Atenţie la caniculă! Ce facem?

Iată că luna iunie sau popular ciresar, a început cam devreme să fie aprigă în temperaturi de peste 35-39 de grade la umbră creând disconfort populaţiei. Chiar dacă în ţară avem Coduri Galbene de ploi, grindină şi furtuni, la Brăila, canicula s-a instalat de cinci zile şi domneşte inclusiv şi săptămana viitoare.

Si totusi… a venit vara!

Motiv de încântare pentru unii, care abia aşteaptă să se răcorească în apele Dunării, a mării, la Lacu Sărat, iar altii să plece la munte, în concediul mult aşteptat. Pe cei mai mulţi, însă, zăpuşeala din această perioadă îi afectează negativ: sunt moleşiţi, au senzaţii de leşin, fac insolaţii sau au crampe musculare. Toate sunt datorate expunerii la soare, fără un minim de măsuri de protecţie. Când afară este foarte cald, cantitatea de apă pierdută prin transpiraţie poate creşte foarte mult. Atenţie însă: aceleaşi condiţii care la un tânăr de 18 ani produc doar crampe musculare, la un adult de 40 determină extenuarea termică, iar la un bătrân de 70 de ani pot duce la şoc termic.
Zilele caniculare pot crea serioase probleme de sănătate mai ales copiilor, bătrânilor sau bolnavilor cronici. În mod normal, organismul nostru se răceşte prin transpiraţie, însă nu şi atunci când umiditatea din atmosferă este crescută. Potrivit medicilor, o temperatură corporală ridicată poate afecta creierul sau alte organe vitale. Copiii, oamenii în vârstă sau cei care suferă de boli cronice sunt cei mai expuşi riscului de a suferi de pe urma caniculei. Vorbim despre existenţa acesteia atunci când ne confruntăm cu temperaturi care depăşesc cu zece grade sau mai mult valorile termice medii ale regiunii în care trăim, timp de mai multe săptămâni. La disconfortul creat de creşterea temperaturii se adaugă şi umiditatea, care apare atunci când un “capac” de presiune atmosferică ridicată acoperă o zona şi împinge o cantitate de aer încărcat cu vapori de apă. Deci în consecinţă, hidrataţi-vă. Beţi cât mai multe lichide. Dar nu alcool sau cafea, căci acestea au efectul invers: stimulează deshidratarea organismului. Medicii atrag atenţia că obiceiul de a bea o bere pe plajă doar ne dă senzaţia de răcorire, când, de fapt, accelerează deshidratarea.
De asemeni meniul poate să conţină multe legume fierte în abur, stropite cu puţin unt sau ulei, brânzeturi, peşte la grătar. În nopţile caniculare deschideţi ferestrele. Acordaţi atenţie şi temperaturii din încăperi. În timpul zilei, între orele 11.00 şi 17.00, evitaţi să ieşiţi în soare; staţi în încăperi aerisite şi cu aparatele de aer condiţionat în funcţiune. Ferestrele trebuie să fie acoperite în timpul zilei, dar în timpul nopţii le puteţi deschide. Purtaţi îmbrăcăminte lejeră, răcoroasă, preferabil din bumbac şi de culori deschise. Neapărat să aveţi pe cap o pălărie sau o şapcă sau, dacă soarele este foarte puternic, luaţi-vă şi o umbrelă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *