Azi, este lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Azi, este lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Postul incepe luni, 27 iunie si dureaza doar 2 zile in acest an. Sfintii Apostoli Petru si Pavel fiind praznuiti miercuri, 29 iunie. Este un post foarte usor, caci pietele sunt pline de fructe si legume de sezon.

Asadar astazi nu trebuie sa muncesti, ci doar sa te odihnesti si sa te bucuri de o masa copiasa, ca inainte de post. Pentru ca sarbatoarea acestor doi mari sfinti este intr-o zi de miercuri, in aceasta zi va fi dezlegare la peste, untdelemn si vin. In zilele de post insa nu ai voie sa consumi carne sau alte produse de origine animala, ci trebuie sa ai o alimentatie bazata pe legume, fructe si paste fainoase.

Traditia spune ca femeile vaduve nu trebuie sa manance mere in aceste zile daca vor sa fie sanatoase pe tot timpul anului. In ziua de Sfintii Apostoli Petru si Pavel nu se scutura merii pentru ca ogoarele sa dea rod bun si sa nu se abata grindina si ploile trimise de Sfantul Petru asupra lor. Femeile trebuie sa pregateasca cu atentie mancarurile pe care le dau de pomana si sa aleaga vase frumoase de lut pe care sa le umple cu apa si sa le dea saracilor in ziua de sarbatoare.

 În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului. Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *