09:00, conform H.C.L.M. Brăila nr.399/2020, a fost depistat și sancționat contravențional numitul M. N., în vârstă de 68 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei.

 

 1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.000 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

 1. a) Pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public în alte locuri decât cele autorizate au fost depistate și sancționate contravențional 9 persoane, cu amenzi în valoare de 500 lei.

Exemplificăm:

V.V., în vârstă de 63 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat în Parcul Caporal Mușat, situat pe Calea Călărașilor, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

B. A., în vârstă de 46 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat în Parcul Monument, la Rondou, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

S. I., în vârstă de 37 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat în incinta parculețului de joacă pentru copii situat str.Industriei, lângă Jandarmerie, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

 1. b) Pentru tulburarea fără drept a liniștii prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, a fost depistat și sancționat contravențional numita S., în vârstă de 67 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – pentru tulburarea liniștii locatarilor prin zgomote.

 

 1. E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 13 – 19.07.2021 s-a acţionat zilnic în intervalul orar 1000 – 1800, cu un efectiv zilnic de 2 poliţişti locali,  în vederea restricționării accesului auto și fluidizării traficului rutier pe str.Mihai Eminescu în zona intersecțiilor cu str.Ana Aslan, str.Mihail Sebastian și str.Petru Maior.

În perioada 16 – 18.07.2021, în intervalul orar 1400 – 2200, s-a acţionat cu un polițist local în zona intersecției Șos. Buzăului c/c Aleea Stadionului pentru restricționarea accesului autovehiculelor în Parcul Monument.

În perioada 13 – 16.07.2021, în intervalul orar 2100 – 0500, s-a acţionat cu un polițist local pentru fluidizarea traficului rutier cu ocazia executării lucrărilor de trasare a marcajelor de interzicere a intrării în intersecție pe Șos. Națională Veche, str.Anton Pann cu str.Rândunicii, str.Deltei cu str.Dorului, str.Pietății și în zona intersecției Bd.Dorobanților c/c Calea Călărașilor unde au fost aplicate marcaje rutiere de orientare.

În data de 18.07.2021, în intervalul orar 1600 –2200, s-a acţionat cu un efectiv de 2 poliţiști locali pentru fluidizarea traficului rutier în zona Teatrului „Maria Filotti” cu ocazia desfășurării Festivalului Internațional de Muzică Ușoară ”George Grigoriu”.

În data de 19.07.2021, în intervalul orar 0930 – 1200, s-a acţionat cu un efectiv de 2 poliţiști locali pentru eliberarea parcărilor situate pe Calea Călărașilor între str.Industria Sârmei și str.Pontonieri, în vederea marcării locurilor de parcare de către S.U.P.A.G.L. Brăila.

 

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 56 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 13.830 lei şi au fost aplicate 53 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

 1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis, au fost aplicate 26 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.930 lei şi au fost aplicate 53 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

C. A.-M., în vârstă de 19 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Peugeot pe Bd.Independenței, dinspre  Calea Călărașilor către str.Școlilor și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”.

G. G., în vârstă de 42 ani, din sat Lacu-Sărat, com.Chiscani, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte de penalizare – a condus autovehiculul marca Volkswagen pe Calea Călărașilor, dinspre str.Tineretului către str.Mihai Bravu și a oprit voluntar în stația mijloacelor de transport public de persoane.

 

 • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale un număr de 9 vehicule. Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate un număr de 7 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 1.500 lei.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.719/2018, privind aprobarea Regulamentului pentru eliberarea și folosirea permiselor de acces auto (PERMIS ACCES AUTO – P.A.A.) pentru circulația autovehiculelor pe străzile Municipiului Brăila, a fost aplicată sancţiune contravenţională numitei S.C.NICOMAR EUROLAND S.R.L., cu sediul în mun.Pitești, jud.Argeș – cu amendă în  valoare de 2.500 lei – la data de 25.06.2021, în calitate de proprietar al autovehiculului marca MAN nu a avut permis de acces auto pentru circulația vehiculului pe Șos. Buzăului, dinspre str.Chișinău către Șoseaua de Centură, stradă cu interdicție de tonaj.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.103/2008 privind staționarea voluntară a autovehiculelor cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t pe drumurile publice, precum și pe terenurile aparținând domeniului public și domeniului privat al Municipiului Brăila, a fost sancţionată contravenţional numita I. G., în vârstă de 35 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – pe Calea Galați, capăt linie 2 Braicar, în calitate de proprietar a avut staționat voluntar pe drumul public ansamblul de vehicule cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t format din cap tractor marca SCANIA și semiremorca, manevră interzisă pe drumurile publice din municipiu.

 

 • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003, privind circulaţia şi staţionarea autovehiculelor pe trotuare, împiedicând circulaţia pietonilor, pe scuaruri, în alveole şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap marcate şi semnalizate corespunzător, au fost aplicate un număr de 17 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 2.300 lei.

 

 1. F) ÎN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În perioada 13 – 20.07.2021 polițiștii locali din cadrul Biroului Inspecție Comercială și-au desfășurat activitatea conform prevederilor Legii nr.155/2010 privind atribuțiile de control în domeniul activității comerciale stabilite prin fișa postului și a actelor normative în vigoare, a tematicilor nr.2783, nr.2916 și nr.2915/31.03.2021 și a adresei nr.2917/31.03.2021 privind delimitarea pe zone de control, în centrele comerciale și în supermarket-urile din Municipiul Brăila și a altor dispoziții primite, urmărind în limita competențelor respectarea legislației pentru care suntem abilitați.

S-au verificat pe teren 8 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila, s-au întocmit referate de verificare, s-a răspuns la toate sesizările primite în această perioadă.

S-au verificat 58 dosare depuse de operatorii economici pentru obtinerea avizului / autorizației de funcționare.

Au fost verificaţi 127 de operatori economici şi s-au aplicat 47 sancţiuni contravenţionale în valoare de 35.400 lei pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.nr.639/2020, H.C.L.M.nr.254/2016 și H.G.nr.348/2004, după cum urmează:

– 40 operatori economici sancționati conform H.C.L.M.nr.639/2020 – pentru  nevizarea avizului de functionare / lipsa avizului de funcționare / lipsa autorizației de funcționare / nerespectarea programului de funcționare –valoare sancțiuni aplicate 29.600 lei;

Exemplu: S.C.Adapetra.S.R.L., S.C.Calisir Com.S.R.L.;

5 operatori  economici  sancționati  conform H.C.L.M.nr.254/2016 – pentru  ocuparea domeniului public fără a deține un titlu valabil privind dreptul de ocupare al domeniului public – valoare sancțiuni aplicate 5000 lei;

Exemplu: S.C.Syndomy Company.S.R.L., S.C.Estalema.S.R.L.;

2 operatori  economici  sancționati  conform H.G.nr.348/2004 – pentru neafișarea elementelor de identificare ale firmei – valoare sancțiuni aplicate 800 lei.

Exemplu: S.C.Hasteksan Rom.S.R.L.,  S.C.Ronico Playkids.S.R.L.

Conform adresei nr.12311 din 08.12.2020 înaintate de Primăria Brăila – Biroul  Registratură și Autorizare Activități Comerciale – au fost verificați  32 operatori economici care nu și-au îndeplinit obligația legală în vederea vizării avizelor / autorizațiilor de funcționare emise de Primăria Brăila conform H.C.L.M.nr.390/2016 pentru perioada 2018 – 2020.

 

 1. G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În perioada analizată, Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a efectuat verificări în cazul a 8 lucrări sesizate și verificări pe zone, pe linia respectării disciplinei în construcții şi a afișajului stradal atât din oficiu cât și potrivit planului de activitate dispus respectându-se prevederile Legii nr.50/1991 R.

Lucrări clasate – 6;

– 11  locații verificate privind intervenția în carosabil sau trotuar.

– În cazul a 2 sesizări se continuă verificările.

În continuare, Poliția Locală Brăila, prin compartimentul I.C.A.S., va monitoriza respectarea disciplinei în construcții și a afișajului stradal pe raza municipiului Brăila.

 

 1. H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a  10 lucrări.

– Au fost soluţionate 7 lucrări.

– A fost aplicată o sancţiune contravenţională conform Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/2003:

Exemplificăm:

– S.C., din Brăila – sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1000 lei, conform Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/2003 – pentru neîntreținerea curățeniei în curtea imobilului din mun.Brăila, de pe str.Bujorului;

Au fost aplicate 3 somaţii conform Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/2003:

Exemplificăm:

– M. V., din Brăila – în vederea igienizării curții imobilului pe care îl deține în mun.Brăila, pe str.Rahovei;

S.C.RO TEXTIL.S.R.L., din Brăila în vederea efectuării lucrărilor de întreținere / îngrijire a părților exterioare ale imobilului pe care îl deține în mun.Brăila, pe str.Împăratul Traian;

S-a acţionat pe linia verificării clădirilor și a terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, situate în zonele ZIR 1, ZIR 2, ZIR 3, ZIR 4 potrivit planului Urbanistic Zonal ,,Centrul Istoric al Municipiului Brăila”.

          Acțiuni comune cu alte instituții:

 • Garda de Mediu – 4 acțiuni;
 • S.P. Brăila – 2 acțiuni.

S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru constatarea şi emiterea aprobărilor de toaletare şi doborâre a arborilor aflaţi pe domeniul public şi privat al Municipiului Brăila, comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Brăila (Instituţia Arhitectului Şef şi Direcţia Tehnică), Poliţia Locală Brăila şi S.U.P. „Seroplant” Brăila.

S-a acţionat în teren la nivelul Comisiei pentru ducerea la îndeplinirea atribuțiilor U.A.T. Municipiul Brăila, pentru combaterea ambroziei.

 

 1. I) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 13 – 20.07.2021 s-a acţionat cu 8 patrule, zilnic, pe raza municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19, aplicabile pe durata stării de alertă, conform Legii nr.55/2020 în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României prin H.G. nr.636/09.06.2021.

 Totodată, un număr de 17 polițiști locali a acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila, în zonele unde, de regulă, sunt semnalate aglomerări de persoane, pentru respectarea actelor normative menționate mai sus.

 

   – În perioada 16 – 18.07.2021, cu ocazia organizării a celei de-a XVI-a ediții a „Festivalului Internațional de Muzică Ușoară George Grigoriu”, în incinta Teatrului „Maria Filotti”, o patrulă de poliţişti locali a asigurat zilnic ordinea şi liniştea publică pe durata evenimentului. Nu s-au semnalat incidente.

 

– În data de 17.07.2021, cu ocazia organizării de către Asociația de Dans Sportiv „Valentina Dance” – Federația Română de Dans Sportiv a spectacolului de dans „Summer Show Dance”, pe Scena de pe Esplanada Dunării, un dispozitiv format din 8 poliţişti locali din cadrul Serviciului Ordine Publică a asigurat ordinea publică pe toată durata evenimentului. Nu au fost semnalate incidente.

 

– În ziua de 18.07.2021, cu ocazia desfășurării unui eveniment sportiv caritabil în Parcul Monument intitulat „Vreau să alerg, să fiu normal … Să-l ajutăm pe Costel Mădălin! ”, sub sloganul „Fii tu un erou!”,  un dispozitiv format din 4 poliţişti locali a asigurat buna desfăşurare şi menţinerea ordinii publice pe durata acestui eveniment. Nu s-au semnalat incidente.

 

– În data de 18.07.2021, cu ocazia organizării de către Asociația Umanitară Viitorul Speranței Brăila a unui „Spectacol caritabil” în Parcul Monumenrt, la scena de piatră, un dispozitiv format din 6 poliţişti  locali din cadrul Serviciului Ordine Publică a asigurat ordinea publică pe toată durata evenimentului. Nu au fost semnalate incidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *