Tradiţii şi obiceiuri de ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril

In fiecare an, pe 8 noiembrie, creştinii ortodocşii sărbătoresc ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril, despre care se spune ca ar fi căpeteniile îngerilor. In calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grija ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.
Arhanghelul Gavriil a fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului nostru Iisus: „Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus.”
In tradiţia românească se crede ca Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, dar şi că este un luptător înfocat împotriva diavolilor. Adesea se alătură Sfântului Ilie, când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail veghează bolnavii, la cap, când le este dat să moară şi la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască. Ca şi sfântul Haralambie, Arhanghelul Mihail tine ciuma în frâu.

In viziunea populară, arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omeneşti şi purifică, prin post şi rugăciune, conştiinţele. Se crede, de asemenea, că aceştia îi insoţesc pe oameni pe tot parcursul vieţii, de la naştere şi până la moarte, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru sănatatea lor.
In ceea ce priveşte vremea, 8 noiembrie este zi de hotar între toamnă şi iarnă.

Acum, iarna este slobozită puţin câte puţin şi nu dintr-o dată. Tradiţia populară spune că între sărbătoarea Arhanghelilor şi Crăciun trebuie sa existe trei-patru zile calde, senine, luminoase, numite „vara iernii”.
In zonele de munte, cei doi Arhangheli erau consideraţi ocrotitori ai oilor. De ziua lor, când ciobanii sărbătoreau „năpustitul areţilor”, adica slobozitul berbecilor între oi, pentru împerechere, făceau turte mari, din mălai, pe care le aruncau în mijlocul oilor. Dacă turta pica pe pământ cu faţa în sus, anunţa o primăvară fertilă, cu mulţi miei. Turta picată cu faţa în jos prevestea oi sterpe, fără rod.
Pe 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, nu se lucrează, nu se face treabă, cei care nu se supun acestei interdicţii urmând să aibă parte de chin mare la vremea morţii. Oamenii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări, să se roage pentru belşug şi sănătate.
La mulţi ani, cu sănătate şi belşug celor peste 1,3 milioane de români care poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *