DESCHIDEREA ANULUI ŞCOLAR SI LA CENTRUL DE DETENȚIE BRĂILA-TICHILEȘTI

Centrul de Detenție Brăila-Tichilești în colaborare cu Şcoala Gimnazială Specială Tichilești a organizat astăzi, 11 septembrie 2017, ora 10.30, la sediul instituţiei, festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2017 – 2018, pentru aproximativ 150 de persoane internate aflate în custodia Penitenciarului Tichilesti care s-au înscris la cursurile şcolare.

Agenda manifestării a cuprins în prima parte, festivitatea de deschidere a anului şcolar și a debutat prin oficierea slujbei “Te Deum” realizată de preotul unității Sorin Plesca, iar mai apoi directorul unității, comisarul șef Nicușor Sterian a prezentat mesajul transmis de Directorul General al Administrației Naționale a Penitenciarelor, subliniind importanța procesului educațional în reintegrarea socială a persoanelor condamnate.

În cea de-a doua parte, evenimentul a continuat cu prezentarea de către directorul Școlii Speciale, profesor Cristina Moraru, cadrele didactice care vor asigura instruirea şcolară a deţinuţilor în acest an, a curriculei şcolare stabilite la nivel naţional de Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice și repartizarea elevilor pe clase.

În anul şcolar 2017-2018, la  Şcoala Gimnazială Specială Tichilești au fost organizate 4 clase învățămant primar cu 48 elevi și 6 clase învățământ gimnazial cu 52 elevi. Cei treisprezece profesori ai școlii, angajați ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, vor defășura activitate școlara în 10 săli de clasă, două cabinete, o sală de sport și un atelier mecanic. Diploma de studii, adeverinţa, certificatul de absolvire precum şi foaia matricolă, se eliberează de către unitatea de învăţământ fără a fi înscrise menţiuni cu privire la locul în care s-a derulat instruirea şcolară.

Tot în cadrul centrului de detenție, în baza protocolului încheiat cu liceul Colegiul Tehnologic „Panait Istrati” Brăila, vor fi organizate cursuri liceale – învățământ frecvență redusă clasele IX-XIII, cu 52 persoane internate.

Educaţia persoanelor private de libertate în penitenciar este oportună, având în vedere faptul că o pondere importantă din populaţia carcerală este reprezentată de către persoane cu un nivel de educaţie scăzut sau chiar inexistent. Alături de activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială, cursurile de calificare/recalificare profesională, instruirea şcolară contribuie la dezvoltarea profesională a persoanelor private de libertate, creând premisele reintegrării sociale a acestora. Prin această acţiune se doreste evidenţierea scopului prioritar al instituţiei penitenciare, care pe lângă cel punitiv, de executare a unor pedepse privative de libertate, are şi rolul de asistare a persoanelor internate, în vederea reintegrării lor sociale, prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni şi de reducere a recidivei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *