Principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila

  • principalele activităţi desfăşurate de Poliţia Locală Brăila în perioada  04 – 11.08.2020  

În perioada 04 – 11.08.2020, Poliţia Locală Brăila a acţionat pe raza Municipiului Brăila, în conformitate cu competenţele conferite de Legea nr.155/2010. Poliţiştii locali au constatat şi aplicat 183 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 132.930 lei.

 

Au fost organizate şi s-a participat la următoarele acţiuni:

  • pe linia salubrităţii           –   7 acţiuni;
  • pe linia combaterii cerşetoriei şi vagabondajului           –   7 acţiuni;
  • pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat           –   7 acţiuni;
  • acţiuni în cooperare cu D.S.P. Brăila –   3 acțiuni;
  • acţiuni în cooperare cu S.U.P.A.G.L. Brăila           –   6 acțiuni;
  • acţiuni în cooperare cu S.U.P.„Seroplant”           –   2 acțiuni;
  • acțiuni în cooperare cu D.A.S. Brăila                              –   3 acțiuni;
  • acțiuni în cooperare cu Garda de Mediu Brăila                     –   2 acțiuni;
  • acțiuni în cooperare cu Pol.Mun., conform Legii nr.55/2020 privind starea de alertă, prevenire și

control Covid-19  –   7 acțiuni.

 

Cu deficienţele constatate au fost înaintate informări următoarelor instituţii, pentru luarea măsurilor ce se impun potrivit competenţelor:

  • Primăria Municipiului Brăila – 11 informări; S.U.P.A.G.L.Brăila                                                              –   5 informări;
  • Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila –   3 informări;
  • S.P. Brăila –   2 informări;
  • C. ECO S.A. Brăila                                                –   2 informări;
  • C.BRAI-CATA.S.R.L. Brăila                              –   2 informări;
  • C.R.E.R. ECOLOGIC SERVICE S.R.L. –   2 informări;
  • Garda de Mediu Brăila –   3 informări.

 

  1. A) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A MUNICIPIULUI:

 

În perioada analizată, poliţiştii locali care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Dispeceratului Monitorizare au constatat următoarele:

Au fost surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi 2 accidente rutiere, fără victime. A fost anunțat imediat Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brăila pentru luarea măsurilor ce se impun.

– Au fost înaintate Poliției Municipiului Brăila – Biroul Investigații Criminale și Biroul Rutier imaginile stocate şi prelucrate în cazul a 7 investigaţii privind comiterea unor infracţiuni și contravenții pe raza municipiului Brăila.

 

  1. B) ACŢIUNI PE LINIA MONITORIZĂRII VIDEO A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT:

 

Se continuă activitatea de monitorizare a celor 5 unităţi de învăţământ din Municipiul Brăila. În perioada analizată nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Nu au fost probleme în exploatarea tehnicii.

 

  1. C) PE LINIA CURĂŢENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA:

 

În perioada analizată au fost depistate şi sancţionate 5 persoane cu amenzi în valoare de 5.500 lei, conform H.C.L.M. Brăila nr.5/2003. Totodată, a fost sancţionat contravențional numitul V. N., în vârstă de 41 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe terenul viran din capătul str.Arad descărcând dintr-un atelaj hipo gunoi menajer, pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

  • Pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public precum şi în alte locuri publice, a reziduurilor de orice natură (menajere, industriale, vegetale, moloz), au fost depistate și sancţionate contravenţional 2 persoane cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

Exemplificăm:

N. C., în vârstă de 38 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe str.Mihai Bravu aruncând gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

Ș. M.-C., în vârstă de 40 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Calea Galați, la intersecție cu str.Eroilor, aruncând gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

  • Pentru neîntreținerea curățeniei și igienei în locuințe, în anexele gospodărești, în curți și în grădini, precum și pe alte terenuri pe care le dețin, împiedicând prin aceasta convețuirea în condiții civilizate a colocatarilor și vecinilor a fost depistat şi sancţionat contravenţional numitul A. N., în vârstă de 72 ani, din Brăila – cu avertisment – în calitate de proprietar al imobilului situat pe str.Ștefan cel Mare nu a luat măsuri de întreținere a curățeniei în curtea imobilului său.

 

  • Pentru atingerea adusă prestigiului sau amenințarea săvârșită împotriva funcționarului public împuternicit să constate și să aplice prevederile H.C.L.M. Brăila nr.5/2003, a fost depistat și sancționat contravențional numitul D. N., în vârstă de 62 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 2.500 lei – pe str.Oborului, în părculețul de joacă ,,Dinamo”, a adresat injurii polițiștilor locali aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de natură să atingă prestigiul funcționarului public.

 

  • Pentru deținerea câinilor pe spațiile comune din jurul imobilelor sau în adăposturi amplasate pe domeniul public, conform H.C.L.M. Brăila nr.19/2014, a fost depistată și sancționată contravențional numita R.F., în vârstă de 72 ani, din Brăila – cu avertisment – pentru creșterea unui câine pe trotuar, în fața imobilului în care locuiește.

 

  • Pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului conform Legii nr.349/2002 Modificată de Legea nr.15/2016, a fost depistat și sancționat contravențional numitul D. N., în vârstă de 62 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat fumând în incinta părculețului de joacă ,,Dinamo”, situat pe str.Oborului.

 

  1. D) CU PRIVIRE LA TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE:

 

Au fost constatate şi aplicate  12  sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.800 lei, conform Legii nr. 61/1991 R:

  1. a) Pentru săvârşirea în public de acte, fapte sau gesturi obscene, proferarea de injurii de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică, să provoace indignarea cetăţenilor, ori să lezeze demnitatea acestora, a fost depistat și sancționat contravențional numitul M.-N., în vârstă de 35 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 200 lei – fiind depistat în Grădina Publică în timp ce profera injurii, provocând indignarea cetățenilor din zonă.

 

  1. b) Pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public în alte locuri decât cele autorizate, au fost depistate și sancționate contravențional 8 persoane cu amenzi în valoare de 1.800 lei.

Exemplificăm:

O. C., în vârstă de 32 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat pe Calea Galați, la intersecție cu str.Eroilor, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

Ș. M.-C., în vârstă de 40 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistat pe Calea Galați, la intersecție cu str.Eroilor, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

C. M., în vârstă de 61 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 100 lei – fiind depistat pe Bd.Dorobanților, la intersecție cu str.G-ral E.Grigorescu, consumând băuturi alcoolice pe domeniul public, în loc neautorizat.

 

  1. c) Pentru refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea justificată a organelor de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a fost depistat și sancționat contravențional numitul N., în vârstă de 62 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – pentru refuzul de a se legitima la cererea justificată a organelor de menținere a ordinii și liniștii publice, în urma săvârșirii de către acesta a unei contravenții pe str.Oborului.

 

  1. d) Pentru atragerea de persoane, sub orice formă, săvârșită în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea spre a obține foloase materiale, a fost depistată și sancționată contravențional numita M., în vârstă de 43 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – fiind depistată pe Șoseaua de Centură, la intersecție cu str.Grigore Alexandrescu, atrăgând persoane în vederea practicării de raporturi sexuale.

 

  1. E) ACTIVITĂŢI PE LINIE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ:

 

În perioada 05 – 11.08.2020 s-a acţionat cu un efectiv total de 14 polițiști locali sub coordonarea operațională  a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19, în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G. nr.553/2020.

În perioada 07 – 09.08.2020,  în intervalul orar 1500 – 2300,  s-a acţionat zilnic în zona intersecției Șos. Buzăului c/c Aleea Stadionului cu un polițist local pentru restricționarea accesului autovehiculelor în Parcul Monument.

În zilele de 08 și 09.08.2020, în intervalul orar 0700 – 1500, s-a acţionat cu un efectiv total de 9 poliţiști locali pentru asigurarea restricționării traficului rutier în zona str.Cimbrului – Cartier case tineret și în Hotel Traian – Piața Poligon, cu ocazia desfășurării Campionatului Național de Autoslalom – circuit automobile.

În zilele de 10 și 11.08.2020, în intervalul orar 2100 – 0500, s-a acţionat zilnic cu un polițist local pentru fluidizarea traficului rutier pe Bd.Dorobanților, cu ocazia executării lucrărilor de trasare a marcajelor rutiere.

 

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii locali rutieri au aplicat 129 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 110.680 lei şi au fost aplicate 108 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002, după cum urmează:

 

  1. Pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staţionarea şi accesul interzis, au fost aplicate 51 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 8.845 lei şi au fost aplicate 108 puncte penalizare conform O.U.G.nr.195/2002 R:

Exemplificăm:

S. C., în vârstă de 55 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca BMW pe Bd. Dorobanților, dinspre str. Mioriței către Calea Călărașilor și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”;

C. G.-A., în vârstă de 31 ani, din oraș Isaccea, jud.Tulcea – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Fiat pe str.Griviței, dinspre str.Dianei către str.1 Decembrie 1918 și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”;

D. M.-S., în vârstă de 68 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Peugeot pe str.Griviței, dinspre str.Dianei către str.1 Decembrie 1918 și a oprit voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”;

T. G., în vârstă de 59 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 290 lei şi 2 puncte penalizare – a condus autovehiculul marca Volkswagen pe str.Roșiorilor, dinspre str.Dianei către str.1 Decembrie 1918, pe un sector de drum public semnalizat cu indicatorul rutier „accesul interzis”.

V. A.-M., în vârstă de 24 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 580 lei şi 3 puncte penalizare – în calitate de conducător al autovehiculului marca Opel, pe str.1 Decembrie 1918 – dinspre Bd.Al.I.Cuza către str.Unirii, a staționat voluntar în zona de acţiune a indicatorului “oprirea interzisă”.

 

  1. Pentru nerespectarea normelor rutiere de către pietoni, a fost depistată și sancționată contravențional numita F. M.-A., în vârstă de 42 ani, din Brăila – în calitate de pieton a traversat drumul public, prin alt loc decât cel permis, respectiv pe Calea Călărașilor, în dreptul stației de transport public S.C.BRAICAR S.A. – „Spitalul 1”.

 

  • În perioada analizată, conform Legii nr.421/2002 sunt în termenul somaţiei legale un număr de 14 vehicule.

Dacă după expirarea termenului somaţiei nu se vor ridica de pe domeniul public, se vor aplica prevederile Legii nr.421/2002, respectiv se vor valorifica în condiţiile legii mai sus-menţionată, intrând în patrimoniul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila.

  • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.721/2019 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din Municipiului Brăila, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 900 lei.

 

  • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.719/2018, privind aprobarea Regulamentului pentru eliberarea și folosirea permiselor de acces auto (Permis Acces Auto –P.A.A.), pentru circulația autovehiculelor pe străzile Municipiului Brăila, au fost aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 95.000 lei.

Exemplificăm:

S.C.  GIOVANNI TOP CHERESTA S.R.L., cu sediul în sat Suslanesti, com.Mioarele, jud.Argeș – cu amendă în  valoare de 2.500 lei – la data de 04.03.2020, în calitate de proprietară a autovehiculului marca DAF nu a avut permis de acces auto pentru circulația vehiculului pe Șos. Râmnicu Sărat, dinspre Șoseaua de Centură către str.Comuna din Paris, stradă cu interdicție de tonaj.

S.C. INTERNATIONAL LAZĂR COMPANY  S.R.L., cu sediul în com.Bascov, jud.Argeș  – cu amendă în  valoare de 2.500 lei – la data de 17.03.2020, în calitate de proprietară a autovehiculului marca IVECO nu a avut permis de acces auto pentru circulația vehiculului pe Șos. Buzăului, dinspre Șoseaua de Centură către str.Chișinău, stradă cu interdicție de tonaj.

 

S.C.  VIKING  MEDIA  S.R.L., cu sediul în București – cu amendă în  valoare de 2.500 lei – la data de 03.03.2020, în calitate de proprietară a autovehiculului marca MAN nu a avut permis de acces auto pentru circulația vehiculului pe Șos. Râmnicu Sărat, dinspre str.Comuna din Paris către Șoseaua de Centură, stradă cu interdicție de tonaj.

S.C. TELORIAN COM S.R.L., cu sediul în Brăila – cu amendă în  valoare de 2.500 lei – la data de 02.03.2020, în calitate de proprietară a autovehiculului marca IVECO nu a avut permis de acces auto pentru circulația vehiculului pe Șos. Râmnicu Sărat, dinspre str.Comuna din Paris către Șoseaua de Centură, stradă cu interdicție de tonaj.

 

  • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.248/2008 privind interzicerea expunerii spre vânzare a autovehiculelor – înmatriculate sau neînmatriculate – pe terenul domeniului public și privat al Municipiului Brăila, cu excepția celor aprobate prin hotărâri ale Consiliului Local Municipal Brăila, a fost sancţionat contravenţional numitul G. F., în vârstă de 55 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 500 lei – pe Aleea Margaretelor, în calitate de proprietar, a expus spre vânzare autovehiculul marca Ford pe teren ce aparține domeniului public al Municipiului Brăila, în loc neautorizat în acest sens.

 

  • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M.Brăila nr.103/2008 privind staționarea voluntară a autovehiculelor cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5t pe drumurile publice, precum și pe terenurile aparținând domeniului public și domeniului privat al Municipiului Brăila, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 2.000 lei.

Exemplificăm:

S.C. ONIAFAB TRADE S.R.L., cu sediul în sat/com.Cazasu, jud.Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – pe Aleea Mecanizatorilor, în calitate de proprietar, a staționat voluntar cu ansamblul de vehicule format din cap tractor marca Mercedes și semiremorca cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t, manevră interzisă pe drumurile publice ale Municipiului Brăila.

S.C. VERKAUF  TRUCKS S.R.L., cu sediul în București – cu amendă în  valoare de 2.500 lei – pe Aleea Mecanizatorilor, a staționat voluntar cu ansamblul de vehicule format din cap tractor marca IVECO și semiremorca cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t, manevră interzisă pe drumurile publice ale Municipiului Brăila.

 

  • Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L.M. Brăila nr.5/2003 privind circulaţia şi staţionarea autovehiculelor pe trotuare, împiedicând circulaţia pietonilor, pe scuaruri, în alveole şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap marcate şi semnalizate corespunzător, au fost aplicate un număr de 16 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 3.000 lei.

 

  1. F) IN DOMENIUL COMBATERII COMERŢULUI STRADAL NEAUTORIZAT ŞI PENTRU PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI COMERCIALE ILICITE:

 

În conformitate cu Legea nr.55/2020 și în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.553/2020, 4 polițiști locali din cadrul Biroului Inspecţie Comercială au fost cooptați în activitatea Serviciului Ordine Publică pe o perioadă de încă 60 zile.  

Un lucrător din cadrul Biroului Inspecţie Comercială, în conformitate cu prevederile Legii nr.155/2010 privind atribuțiile de control în domeniul activității comerciale, a răspuns solicitărilor pe această linie.

         S-au verificat pe teren 10 operatori economici care au depus dosarul în vederea autorizării de către Primăria Brăila, s-a răspuns la toate sesizările primite în această perioadă, colaborând cu D.S.P. Brăila și I.S.C.T.R. Brăila.

      S-au verificat 12 dosare depuse de  operatorii economici pentru obținerea autorizației de funcționare.

     Au fost îndepărtați de pe domeniul public comercianții ambulanți de legume, fructe și pepeni din diferite zone ale orașului, care practicau comerțul ambulant în zone neautorizate și îndrumați spre piețe; s-au verificat în teren 2 sesizări telefonice.

          S-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.500 lei pentru ocuparea domeniului public și expunerea de produse spre vânzare fără a deține un titlu valabil privind dreptul de ocupare al domeniului pubilc conform H.C.L.M.nr.254/2016 și pentru nerespectarea programului de funcționare  conform O.G.nr.99/2000 R.

  

  1. G) ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL:

 

În această perioadă am acționat în cadrul dispozitivului comun de ordine publică pentru prevenirea și combaterea pandemiei Covid-19, în conformitate cu Legea nr.55/2020 și în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.553/2020, activitate care se va desfășura până la încetarea „Stării de Alertă”.

De asemenea:

– au fost primite de la petenți 7 sesizări;

– Sesizari clasate – 3

– Avarii – 7

– În cazul a 4 sesizări se continuă verificările.

Am participat la comisia de inventariere și ridicare a garajelor de pe domeniul public în baza Dispoziției Primarului.

 

  1. H) ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI:

 

– Au fost efectuate verificări în teren în cadrul a 7 lucrări.

– Au fost soluţionate 4 sesizări din partea cetățenilor.

– A fost aplicată o somație conform Anexei H.C.L.M.Brăila nr.5/2003:

 

Exemplificăm:

– Z. I., din Brăila – în vederea împrejmuirii și salubrizării terenului pe care îl deține în mun.Brăila, pe str.Eroilor.

Acțiuni comune cu alte instituții:

  • Direcția de Sănatate Publică Brăila – 1 acțiune;
  • Garda de Mediu – 2 acțiuni;
  • U.P.A.G.L. Brăila – 2 acțiuni.

S-a acționat în cadrul dispozitivului comun de ordine publică în vederea respectării măsurilor de prevenire a răspîndirii Covid-19.

  1. I) ALTE ACTIVITĂŢI:

 

În perioada 04 – 11.08.2020 s-a acţionat cu un număr de 8 patrule, zilnic, pe raza municipiului, sub coordonarea operațională a I.P.J. Brăila – Poliția Municipiului, pe linia aplicării și respectării măsurilor de prevenire și control a infecțiilor COVID-19, aplicabile pe durata stării de alertă, conform Legii nr.55/2020 în contextul prelungirii stării de alertă prin H.G.nr.553/2020.

Totodată, un număr de 17 polițiști locali a acționat zilnic pentru asigurarea menținerii ordinii publice pe raza municipiului Brăila, în zonele unde, de regulă, sunt semnalate aglomerări de persoane, pentru respectarea actelor normative menționate mai sus.

În aceste acțiuni sunt angrenate 9 autospeciale de serviciu aparținând Poliției Locale Brăila.

– În ziua de 08.08.2020, cu ocazia organizării de către Teatrul de Păpuși „Cărăbuș” Brăila, în colaborare cu Primăria Brăila, a unei reprezentații artistice gratuite pentru copii în cadrul Proiectului Estival „Grădina cu povești”,  pe scena din Parcul Monument,  un dispozitiv format din 4 poliţişti  locali din cadrul Serviciului Ordine Publică a asigurat ordinea publică pe toată durata evenimentului. Nu au fost semnalate incidente.

– În zilele de 08 – 09.08.2020, cu ocazia organizării de către As.C.S.Hobby Autosport Brăila a „Campionatului Național de Autoslalom – circuit automobile” în cartierul Chercea – str.Cimbrului – zona locuri de case pentru tineret și în centrul orașului – zona Hotel Traian – Piața Poligon, un dispozitiv format din 6 poliţişti locali a asigurat zilnic ordinea şi liniştea publică, precum și fluidizarea circulației rutiere, pe toată durata evenimentului. Nu s-au semnalat incidente.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *