De ziua cartii

Anual, pe 23 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, organizată de către UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1996.

În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut în nefiinţă şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

Prin Hotărâre de Guvern, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Pentru a marca această zi Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila organizează in perioada 23 aprilie-8 mai, în cadrul secției Împrumut pentru Adulți, expoziția documentară intitulată “Sărbătoarea cărții și a bibliotecarului”. Expoziția reunește documente care evidențiază importanța cărții și a lecturii, documente de biblioteconomie, reviste de specialitate. Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *