Vine canicula la Brăila. Care va fi cea mai SUFOCANTĂ zi?

  • Meteorologii de la ANM avertizează că pentru această perioadă vom avea partea de temperaturi record.

In perioada 11 – 17 iunie, vremea va fi deosebit de caldă in cea mai mare parte a sa, in aproape fiecare zi valorile termice urmand să depăsească normalul climatologic specific mijlocului lunii iunie. In sudul tării maximele termice au sansa să atingă si chiar să depăsească usor pragul caniculei (13 iunie, la Brăila, 35 de grade Celsius) indeosebi miercuri, dar cald va fi si in restul zonelor tării, cu maxime ce vor depăsi frecvent valoarea de 30 de grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată zilnic in vestul, centrul si nordul tării, unde pe spatii relativ extinse isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de descărcări electrice si izolat de grindină, in timp ce in sud si est cerul se va mentine variabil, in aceste regiuni aversele urmand să se semnaleze numai in mod izolat.

Cauza atat a temperaturilor ridicate cat si a precipitatiilor convective o va constitui un ciclon mediteranean in prima parte a intervalului, care va advecta un aer cald si umed de deasupra bazinului central al Marii Mediterane pe partea sa anterioara, iar in a doua parte a saptamanii umiditatea va fi asigurata de Marea Neagra, pe o circulatie a aerului in troposfera joasa ce se va reorienta dinspre sud-est; cu toate acestea, precipitatiile in sudul si in estul Romaniei vor ramane relativ putine. Tot dinspre sud-est, respectiv Turcia, va veni si aerul foarte cald incepand de vineri.

In aceasta perioada de doua saptamani la Braila, vom avea o vreme foarte călduroasă fiind estimate temperaturi maxime, de 30 – 33 de grade, valori mai ridicate urmând a se înregistra în zilele de 13 și 14 iunie și cu probabilitate mare și între 20 și 22 iunie. Minimele termice vor fi în medie de 14…19 grade. Ploile vor fi în continuare asociate instabilității atmosferice, astfel că se vor semnala doar pe spații restrânse, în orele după-amiezelor, excepție va face intervalul 14-17 iunie când estimările prognostice indică o mai mare extindere a ariei ploilor. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat de grindină de scurtă durată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *