Miercuri suna alarama. Care sunt tipurile de alarmă şi cât durează fiecare sunet acustic

În conformitate cu Ordinul Inspectorului General nr. 21866 din 24.07.2017 și a adresei cu nr. 1616274 din 28.07.2017 a I.S.U. ”Dunărea” Brăila referitor la ”Organizarea și desfășurarea exercițiilor privind funcționarea mijloacelor de înștiințare și alarmare în situații de urgență pe anul 2017, începând cu luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00-11.00, I.S.U. ”Dunărea” Brăila organizeaza și desfășoară antrenamente/exerciții pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.

Un nou exercițiu de alarmare a populației va fi organizat miercuri 07.03.2018, în intervalul orar 10:00-11:00.

În județ se vor auzi diverse semnale acustice de alarmare. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație, care vor fi particularizate cu sintagma ”Exercițiu”. Această acțiune face parte dintr-un exercițiu realizat la nivel național de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și se desfășoară în prima zi de miercuri a fiecărei luni, cu scopul de verificare a echipamentelor care fac parte din acest sistem de alarmare. În cadrul exercițiului semnalele de alarmă au următoarele semnificații, în funcție de durata acestora: Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.  Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Care sunt semnalele de alarmare a populaţiei şi durata fiecăruia

Legislaţia românească prevede expres care sunt semnalele de alarmare a populaţiei şi durata fiecăruia în cazul în care trebuie utilizare. Tipurile principale sunt alarma aeriană şi alarma la dezastre, la care se adaugă prealarma aeriană şi încetarea alarmei.

Semnalele de alarmare acustice a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut. Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele. Alarmarea presupune transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare a populaţiei despre iminenţa producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Alarmarea populaţiei se realizează de autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, după caz, prin mijloace specifice pe baza înştiinţării primite de la structurile abilitate. Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele. Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.
Anterior introducerii semnalului acustic de alarmare de maine, va fi transmis următorul mesaj vocal ”Cetățeni, acesta este un exercițiu! Nu intrați în panică!”. În scopul preîntâmpinării panicii, a cunoașterii semnificației semnalelor de alarmare acustice și a măsurilor care trebuie adoptate în situații de protecție civilă, acest eveniment se mediatizeaza către populație, instituții publice și operatorii economici de pe raza municipiului Brăila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *