50 de brăilenii au beneficiat de consultații gratuite pentru prevenția cancerului de cap și gât, în cadrul campaniei ”Responsabilitate pentru sănătate”

Campania ”Responsabilitate pentru sănătate”, inițiată de deputatul PNL de Brăila, Antoneta Ioniță, în parteneriat cu Asociația ”Sănătate pentru Comunitate”, s-a concretizat, sâmbătă, în acordarea a 50 de consultații gratuite brăilenilor interesați de depistarea precoce a cancerului de cap și gât. Consultațiile au fost acordate de medicul specialist stomatolog Marius Moroianu, în cadrul programului de screening derulat la Brăila, parte a campaniei europene “MakeSense”.

MakeSense este o campanie ințiată de Europe Headand Neck Society și European Cancer PatientsCoalition și derulată în România cu sprijinul Asociației ”Sănătate pentru Comunitate”, prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra cancerului de cap și gât. Campania este implementată în 18 țări și are ca parteneri peste 200 de clinici de testare.MakeSense dezvoltă trei componente principale:educare și prevenție, înțelegerea simptomelor și încurajarea controlului, pentru un diagnostic precoce

Consider că putem vorbi de un succes al campaniei, câtă vreme 50 de pacienți s-au prezentat benevol, pentru a beneficia de consultații gratuite. Le-am explicat tuturor că diagnosticare la timp a cancerului de cap și gât ridică rata supraviețuirii până la 80-90%. Principalul nostru obiectiv este să educăm populația cu privire la factorii de risc ai acestor boli și la importanța diagnosticării în stadii incipiente”, a declarat deputatul Antoneta Ioniță.

 „Viața socială, profesională și familială a pacientului cu cancer de cap sau gât este, după diagnosticare, total diferită de viața lui așa cum o știa. Urmările tratamentului, precum și teama permanentă venită din posibilitatea regresiei bolii duc frecvent la stări de depresie, iar sprijinul celor dragi, precum și ajutorul de specialitate sunt resurse extrem de importante în depășirea acestor momente. În cadrul campaniilor noastre, așa cum s-a întâmplat și la Brăila, acolo unde identificăm sau avem suspiciuni de cancer, le recomandăm pacienților să se adreseze medicului de familie sau specialiștilor, care să le urmărească evoluția”, a declarat Alina Comănescu, fondatorul Asociației”Sănătate pentru Comunitate”.

În România, anual, peste 6.000 de paciențisunt diagnosticați cu cancer la cap sau gât,iar doi din trei află când boala este deja în stadiu avansat. Un simplu control stomatologic sau ORL poate ajuta la depistarea în faze incipiente și la salvarea pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *