Sărbătoare şi tradiţie de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Creştinii ortodocşi din toate parohiile brăilene, dar şi din ţară, sărbătoresc pe data de 26 octombrie, pomenirea Sfântului Slăvitului Marelui Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir şi Făcătorul de Minuni, din Tesalonic. Biserica din cartierul Brăiliţa, ce-i poartă numele Marelui Mucenic Dumitru, in aceasta zi din an, isi praznuieste sfantul. Construită acum 103 de ani, la 9 martie 1908, lăcaşul a fost sfinţit prima dată la 26 octombrie 1911, de către P.S. Nifon, Episcop al Dunării de Jos, iar in 2011, a fost resfintita, prin grija Arhiepiscopiei şi aportul bănesc al locuitorilor au fost terminate lucrările de reabilitare, pictură şi reparaţii.
De asemeni pe data de 27 octombrie, cu o zi după Sf. Mare Mucenic Dumitru, prăznuim o altă sărbătoare religioasă. Joi, credincioşii ortodocşi sărbătoresc pomenirea Preacuviosului Părinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi. Biserica ce poartă numele Preacuviosului Părinte, situată în zona TUG, din Brăila, pe strada Râmnicu Sărat, va prăznui hramul noului lăcaş sfânt. În credinţa populară, anul este împărţit în vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Există credinţa că în această zi, căldura intră în pământ şi gerul începe a-şi arăta colţii. În Ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să primească putere de a rodi.
Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este să urmăreşti mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineaţa se va trezi întâi o oaie albă şi va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.
De Sfântul Dumitru ţăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos, iar în anumite zone, aceştia îl cinstesc pe Sfânt ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie. În această zi se face pomană cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *