De azi a început postul Sfintei Marii

Dacă ieri duminică 31 iulie, în calendarul ortodox era scris „Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii domnului”, de astăzi aşa cum spune tradiţia, toţi creştinii au intrat în postul Sfintei Marii.

Se spune că acest post este unul aspru, dacă ţinem seama de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la ora 15.00, în zilele de luni, miercuri şi vineri, iar după această oră ne cere să consumăm mâncare uscată. Nici în celelalte zile nu avem parte de un post uşor: marţi şi joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă şi duminică avem dezlegare la untdelemn şi vin.

În Postul Sfintei Marii avem o singură dezlegare la peşte, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului pe Muntele Tabor. Pentru liniştea acelor creştini care, din motive binecuvântate, nu se pot abţine de la mâncare până la ora 15.00 şi nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a mânca fără ulei, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Stăpânul nostru e blând şi cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre”.

Postul Sfintei Marii este un post cu dată fixă, începe în fiecare an pe 1 august şi se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului, adică pe 15 august. Astăzi pentru toţi cei care nu ştiu iată că avem dezlegare la ulei şi vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *