Obiceiuri de Vinerea Mare

Astăzi, pentru creştinii ortodocşi este Vinerea Mare, numită şi Vinerea Patimilor. Este o zi de mare doliu, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi este zi de post negru, ceea ce înseamnă că se bea doar apă toată ziua.

Vinerea Mare este zi aliturgică, însemnând că nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi incepe la ora 9.00 si este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf creştinii retrăiesc coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Se spune că este bine să treci de trei ori pe sub Sfântul Aer ca să nu te doară capul, mijlocul şi ochii.

În seara Vinerii mari se oficiază denia Prohodului Domnului. Creştinii înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului, iar după procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălţare.

După slujba din seara Vinerii Mari se trece pe la morminte şi se aprind lumânări. În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos, iar daca nu, nu va fi roditor. În alte părţi se obişnuieşte să se afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

În Vinerea Mare trebuie evitate lucrările agricole, în special mersul pe câmp. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. De asemenea, nu se sacrifică păsări sau animale, nu se spală, nu se coase şi nu se face curăţenie. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie.

Sâmbăta Mare este ziua în care gospodinele mai pot frământa cozonaci şi pască, pot face drobul şi îşi pot finaliza curăţenia, fiind ultima zi de pregătire a Paştilor. În Sâmbăta Mare credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru slujba de Înviere. Se spune că nu este bine să dormim în Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ni le punem se vor împlini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *